Αυστηρά μηνύματα στην Ρωσία από Μπάιντεν-Μητσοτάκη -Θετικές οι ΗΠΑ για συμπαραγωγή F-35 στην Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 17 Μαΐου 2022 00:24 Αυστηρά μηνύματα στην Ρωσία από Μπάιντεν-Μητσοτάκη -Θετικές οι ΗΠΑ για συμπαραγωγή F-35 στην Ελλάδα

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η δεξίωση στον Λευκό Οίκο προς τιμήν του Κυριάκου Μητσοτάκη και της συζύγου του, Μαρέβας.

Τόσο ο αμερικανός πρόεδρος όσο και ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλαν αυστηρά μηνύματα προς τη Ρωσία, με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία. «Όταν οι δικτάτορες ήταν στη γειτονιά, η απάντηση ήταν όχι» τόνισε ο Τζο Μπάιντεν. «Οι χάρτες δεν χαράσσονται με τη βία» συνεπικούρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ταυτόχρονα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στις Ένοπλες Δυνάμεις μας και δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση της εδαφικής μας ακειραιότητας όχι μόνο για εμάς αλλά και για την νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Πρόσθεσε δε ότι θα θέλαμε να προσθέσουμε στο οπλοστάσιό μας το F-35 αυτό το «φανταστικό αεροπλάνο» όπως το χαρακτήρισε, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι η Locheed Martin επενδύει στην Ελλάδα.

Τόσο η Τζιλ όσο και ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκαν με θερμά λόγια για τον ελληνικό λαό, την ομογένεια και το ζεύγος Μητσοτάκη. Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος αστειεύτηκε λέγοντας ότι του κόλλησαν το παρατσούκλι «Μπαϊντενόπουλος» από τότε που έπαιρνε το 92% των ψήφων της ελληνικής ομογένειας,από την εποχή που ήταν βουλευτής του Ντελάγουεαρ.

Τον λόγο στην αρχή πήρε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

«Η χαρά μας εδώ αρχίζει με το Χριστός Ανέστη. Εδώ, στον Λευκό Οίκο, γιορτάζουμε την Ανάσταση του ελληνικού έθνους μαζί με τον πρωθυπουργό. Αυτή η 201η επέτειος είναι μια αλησμόνητη τιμή για την ελληνική κοινότητα. Δέσμευση για ελευθερία και δημοκρατία σε καιρούς ανόδου απολυταρχικών καθεστώτων και της άδικης επιθετικότητας στην Ουκρανία. Η φιλία σας με τον Ελληνισμό είναι γνωστή προς όλους. Εσείς έχετε φτάσει πέρα από τα όρια, μας κάνετε εξαιρετικά αισιόδοξους για έναν καλύτερο κόσμο και ένα καλύτερο αύριο», ανέφερε απευθυνόμενος στον Τζο Μπάιντεν.

«Η Ελλάδα, η πηγή του δυτικού πολιτισμού, και η Αμερική, η καλύτερη ελπίδα ελευθερίας και αυτοδιάθεσης για όλους. Σας ευχαριστούμε αμφότερους για τη δέσμευσή σας για ελευθερία και υποστήριξη της αποστολής του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Είθε να έχετε υγεία και μακροζωία, με σοφία, χάρη και με ισχύ», τόνισε.

«Οι ζωές μας και η επιβίωση της ευτυχίας μας να προστατεύονται πάντα από τις αρχές της δημοκρατίας, τα δώρα της Ελλάδας στον κόσμο και την έμπνευση του αμερικανικού ονείρου. Ζήτω η Αμερική, ζήτω η Ελλάδα», κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

Αμέσως μετά τον λόγο έλαβε η Τζιλ Μπάιντεν, σύζυγος του προέδρου.

«Είναι εκπληκτικό που βλέπω τόσους φίλους γύρω μας. Μια κοινωνία γίνεται ισχυρή όταν οι γηραιότεροι φυτεύουν δένδρα που ποτέ δεν θα σβήσει η σκιά τους. Η κληρονομιά της Ελλάδας, οι επιστήμες και οι τέχνες της αγγίζουν κάθε σημείο του πολιτισμού μας και χαιρόμαστε τη σκιά αυτού του δένδρου», ανέφερε.

«Έχω επισκεφθεί την Ελλάδα πολλές φορές και αισθάνθηκα δέος κάτω από την Ιστορία των Αθηνών και την ομορφιά των νησιών. Είναι χαρά μου που επιστρέφω αυτή τη φιλοξενία. Είναι τιμή μου που υποδέχομαι τον κύριο Μητσοτάκη και τη σύζυγό του. Η Ιστορία της Αμερικής αποτελεί κομμάτι της Ιστορίας όλων μας. Κάθε μέρα διαμορφώνουμε το μέλλον μας και τα δένδρα που φυτεύετε θα τα καρπωθούμε όλοι. Η ελληνική κοινότητα σημαίνει πολλά για τον Τζο Μπάιντεν», ανέφερε.

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, και στη συζήτηση εξετάστηκαν σημαντικά ζητήματα των διεθνών εξελίξεων και διμερών σχέσεων. Η δεξίωση στον Λευκό Οίκο γίνεται με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση και είναι η πρώτη αντίστοιχη επί διοίκησης Μπάιντεν.

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήρε ο Τζο Μπάιντεν.

«Σας ευχαριστώ πολύ. Τόσο πολύ καιρό είμαι ανάμεσα σε Ελληνορθόδοξους και κάνω το σταυρό μου με λάθος τρόπο!», είπε αστιευόμενος.

«Είναι ιδιαίτερη τιμή που βρισκόμαστε ξανά δια ζώσης και που καλωσορίζουμε και την οικογένειά σας μαζί. Ξέρουμε τι σημαίνει για τους Ελληνες ο θεσμός της οικογένειας.

Θα ήθελα να πω κάτι πιο προσωπικό. Ξέρω ότι όλοι σκεφτόμαστε τον εκλιπόντα πατέρα σας, κ. πρωθυπουργέ. Ο πατέρας του (σ.σ. του κ. Μητσοτάκη) είχε σημαντική επιρροή πάνω μου και όταν έφτασα εδώ στις ΗΠΑ θυμάμαι πόσο με επηρέασε, όπως και η μητέρα σας.

Είστε ένας φάρος (σ.σ. η Ελλάδα) για τον κόσμο και πέρσι έπρεπε δυστυχώς να γιορτάσουμε ψηφιακά τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, λόγω της πανδημίας.

Φέτος, γιορτάζουμε τα 201 ετη απο την εθνική παληγενεσία», επισήμανε.

«Δεν θα ηταν υπερβολή να πω ότι σήμερα η φιλία και οι σχέσεις μας διατρανώνονται και βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους. Οι δυο λαοί εργάζονται μαζί στο επίπεδο του εμπορίου, των επενδύσεων, του κλίματος», υπογράμμισε ο κ. Μπάιντεν και αναφέρθηκε στο πρόσωπο του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνη, για τον οποίο τόνισε ότι είναι «ένας περήφανος Ελληνοαμερικανός».

Μπάιντεν: Η Ελλάδα θυμάται πως όταν οι δικτάτορες υπήρχαν στη γειτονιά της, μια ήταν η απάντηση «ΟΧΙ, ΟΧΙ, ΟΧΙ»

«Πιστεύω ότι, κ. πρωθυπουργέ, είναι σημαντική περίοδος για να εδραιώσουμε τις σχέσεις μας. Οι ΗΠΑ αποτίουν φόρο τιμής στις ελληνικής αξίες. Κάθε γενιά είχε να αντιμετωπίσει εχθρούς της δημοκρατίας. Η Ελλάδα θυμάται πως όταν οι δικτάτορες υπήρχαν στη γειτονιά της, μια ήταν η απάντηση «ΟΧΙ, ΟΧΙ, ΟΧΙ».

Για να προσθέσει: «Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε φρικαλεότητες στην Ουκρανία. Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ είναι εκεί με μία φωνή να υποστηρίξουν τον λαό της Ουκρανίας. Παίρνοντας αμέσως θέση, καλωσορίσατε Ουκρανούς στην Ελλάδα και ήσασταν τόσο σημαντικός εταίρος. Και θα συνεχίσουμε να βοηθάμε τους Ουκρανούς να που «ΟΧΙ» στη βαρβαρότητα, «ΟΧΙ» στην απολυταρχία».

Μάλιστα, στη συνέχεια ο Τζο Μπάιντεν αστιεύτηκε για το παρατσούκλι του, λέγοντας ότι «ως γερουσιαστή, με ψήφισε το 92% της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, γι' αυτό και μου βγήκε το παρατσούκλι "Μπαιντενόπουλος". Ως περήφανος Αμερικανοϊρλανδός, είχα πάντα τη φιλία με την ελληνοαμερικανική κοινότητα».

«Ολοι θυμόμαστε τι σημαίνει η 11η Σεπτεμβρίου, αποδεικνύοντας ότι ακόμη και μετά τις ζοφερότερες μέρες θα 'ρθούν καλύτερες. Πρέπει να ορθώσουμε ανάστημα, πρέπει να επιβεβαιώσουμε τις αξίες μας και να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας έναν καλύτερο κόσμο», πρόσθεσε και κλείνοντας τόνισε ότι «ανυπομονούμε να συναντηθούμε και στην Ελλάδα».

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα επέστρεψε και το μέλλον είναι μπροστά μας»

Τον λόγο πήρε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος ανέφερε τα ακόλουθα:

«Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Είναι πραγματικό προνόμιο να βρίσκομαι εδώ σε αυτόν τον εορτασμό των 201 ετών από την Επανάσταση. Όλη μου η οικογένεια είμαστε ευγνώμονες για τη θερμή υποδοχή. Ξέρω ότι είναι ειδική στιγμή για εσάς κύριε Πρόεδρε γιατί έχετε φίλους εδώ.

Το έθνος σας σφυρηλατήθηκε από πολεμιστές. Η δική σας νίκη, δεκαετίες πριν τη δική μας, μας ενέπνευσε για να κυνηγήσουμε κι εμείς την ελευθερία μας. Οι πρόγονοί μας άντλησαν έμπνευση από όσα έγιναν εδώ και πάλεψαν για δημοκρατία, για μια κυβέρνηση από τον λαό για τον λαό, που γεννήθηκε στην Αρχαία Ελλάδα.

Έλεγαν τότε οι Αμερικάνοι ότι η Ελλάδα μπορεί να επιζήσει μέσα μας τα ισχυρότερα συναισθήματα κι ότι ελπίζουν να βρουν τη θέση τους ανάμεσα στα έθνη του κόσμου.

Αυτή η ιστορία θυσιών δένει τα δυο μας έθνη. Αυτή την ευθύνη πρέπει να υπερασπιστούμε, τις αξίες που διασφάλισαν οι προπάτορές μας με τη ζωή τους. Σήμερα το καθήκον αυτό είναι επίκαιρο λόγω της Ουκρανίας. Ό,τι θεωρούσαμε δεδομένο για την Ευρώπη, οτι οι χάρτες δεν χαράσσονται πια με τη βία, ανατράπηκε.

Είμαστε μαζί για την Ουκρανία, για να προστατέψουμε την παγκόσμια τάξη που βασίζεται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Οι επεκτατικές φαντασιώσεις ανήκουν σε άλλους αιώνες. Πρέπει να δοθεί το μήνυμα σε όλους τους απολυταρχικούς ηγέτες ότι οποιαδήποτε επιβουλή εδαφών θα απαντηθεί με ομόφωνο τρόπο.

Προστατεύουμε τις αξίες των δημοκρατιών μας. Σας ευχαριστώ για την ηγετική σας στάση. Οι κυρώσεις που βάλαμε είναι σημαντικές, αλλά δεν πρέπει να χάσουμε το δάσος γιατί πληρώνουμε μεγάλο τίμημα με τις τιμές της ενέργειας, και ειδικά του φυσικού αερίου. Θα πρέπει να συνεργαστούμε για αυτό για να μειωθούν οι τιμές της ενέργειας.

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας είναι στο απόγειό τους, πρόσφατα άλλωστε κυρώσαμε την αμυντική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών. Δεν πρόκειται για κάποια ναυτική συμφωνία, όπως στην Κρήτη, που ελπίζω να επισκεφτείτε, αλλά έχει σημασία και η Αλεξανδρούπολη, μόλις 500 μίλια από τα ουκρανικά σύνορα. Αποτελεί κόμβο ενέργειας, εισόδου για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Είναι ζωντανή η ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων, εμείς πάντα με ειρηνικούς τρόπους θέλουμε να λύνουμε τις διαφορές με τους γείτονες, πιστεύω θα το επιτύχουμε. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στις Ένοπλες Δυνάμεις και δεν θα δεχτούμε καμία παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας – για εμάς και για την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία για τους εξοπλισμούς και για τα f-35 , θα θέλαμε να προσθέσουμε αυτό το φανταστικό αεροπλάνο, σημαντικό που η Lockheed Martin επενδύει στην Ελλάδα.

Υπάρχουν πολλά πεδία και πολλά αμοιβαία οφέλη στη σχέση μας. Μετά την πρόσφατη οικονομική κρίση που περάσαμε, αποδειχτήκαμε ανθεκτικοί , η σημερινή Ελλάδα δεν συγκρίνεται με την Ελλάδα της κρίσης. Η οικονομία μας είναι ισχυρή, ξεπληρώσαμε τα χρέη μας πριν από δύο χρόνια και ταυτόχρονα δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας, επενδύουμε στην καθαρή ενέργεια, στην ψηφιακή τεχνολογία. Πολλές αμερικάνικες εταιρείες επενδύουν στην Ελλάδα πια για πρώτη φορά, διότι είμαστε με σταθερή κυβέρνηση, που καλωσορίζει τους επενδυτές.

Η Ελλάδα επέστρεψε και το μέλλον είναι μπροστά μας.

Έχετε πολλούς Ελληνοαμερικανούς φίλους, σας λένε Μπαιντενόπουλο, καλύτερα θα ήταν να σας λένε Μπαιντενάκη. Αναγνωρίζω την παρουσία του νέου πρέσβη, του Τζορτζ Τσούνη, τον συνάντησα στο γραφείο μου, η πρώτη ιστορία που μου είπε ήταν για τους γονείς του που ζούσαν σε ένα μικρό χωριό στον Πλάτανο.

Ο αγώνας υπέρ των δημοκρατιών κατά των απολυταρχιών είναι η οριστική μάχη της γενιάς μας. Οι σημαντικές στιγμές της κοινής μας ιστορίας μας δίνουν αυτοπεποίθηση για το μέλλον. Αντλούμε ισχύ από το δικό τους παράδειγμα. Ελπίζω ότι θα επισκεφτείτε την Ελλάδα και το κρατώ ως υπόσχεση.

Στο τέλος, η Τζιλ Μπάιντεν είπε: «Παρακαλώ απολαύστε αυτό το δείπνο του λαού με μουσική και φαγητό».

 

 

 

 

 

 

Δείτε τις δηλώσεις πριν τη δεξίωση στον Λευκό Οίκο

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση