Σε εξέλιξη μεγάλη πορεία στο κέντρο της Αθήνας κατά του εργασιακού νομοσχεδίου [εικόνες - βίντεο]

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2021 12:21 Σε εξέλιξη μεγάλη πορεία στο κέντρο της Αθήνας κατά του εργασιακού νομοσχεδίου [εικόνες - βίντεο] (φωτο intime)

Η συγκέντρωση των ΓΣΕΕ ξεκινά από την πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ το ΠΑΜΕ έχει συγκεντρωθεί από τις 10:00 στα Προπύλαια και το λόγο παίρνουν εκπρόσωποι σωματείων.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι μεγάλες συγκεντρώσεις των συνδικάτων στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχουν κηρύξει οι ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ.

Η συγκέντρωση των ΓΣΕΕ ξεκινά από την πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ το ΠΑΜΕ έχει συγκεντρωθεί από τις 10:00 στα Προπύλαια και το λόγο παίρνουν εκπρόσωποι σωματείων.

Η διαδήλωση εμφανίζει μεγάλη συμμετοχή, καθώς η κεφαλή της πορείας βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αμαλίας και Σουρή (Ζάππειο) και με πολύ πυκνή διάταξη οι τελευταίοι διαδηλωτές βρίσκονται στο θέατρο ΡΕΞ. Οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα έχουν γεμίσει. Οι διαδηλωτές έχουν κατέβει και από την κάτω πλευρά της πλατείας για να χωρέσουν, όπως μεταδίδει το 902.gr.

Από το βήμα της απεργιακής συγκέντρωσης στα Προπύλαιαο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΕΕ του ΠΑΜΕ, και της ΕΕ του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, ο οποίος σημείωσε ότι η σημερινή απεργία είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων.

"Όλες και όλοι στον αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα που φέρνει η κυβέρνηση και χτυπάει την καρδιά των εργατικών δικαιωμάτων, διαλύει το 8ωρο, ξεμοναχιάζει τους εργαζόμενους απέναντι στα δόντια της εργοδοσίας, χτυπάει τη συνδικαλιστική δράση, τα σωματεία, το δικαίωμα στην απεργία! Δεν αφήνει τίποτα ανέγγιχτο!", ακούγεται από τα μεγάφωνα που έχουν στηθεί στα Προπύλαια, όπου πραγματοποιείται η απεργιακή συγκέντρωση.

Κλειστοί δρόμοι

Κλειστές είναι αυτή την ώρα, λόγω συγκέντρωσης, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από την Τροχαία, Πανεπιστημίου και Σταδίου.

Κλειστή και η Πατησίων, από Ιουλιανού, η Πειραιώς, η Βασιλίσσης Αμαλίας από Πανεπιστημίου και η Βασιλίσσης Σοφίας από Σέκερη.

Χαμηλές ταχύτητες καταγράφονται και στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας και στα δύο ρεύματα, στο ανοδικό από το ύψος της λεωφόρου Αθηνών έως και την Αττική Οδό και στο ρεύμα προς Πειραιά, από την Αττική Οδό έως και το ύψος της λεωφόρου Αθηνών.

Kουτσούμπας: Οι νέοι να στείλουν το νομοσχέδιο στα σκουπίδια

Στη μαζική απεργιακή συγκέντρωση Συνδικάτων και Ομοσπονδιών στα Προπύλαια ενάντια στο νομοσχέδιο, παραβρίσκεται ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Ό,τι και να κάνει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο αυτό είναι καταδικασμένο στη συνείδηση των εργαζομένων.

Τον τελικό λόγο πλέον έχουν οι εργάτες και οι εργάτριες, οι νέοι και οι νέες, που αν καταλάβουν και συνειδητοποιήσουν τη δύναμη τους, μπορούν να το αχρηστεύσουν, μπορούν να το στείλουν εκεί που ανήκει, στα σκουπίδια. Για να μη ζήσουν μια ζωή σκλάβου τον 21ο αιώνα".

"Καταργούν το 8ωρο"

"Η Συνομοσπονδία εξαρχής έχει εκφράσει την έντονη διαφωνία της σχετικά με επίμαχες διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου, ένα νομοσχέδιο με νομοθετήματα τα οποία, εάν εφαρμοστούν, θα επιφέρουν τεράστιο πλήγμα στην αγορά εργασίας, στη συλλογική αυτονομία, αλλά και στην κοινωνία" αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.

Όπως σημειώνει η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της, το εν λόγω νομοσχέδιο, "μεταξύ άλλων, καταργεί το 8ωρο και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και φαλκιδεύει το δικαίωμα στην απεργία, καταργεί το ΣΕΠΕ και την αργία της Κυριακής, αυξάνει τις απλήρωτες υπερωρίες και αφήνει ανεξέλεγκτες τις απολύσεις, κ.λπ.".

"Το αντεργατικό νομοσχέδιο πρέπει να πεταχτεί στα σκουπίδια!" τονίζει σε ανακοίνωση το ΠΑΜΕ με το οποίο καλεί σε συμμετοχή στην απεργία. Σημειώνει ότι "η κυβέρνηση της ΝΔ μας κήρυξε πόλεμο φέρνοντας νομοσχέδιο με τις ανατροπές του αιώνα! [...] ένα νομοσχέδιο με πάγιες αλλά και νέες απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, με μέτρα κόλαση για τους εργαζόμενους" που "εξασφαλίζει στη μεγαλοεργοδοσία του κάθε κλάδου να βγει άθικτη και ενισχυμένη από τη νέα οικονομική κρίση, να ξεμπερδεύει μια και καλή με τον σταθερό εργάσιμο χρόνο, το 8ωρο, την Κυριακή αργία, τις απεργίες και τις εργατικές διεκδικήσεις".

"Χειρόφρενο" στα ΜΜΜ - Τι ισχύει για τα λεωφορεία

Πιο συγκεκριμένα, ακινητοποιημένα θα είναι όλη την ημέρα τα μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό, Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος και Τραμ) και τα τρόλεϊ. Τα λεωφορεία θα κινούνται μεταξύ 9:00 - 21:00 λόγω της στάσης εργασίας που προκήρυξε το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ.

Οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μεταφοράς θα συμμετέχουν στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00 πμ.

Απεργούν οι ναυτεργάτες

24ωρη πανελλαδική απεργία έχουν προκηρύξει και τα ναυτεργατικά σωματεία ωστόσο το απόγευμα της Τετάρτης το Πρωτοδικείο Πειραιά έκρινε παράνομη την κινητοποίησή τους.

Ωστόσο, οι ναυτεργάτες με νεότερη ανακοίνωσή τους δήλωσαν ότι η απεργία θα γίνει κανονικά και θα ξεκινήσει στις 00:01 τα ξημερώματα της Πέμπτης έως τις 24:00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

Απεργία και στα ΜΜΕ

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην απεργία συμμετέχουν και οι δημοσιογράφοι. Η απόφαση αφορά όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά), στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, (ΕΡΤ, ΓΓΕΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δημοτικά Ραδιόφωνα, Γραφεία Τύπου), από τις 5.30 π.μ. της Πέμπτης 10 Ιουνίου έως τις 5.30 π.μ. της Παρασκευής 11 Ιουνίου.

Πηγές: thetoc.gr, 902.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση