Λευκός καπνός στις Βρυξέλλες για το φυσικό αέριο

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2022 20:38 Λευκός καπνός στις Βρυξέλλες για το φυσικό αέριο

Επιτέλους επήλθε συμφωνία - Στα 180 ευρώ το πλαφόν - Πότε θα εφαρμοστεί.

Το Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία για το ανώτατο όριο στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Τσεχικής Προεδρίας της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, η συμφωνία έκλεισε στα 180 ευρώ/Kwh και υπέρ ψήφισαν και οι δύο επιφυλακτικές έως τώρα χώρες, η Γερμανία και η Δανία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ολλανδία και η Αυστρία ψήφισαν αποχή, ενώ η Ουγγαρία ψήφισε κατά.

Το πλαφόν θα ισχύει από 15 Φεβρουαρίου για τον δείκτη τιμών TTF και από 31 Μαρτίου 2023 για όλους τους υπόλοιπους δείκτες, μετά από αξιολόγηση του ESMA και του ACER.

Ο Μηχανισμός θα ενεργοποιείται όταν η τιμή του φυσικού αερίου θα υπερβαίνει τα 180 ευρώ για τρεις συνεχόμενες μέρες. Η διάρκεια ισχύος του Μηχανισμού καθορίζεται στον ένα χρόνο.

Σχετικά με την αναστολή του Μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς αποφασίστηκε πως, σε περιπτώσεις που η εφαρμογή του σε κάποιο hub οδηγεί σε αρνητικές επιπτώσεις τις χρηματοπιστωτικές αγορές ή τις αγορές φυσικού αερίου, η Επιτροπή μπορεί να εξαιρεί ορισμένα παράγωγα από την εφαρμογή του Μηχανισμού.

Σκρέκας: Δικαιώθηκε η πρόταση Μητσοτάκη για πλαφόν

"Σήμερα η Ευρώπη πήρε μια ιστορική απόφαση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Μια απόφαση υπέρ των πολιτών της" δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μετά την συνεδρίαση του Συμβουλίου.

Μετά το πέρας της Συνόδου, ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας έκανε την παρακάτω δήλωση: "Σήμερα η Ευρώπη πήρε μια ιστορική απόφαση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Μια απόφαση υπέρ των πολιτών της. Χρειάστηκαν 9 μήνες από τη μέρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε πρώτος την επιβολή ενός ρεαλιστικού πλαφόν στις αγορές φυσικού αερίου από την Ε.Ε. Το σημερινό αποτέλεσμα δεν ήρθε τυχαία και χωρίς κόπο. Αποτελεί προϊόν συστηματικής προσπάθειας που καταβάλλαμε όλο αυτόν τον καιρό αλλά και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης που - για μια ακόμη φορά - επέδειξαν τα κράτη- μέλη, προκειμένου η Ενωμένη Ευρώπη να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση. Η Ελλάδα αποδείχθηκε ακόμα μια φορά πρωτοπόρα στις κοινές πολιτικές των κρατών - μελών, ενώπιον των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια Σήμερα, κάναμε το χρέος μας απέναντι στους Ευρωπαίους πολίτες".

Το παρασκήνιο και η σύσκεψη με πρωτοβουλία της Ελλάδας

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες διοργανώθηκε -σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας- κλειστή σύσκεψη των τεσσάρων χωρών που πρωτοστατούσαν στην επιβολή ρεαλιστικού πλαφόν στις αγορές φυσικού αερίου από την ΕΕ, με πρωτοβουλία Σκρέκα.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, του Βελγίου, της Ιταλίας και της Πολωνίας και αντικείμενό της ήταν η στάση που θα κρατούσαν στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, σύμφωνα με πληροφορίες, επιβεβαιώθηκε η πεποίθηση όλων ότι ο μηχανισμός διόρθωσης τιμών θα λειτουργήσει ομαλά γιατί όλα τα κράτη μέλη θα εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση. Οι "4" συμφώνησαν επίσης ότι οι ασφαλιστικές δικλείδες δεν θα εμποδίσουν την εφαρμογή του μηχανισμού.

Έγινε ευρεία συζήτηση για τις ανησυχίες ορισμένων κρατών μελών σχετικά με τη διαδικασία αναστολής του μηχανισμού και αποφασίστηκε στη σημερινή Σύνοδο αυτές να συζητηθούν και το αποτέλεσμα της συζήτησης να ενσωματωθεί στην τελική, συμβιβαστική απόφαση.

Οι υπουργοί Ενέργειας των 4 κρατών- μελών δεν δέχονται την λήψη απόφασης με ειδική πλειοψηφία και συμφώνησαν να επιμείνουν ως το τέλος για την ύπαρξη μιας συμβιβαστικής απόφασης στην οποία θα συμφωνήσουν όλοι και θα δεσμευτούν ότι θα ακολουθήσουν όλοι, καθώς θα ικανοποιεί τις ανάγκες όλων των κρατών- μελών στο θέμα. Τέλος, αν η εφαρμογή των όσων αποφασιστούν σήμερα αναδείξει προβλήματα, οι υπουργοί Ενέργειας μπορούν σε επόμενο στάδιο να προβούν σε διορθωτικές κινήσεις.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση