Έτσι εντόπισαν τον συγγραφέα για την παιδική πορνογραφία

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 02 Νοεμβρίου 2022 20:38 Έτσι εντόπισαν τον συγγραφέα για την παιδική πορνογραφία

Πώς η ΕΛΑΣ έφτασε στην άρση απορρήτου και την έρευνα στο σπίτι του συγγραφέα παιδικών βιβλίων, Βασίλη Παπαθεοδώρου.

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η προφυλάκιση του γνωστού συγγραφέα παιδικών βιβλίων Βασίλη Παπαθεοδώρου, ο οποίος κατηγορείται για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας.

Στον υπολογιστή του μέχρι πρότινος επικεφαλής του παιδικού τμήματος εκδοτικού οίκου Καστανιώτη βρέθηκαν περίπου 90-100 βίντεο πολλά εκ των οποίων αφορούσαν ανήλικα αγόρια και κορίτσια ηλικίας μόλις 10 με 12 ετών.

Με ανακοίνωσή της η ελληνική αστυνομία, εξηγεί πως έφτασε στα ίχνη του Βασίλη Παπαθεοδώρου, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε δίωξη.

Οι Αρχές αξιοποίησαν πληροφορίες που περιήλθαν από αστυνομία του εξωτερικού, καθώς όπως ανέφερε στο "Live News" ο Βασίλης Λαμπρόπουλος "χτύπησε" το child protection system από τα αρχεία που "κατέβαζε" ο συγγραφέας. Πρόκειται για μία σάρωση που γίνεται στο διαδίκτυο με ειδικό λογισμικό το οποίο εντοπίζει αρχεία παιδικής πορνογραφίας.

Αμέσως εκδόθηκε σχετικό βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του κατηγορούμενου, ενώ βρέθηκε και ο τόπος της κατοικίας του. Ακολούθησε έρευνα στο σπίτι του όπου εντοπίστηκε πλήθος αρχείων παιδικής πορνογραφίας και κατασχέθηκαν δύο σκληροί δίσκοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγγραφέας παιδικών βιβλίων φέρεται να ισχυρίστηκε στον ανακριτή ότι αναζήτησε και κατέβασε τα συγκεκριμένα αρχεία για επαγγελματικούς λόγους προκειμένου να προχωρήσει στη συγγραφή βιβλίου με συναφές θέμα – αντικείμενο. Οι ισχυρισμοί του δεν έπεισαν και οδηγήθηκε στη φυλακή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξιχνιάστηκε υπόθεση πορνογραφίας ανηλίκων

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας-κακουργηματικού χαρακτήρα-σε βάρος ατόμου, για πορνογραφία ανηλίκων, μέσω διαδικτύου.

Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο δράσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της πορνογραφίας ανηλίκων, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών που περιήλθαν από αλλοδαπές Αρχές, μέσω διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας.

Συγκεκριμένα, μετά από ενδελεχή και εμπεριστατωμένη διαδικτυακή έρευνα εντοπίστηκε χρήστης, εντός της ελληνικής επικράτειας, ο οποίος απέκτησε πρόσβαση σε διάφορους ιστοτόπους – εφαρμογές και κατείχε πρόσφορα για διαμοιρασμό αρχεία με υλικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και εκδόθηκε σχετικό βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, ενώ μετά από αλληλογραφία με τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και από την περαιτέρω αστυνομική προανάκριση, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του εμπλεκόμενου ατόμου και προέκυψε ο τόπος κατοικίας του.

Στη συνέχεια, κλιμάκιο αστυνομικών διενήργησε έρευνα στην οικία του, όπου συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2 σκληροί δίσκοι, ενώ από την επιτόπια έρευνα στα ψηφιακά πειστήρια εντοπίστηκε πλήθος αρχείων πορνογραφίας ανηλίκων.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια, θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα, όπου παραπέμφθηκε σε Ανακριτή και ακολούθως διατάχθηκε η προσωρινή του κράτηση.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 11188
Στέλνοντας e-mail στο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Μέσω twitter: @CyberAlertGR
Μέσω της διαδικτυακής πύλης (portal) της Ελληνικής Αστυνομίας: (https://portal.astynomia.gr)
Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση