Αντιμέτωποι με βαριές ποινές οι 9 συλληφθέντες ως διακινητές στο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου - Αιγύπτιοι από 20 μέχρι 40 ετών οι κατηγορούμενοι

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2023 09:35 Αντιμέτωποι με βαριές ποινές οι 9 συλληφθέντες ως διακινητές στο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου - Αιγύπτιοι από 20 μέχρι 40 ετών οι κατηγορούμενοι

Στην εισαγγελία Καλαμάτας, όπου τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες οδηγήθηκαν οι 9 συλληφθέντες που κατηγορούνται ως διακινητές των εκατοντάδων μεταναστών του σκάφους που βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου.

Οι κατηγορούμενοι είναι από την Αίγυπτο (ηλικίας 26, 21, 40, 36, 32, 26, 22, 29 και 20 ετών), αποτελούσαν πλήρωμα του πλοίου και είχαν διακριτούς ρόλους στη μεταφορά των υπολοίπων μεταναστών που επέβαιναν στο σκάφος που ναυάγησε ανοιχτά της Πύλου.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα, παράνομη διακίνηση αλλοδαπών, κατά παράβαση του Ν. 3386/2005 και του Ν. 4251/2014, καθώς επίσης και των άρθρων 187 (εγκληματική οργάνωση), 277 (πρόκληση ναυαγίου), 302 (ανθρωποκτονία από αμέλεια) και 306 (έκθεση ζωής σε κίνδυνο) του Ποινικού Κώδικα.

Οι συλληφθέντες ζήτησαν προθεσμία να απολογηθούν τη Δευτέρα. Οχτώ από αυτούς κρατούνται στο αστυνομικό τμήματα Καλαμάτας, ενώ ο ένας νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται και σήμερα οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή όπου σημειώθηκε το ναυάγιο του αλιευτικού σκάφους με έως τώρα 78 νεκρούς και 104 διασώσεις.

Στο σημείο των ερευνών επιχειρούν μία φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού ένα ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού και τρία παραπλέοντα πλοία.

Άκαρπες οι έρευνες

Την ίδια ώρα παραμένουν άκαρπες οι έρευνες για να βρεθούν κι άλλοι μετανάστες.

Μία φρεγάτα και 9 παραπλέοντα σκάφη χτένιζαν όλη τη νύχτα την περιοχή, ωστόσο δε βρέθηκε ούτε ζωντανός ούτε νεκρός μετανάστης, ούτε κάποια σορός έχει ξεβραστεί σε περιοχή κοντά στην Πύλο. Οι καιρικές συνθήκες ήταν πιο δύσκολες σε σχέση με το προηγούμενο βράδυ.

Όσο περνούν οι ώρες οι ελπίδες λιγοστεύουν για επιζώντες, αφού το ναυάγιο έγινε στο πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου και είναι πολλές οι μαρτυρίες που αναφέρουν πως πολλούς πιθανότατα το σκάφος τους πήρε μαζί του στον βυθό.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τους αγνοούμενους είναι σοκαριστικές, αφού κάνουν λόγο για 568 αγνοούμενους. Υπενθυμίζεται πως 104 έχουν διασωθεί και έχουν ανασυρθεί 78 νεκροί. 

Η τρομακτική αυτή εκτίμηση για το ναυάγιο στην Πύλο βασίζεται σε αναφορές επιζώντων, από τις αναζητήσεις οικείων αλλά και από τις πρώτες πληροφορίες από τους συλληφθέντες δουλεμπόρους.

Αν ο αριθμός των αγνοουμένων επιβεβαιωθεί ότι είναι 568, τότε αυτό θα σημαίνει πως στο μοιραίο σκάφος επέβαιναν συνολικά 750 άνθρωποι. Τον ίδιο αριθμό έδωσε και η Alarm Phone και επιβεβαίωνε μήνυμα επιζώντα που δημοσίευσε η ΕΡΤ.

Μέχρι τώρα οι Αρχές έχουν προχωρήσει σε εννιά συλλήψεις Αιγυπτίων, οι οποίοι κατηγορούνται για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και πρόκληση ναυαγίου.

Άμεσα αναμένεται η μεταγωγή τους στον εισαγγελέα για να τους ασκηθεί ποινική δίωξη. Σύμφωνα με πληροφορίες είχαν σελίδα στο ίντερνετ και έβρισκαν εκεί τους πελάτες, χρεώνοντάς τους «ταρίφα» από 4.000 έως 6.000 ευρώ το κόστος ανά άτομο. Μεταξύ των ατόμων που συνελήφθησαν, πιθανότατα είναι και ο καπετάνιος του πλοίου.

πηγή: newsit.gr

 

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση