Αυτά είναι τα τρία μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 08 Μαΐου 2023 09:33 Αυτά είναι τα τρία μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Επιπλέον έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ - Μόνιμο Freedom Pass σε νέους - Αύξηση στο επίδομα τέκνων στο Δημόσιο.

Τρία ακόμη μέτρα που θα αφορούν τους νέους, τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και τους δημοσίους υπαλλήλους ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από την Ελευσίνα.

Αρχικά ανακοίνωσε επιπλέον έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ, για όσα ακίνητα ασφαλίζονται έναντι φυσικών καταστροφών.

"Σήμερα είμαστε σε θέση να εξαγγείλουμε ακόμη μία παρέμβαση που σχετίζεται με τον ΕΝΦΙΑ και συνδέεται με τις πολιτικές μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών. Όποιο σπίτι ασφαλίζεται έναντι φυσικών καταστροφών θα έχει επιπλέον έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ".

"Ο στόχος μας για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 και του μέσου στα 1.500, είναι απολύτως εφικτός", τόνισε έπειτα.

Μόνιμο Freedom Pass σε κάθε νέο που ενηλικιώνεται

"Προφανώς εμείς δεν ελέγχουμε τα επιτόκια (...). Η εκτίμησή μου είναι πως βλέπουμε το τέλος της αύξησής τους. Θέλουμε να μπορούμε να δώσουμε στις επιχειρήσεις πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό (...). Πιστεύουμε ότι θα μπορούμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε πάνω από 60.000 επιχειρήσεις", είπε στη συνέχεια.

Έπειτα, αναφέρθηκε στο Freedom Pass και γνωστοποίησε πως "είμαστε σε θέση να μπορούμε να πούμε ότι θα δίνουμε ένα τέτοιο εργαλείο σε κάθε νέο όταν θα ενηλικιώνεται ώστε να μπορεί αν το δαπανήσει σε ένα ταξίδι κλπ".

Αυξάνεται το επίδομα παιδιού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως "δεν έχουμε δώσει τα απαραίτητα οικονομικά κίνητρα και δεν έχουμε αναγνωρίσει το κόστος του να μεγαλώνεις παιδιά".

Για αυτό, στον δημόσιο τομέα, "θα κάνουμε μια παρέμβαση και στα επιδόματα τέκνων έτσι ώστε το επίδομα τέκνων που σήμερα είναι 50, να πάει στα 70, για δύο παιδιά στα 120 ευρώ. Για τρία παιδιά θα πάει στα 170", πρόσθεσε.

Η αύξηση θα ισχύσει από την Πρωτοχρονιά του 2024.

Ακολούθησε ερώτηση από επιχειρηματία που δραστηριοποιείται με νέα καινοτόμα start up επιχείρηση στο χώρο της τεχνολογίας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι χαίρεται ιδιαιτέρως κάθε φορά που μιλά για το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων και μίλησε για τις θεσμικές παρεμβάσεις που έγιναν προκειμένου να εξασφαλιστούν περισσότερα επιχειρηματικά κεφάλαια, να δοθούν περισσότερα φορολογικά κίνητρα σε αυτούς που θα είναι οι πρώτοι επενδυτές σε μια τέτοια επιχείρηση, για την απλοποίηση των δυνατοτήτων να δίνουν οι επιχειρήσεις δικαιώματα μετοχών στους εργαζόμενους αλλά και τη δημιουργία ενός πλαισίου ώστε μέσα από χρηματοδότηση και τεχνολογία να στηριχθεί αυτό που έχει αρχίσει και γίνεται στη χώρα μας.

Ακολούθησε ερώτηση από μια συνταξιούχο δικαστική υπάλληλο. "Είμαι πολύ περήφανος γιατί καταφέραμε και βάλαμε τάξη στον εξαιρετικά προβληματικό ΕΦΚΑ", είπε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας πως έγινε το αυτονόητο.

Υπογράμμισε ότι μένει να λυθούν κάποια ζητήματα με τις επικουρικές συντάξεις κι ένα από τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι το πρόβλημα της μερικής ασφάλισης.

Αναφέρθηκε στον "ατομικό κουμπαρά" και ως προς το τι μπορούν να περιμένουν οι συνταξιούχοι στο εξής ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα συνεχιστεί η στήριξη ειδικά στους χαμηλοσυνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά, με έκτακτη βοήθεια κάθε χρόνο έως ότου η προσωπική διαφορά μέσω των αυξήσεων των συντάξεων σβήσει οριστικά.

Είπε επίσης ότι όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η αύξηση των συντάξεων η οποία βεβαίως συνυπολογίζει και τον πληθωρισμό. Ακόμη μίλησε για πρωτοβουλίες που θα κάνουν πιο ελκυστική τη συμμετοχή των συνταξιούχων στην αγορά εργασίας είτε με πλήρη είτε με μερική απασχόληση.

Σε ερώτηση για τα εισοδήματα των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπήρξε μία ανακούφιση μέσω της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά είναι ανάγκη να γίνει κάτι περισσότερο.

"Έχουμε προϋπολογίσει 500 εκατ σε πρώτη φάση για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων", είπε ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στην παρέμβαση που εξήγγειλε για τα οικογενειακά επιδόματα και υπογράμμισε την ανάγκη παρέμβασης και σε άλλα πεδία, όπως τα επιδόματα θέσης που θα αυξηθούν. Επίσης μίλησε για διεύρυνση των πριμ παραγωγικότητας. "Ήδη αρχίσαμε και πειραματιζόμαστε με τέτοια εργαλεία. Το κάναμε στον ΕΦΚΑ", είπε και αναφέρθηκε και στα ειδικά μισθολόγια που πρέπει να αντιμετωπιστούν με μία διαφορετική ματιά.

Ο πρωθυπουργός κλήθηκε να απαντήσει και για το "πρόγραμμα του προσωπικού βοηθού" για άτομα με αναπηρία.

Υπογράμμισε ότι εξαιτίας της εμπειρίας που είχε με τη μητέρα του ήταν πάντοτε ένα προσωπικό στοίχημα να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις ώστε τα άτομα με αναπηρία να μην αισθάνονται πολίτες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας και στάθηκε ιδιαιτέρως στη σημασία της προσβασιμότητας.

Απάντησε επίσης για ζητήματα που αφορούν την επόμενη φάση ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα και για τα κίνητρα που δίνονται για την επιστροφή στη χώρα μας ανθρώπων που σήμερα εργάζονται στο εξωτερικό.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση