Αμερικανική ομπρέλα ασφάλειας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα - Μήνυμα στήριξης Μπλίνκεν αναμένει η Αθήνα

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2021 10:53 Αμερικανική ομπρέλα ασφάλειας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα - Μήνυμα στήριξης Μπλίνκεν αναμένει η Αθήνα

Στις ΗΠΑ ο Νίκος Δένδιας για την επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

Νέα σελίδα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις που βρίσκονται ήδη στο καλύτερο δυνατό επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, ανοίγει με την επέκταση στα πέντε χρόνια της αμυντικής συμφωνίας.

Παράλληλα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η επιστολή του Άντονι Μπλίνκεν που θα σφραγίζει την συνέχιση της συνεργασίας και η οποία θα στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης των ελληνικών θέσεων αλλά και του αναβαθμισμένου ρόλου της χώρας μας τόσο στα δυτικά βαλκάνια όσο και την Μεσόγειο. "Αναμένεται να περιέχει τουλάχιστον τρία σημεία καθοριστικής σημασίας, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου" είχε δηλώσει στο "Βήμα της Κυριακής" ο Νίκος Δένδιας χωρίς να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στις ΗΠΑ και έχει σημαντικές επαφές με Αμερικανούς αξιωματούχους, τον ισραηλινό ομόλογό του που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον αλλά και με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας. Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η σημαντική συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και των ΗΠΑ στο "State Department". Θα ακολουθήσουν οι κοινές δηλώσεις και η υπογραφή της τροποποίησης του πρωτοκόλλου για την συμφωνία της αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας.

Συμφωνία απάντηση στην Άγκυρα

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον γίνεται σε μια κρίσιμη χρονικά στιγμή, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επιστρέψει για τα καλά στην τακτική των απειλών και των προκλήσεων απέναντι στην χώρα μας. Διεθνολόγοι υποστηρίζουν πως η ανανέωση της αμυντικής συνεργασίας και μάλιστα για πέντε χρόνια αποτελεί μια πρώτης τάξεως απάντηση στην Άγκυρα που επιχειρεί εδώ και μήνες να ρίξει γέφυρες επικοινωνίας με τον Τζο Μπάιντεν.

Παράλληλα με την ελληνογαλλική συμφωνία, την επέκταση της αμερικανικής συνεργασίας αλλά και την αμυντική στήριξη από την Μ. Βρετανία που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα στέλνεται ένα ξεκάθαρο σήμα εντός και εκτός της Ε.Ε. πως η χώρα μας συνεχώς ενισχύεται τόσο σε αμυντικό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο.

Ο Νίκος Δένδιας λίγο πριν αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον κάλεσε εκ νέου την Άγκυρα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή της Μεσογείου. "Οι διεθνείς και περιφερειακοί εταίροι μας να τηρούν τις ίδιες αρχές, δηλαδή τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Καμία χώρα δεν πρέπει να θεωρεί ότι εξαιρείται από αυτά τα κριτήρια" είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στην διάσκεψη για την Μεσόγειο.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία με τις ΗΠΑ

Για πρώτη φορά μετά το 1990, η διάρκεια της αμυντικής συνεργασίας θα έχει πενταετή διάρκεια και ήταν κάτι που επιθυμούσαν και οι δύο πλευρές. Η προηγούμενη υπεγράφη στην Αθήνα, τον Οκτώβριο του 2019, από τον Νίκο Δένδια και τον Μάικ Πομπέο, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να χαρακτηρίζει ως "σύμμαχο-κλειδί" την χώρα μας και να ασκεί σκληρή κριτική για τις τουρκικές προκλήσεις. Η αρχική συμφωνία το 1990 ήταν για 8 χρόνια και από τότε ανανεώνονταν κάθε χρόνο από όλες τις κυβερνήσεις.

Παράλληλα με την αναθεώρηση της αμυντικής συμφωνίας περιλαμβάνει την επέκταση των αμερικανικών βάσεων. Εκτός από τη Σούδα που αποτελεί σημείο στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ για την παρουσία της στην ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή, ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει και για την περιοχή της Αλεξανδρούπολης που απέχει μια ανάσα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Πρόκειται για μία περιοχή η οποία θα αναβαθμιστεί και παράλληλα θα αποτελέσει ένα ισχυρό παράγοντα αποτροπής για την Άγκυρα προκειμένου να μην επιχειρήσει να επαναλάβει τα όσα έγιναν το 2020 στον Έβρο. Επίσης μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης οι ΗΠΑ θα έχουν πρόσβαση στα Βαλκάνια αλλά και προς την κεντρική Ευρώπη.

Επέκταση και εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων θα γίνουν στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, καθώς θα είναι ουσιαστικά η βάση των αμερικανικών ελικοπτέρων. Αεροσκάφη κυρίως μη επανδρωμένα και drones θα χρησιμοποιούν την 110 πτέρυγα μάχης της Λάρισας η οποία αναμένεται και αυτή να αναμορφωθεί.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι πως οι επενδύσεις που θα γίνουν από τις ΗΠΑ θα αποτελέσουν όφελος και για τις δύο χώρες, καθώς οι τοποθεσίες θα τελούν υπό ελληνικό έλεγχο και θα χρησιμοποιούνται τόσο από αμερικανικές όσο και από ελληνικές δυνάμεις.

Το πρόγραμμα Δένδια στις ΗΠΑ

Την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου, ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον Βουλευτή (Congressman) John Sarbanes, καθώς και με τον Γερουσιαστή Chris Van Hollen.

Επιπλέον, θα έχει συνάντηση με τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ Yair Lapid, ο οποίος θα βρίσκεται επίσης στην Ουάσιγκτον. Στην συνέχεια θα παραβρεθεί σε δεξίωση με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας.

Την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου θα μεταβεί στο State Department, όπου θα έχει αρχικά κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ. Οι δύο Υπουργοί θα εγκαινιάσουν, με εισαγωγικές παρεμβάσεις τους τον τρίτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου.

Οι δηλώσεις αναμένεται να ξεκινήσουν περίπου στις 16:45 ώρα Ελλάδας και θα μεταδοθούν απευθείας από τον ιστότοπο του Αμερικανικού ΥΠΕΞ. Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει η υπογραφή του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει σε εκδήλωση του Center for European Policy Analysis με θέμα το ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση