Έκρηξη στον Ασπρόπυργο: Εξοπλισμός δεκαετίας... 1970 οδήγησε στο μπλακ άουτ που βύθισε στο σκοτάδι την Αθήνα

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 09 Φεβρουαρίου 2021 09:57 Έκρηξη στον Ασπρόπυργο: Εξοπλισμός δεκαετίας... 1970 οδήγησε στο μπλακ άουτ που βύθισε στο σκοτάδι την Αθήνα

Έκρηξη από υπερφόρτωση υψηλής τάσης ρεύματος φαίνεται να προκάλεσε την μεγάλη φωτιά στον υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου.

Σε αυτή την διαπίστωση έχουν προχωρήσει τα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος, αποκλείοντας το ενδεχόμενο της δολιοφθοράς.

Από την έκρηξη προκλήθηκαν οπές και έσπασαν σωλήνες που διοχετεύουν 80 τόνους λαδιού ψύξης στα τρία μεγάλα πηνία του μετασχηματιστή. Η διαρροή λαδιού τροφοδότησε και εξάπλωσε την εστία της πυρκαγιάς. Οι πυροσβέστες έκαναν λόγο για υψηλό θερμικό φορτίο κάτι που καθιστούσε δύσκολη την κατάσβεση.

Με κίνδυνο τραυματισμών η κατάσβεση

Τα βραχιονοφόρα οχήματα ρίψης αφρού έπρεπε να τοποθετηθούν σε ασφαλές σημείο προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας και τραυματισμών. Αναφορικά με το μπλακ άουτ που επικράτησε σε πολλές περιοχές της Αττικής από το Παγκράτι μέχρι το Περιστέρι, τον Πειραιά και ένα κομμάτι της Πελοποννήσου, στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, εξήγησαν απλοϊκά πως από τη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά, στελέχη του ΑΔΜΗΕ κατέβασαν τον "γενικό" αντί να κατεβάσουν μία-μία τις… ασφάλειες που αντιστοιχούσαν σε ξεχωριστές περιοχές της Αττικής και της επαρχίας. Το έκαναν στη συνέχεια αντίστροφα σηκώνοντας τους διακόπτες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Η έκρηξη και η φωτιά στα Νεόκτιστα

H διακοπή ρεύματος σημειώθηκε λίγο πριν από τις 11 το βράδυ της Κυριακής σε αρκετές περιοχές της Αθήνας, έπειτα από πυρκαγιά στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου.

Όπως έγινε γνωστό, χωρίς ρεύμα είχαν μείνει περιοχές σε Πειραιά, Κερατσίνι, Νίκαια, Χαϊδάρι, Περιστέρι, Πετρούπολη, Αιγάλεω, Νέα Σμύρνη, Άλιμο, Μπραχάμι, Σαλαμίνα, Μέγαρα, Εξάρχεια, Ταύρο, Καλλιθέα. Αργά το βράδυ το ρεύμα άρχισε να επανέρχεται σε ορισμένες γειτονιές στο κέντρο της Αθήνας.

Τι είπε ο διοικητής της Πυροσβεστικής

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA και τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη μίλησε τη Δευτέρα ο διοικητής της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Δυτικής Αττικής, κ. Πετράκης.

"Το πώς ξεκίνησε το ερευνά το ανακριτικό μας τμήμα. Αυτή τη στιγμή η φωτιά έχει σβήσει. Ήταν μια δύσκολη επιχείρηση. Δώσαμε μεγάλη μάχη, απασχολήθηκαν αρκετοί πυροσβεστικοί υπάλληλοι. Η φωτιά ήταν σε κάποιο μετασχηματιστή. Την αντιμετωπίσαμε, ρίξαμε και αφρό, η δυσκολία της κατάσβεσης ήταν δεδομένη λόγω των υγρών λαδιών και καυσίμων που καίγονταν. Δεν είναι στην αρμοδιότητά μου να απαντήσω για το νέφος, αλλά κάθε καύση που γίνεται σε σκουπίδια, ή λάδια, ελλοχεύει κινδύνους. Πρέπει να γίνουν μετρήσεις", είπε ο κ. Πετράκης.

Απαρχαιωμένος εξοπλισμός από τη δεκαετία του '70

Ηλικίας 35 και 49 ετών ήταν τα δύο εξαρτήματα του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Κουμουνδούρου, όπου σημειώθηκε χθες το βράδυ η βλάβη και η πυρκαγιά που προκάλεσε εκτεταμένες διακοπές ρεύματος στην Αττική και την Πελοπόννησο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη διερεύνηση του συμβάντος από τον ΑΔΜΗΕ, η πυρκαγιά ήταν αποτέλεσμα του συνδυασμού δύο βλαβών: του σφάλματος σε αυτομετασχηματιστή 400/150/30kV ισχύος 280MVA (κατασκευής του 1986) και της αδυναμίας λειτουργίας του αντίστοιχου διακόπτη προστασίας ισχύος 150 kV (κατασκευής 1972).

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ, από το 2018 ο Διαχειριστής προκήρυξε διαγωνισμό προμήθειας 10 νέων αυτομετασχηματιστών ωστόσο, λόγω προσφυγών κατά του διαγωνισμού, η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2020 και οι πρώτοι αυτομετασχηματιστές αναμένεται να παραδοθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο εν διαγωνισμός εντάσσεται σε πενταετές Πρόγραμμα Ανανέωσης Εξοπλισμού συνολικού προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ, που ξεκίνησε να σχεδιάζεται και υλοποιείται επίσης το 2018. Για το 2021 και το 2022, έχουν προϋπολογιστεί ανανεώσεις εξοπλισμού ύψους 16,5 εκατ. και 21 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Ο Διαχειριστής διαβεβαιώνει, πάντως, ότι αναφορικά με τη λειτουργία του Συστήματος μετά το συμβάν και έως ότου παραληφθεί και εγκατασταθεί ο νέος αυτομετασχηματιστής στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου εντός τριμήνου, θα διασφαλιστεί, χωρίς διαταραχές για τους καταναλωτές, η εύρυθμη λειτουργία του Συστήματος Μεταφοράς με κατάλληλο σχεδιασμό και κατανομή φορτίων και παραγωγής. Σε αυτό θα συμβάλλει ουσιαστικά η συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ, τη ΔΕΗ και την Κόρινθος Power.

Επιπλέον, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση του έργου πλήρους ανακατασκευής του ΚΥΤ Κουμουνδούρου, η οποία περιλαμβάνει την αντικατάσταση και επέκταση των διακοπών και την προσθήκη νέων αυτομετασχηματιστών. Το νέο ΚΥΤ θα τεθεί σε λειτουργία το 2023 και θα τροφοδοτεί 21 γραμμές 150 kV και 4 γραμμές 400 kV, αναλαμβάνοντας μεγάλο μέρος του φορτίου στο λεκανοπέδιο Αθηνών. Επιπλέον, στις νέες εγκαταστάσεις του ΚΥΤ θα διασυνδεθεί το καλώδιο Αττικής-Κρήτης, καθώς και ο Ανατολικός Διάδρομος Πελοποννήσου (Μεγαλόπολη-Κόρινθος-Αττική).

Πηγή: thetoc.gr

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση