Η λαβή «Χάιμλιχ» της 16χρονης έσωσε το παιδί που πνιγόταν από φαγητό στη Χαλκιδική - «Όλοι μπορούν να το κάνουν»

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2023 18:43 Η λαβή «Χάιμλιχ» της 16χρονης έσωσε το παιδί που πνιγόταν από φαγητό στη Χαλκιδική - «Όλοι μπορούν να το κάνουν»

«Το παιδάκι που σώσαμε, ήρθε με τη μαμά του και μας ευχαρίστησε», λέει η 16χρονη Μαρία από τη Χαλκιδική. Η 16χρονη εκπαιδεύτηκε στις πρώτες βοήθειες από τα 9 της, μέσω της οργάνωσης «Kids Save Lives», γνώση που αποδείχτηκε σωτήρια για το μικρό παιδί που πνιγόταν από φαγητό.

Πίσω από το αίσιο τέλος στην περιπέτεια του μικρού αγοριού στη Χαλκιδική, δεν κρύβεται η τύχη, ούτε ένα θαύμα, αλλά μεθοδική εκπαίδευση, ψυχραιμία και σωστή διαχείριση, καθώς η 16χρονη που το έσωσε από βέβαιο πνιγμό ήταν εκπαιδευμένη στις πρώτες βοήθειες από το Δημοτικό.

«Όλοι μπορούν να σώζουν ζωές, εγώ είμαι μόνο ένα από τα 130.000 παιδιά που έχουν εκπαιδευτεί στην παροχή πρώτων βοηθειών μέσω του Kids Save Lives». Με αυτά τα λόγια, η μικρότερη εκπαιδεύτρια πρώτων βοηθειών της Ευρώπης, Μαρία Λαζαρίδου μίλησε για την ηρωική της πράξη, να σώσει ένα 10χρονο που κατάπιε μεγάλα κομμάτια λαχανικού στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής.

Χτυπώντας το παιδί στην πλάτη και εφαρμόζοντας τη «λαβή Χάιμλιχ», το ξένο σώμα βγήκε προς τα έξω και το παιδί ανέπνευσε ξανά!

Χαλκιδική: «Έχω βοηθήσει σε περιστατικά καρδιακής ανακοπής»

Η 16χρονη Μαρία εξιστορεί την ώρα που έτρεξε στο περιστατικό μαζί με τον πατέρα της, λέγοντας πως δεν ένιωσε φόβο, καθώς ήξερε επακριβώς τι έπρεπε να κάνει. «Ένιωσα πολύ όμορφα γιατί ήξερα ότι προσφέρω. Ήταν πολύ όμορφο το συναίσθημα να βοηθάς κάποιον σε μια δύσκολη στιγμή. Μετά, το παιδάκι ήρθε με τη μαμά του στο ιατρείο, μας χαιρέτησαν και μας ευχαρίστησαν», περιγράφει στο Thesstoday.gr.

Η ίδια, θέλει να γίνει γιατρός όταν μεγαλώσει καθώς από μικρή νιώθει μεγάλη χαρά όταν προσφέρει βοήθεια σε όποιον τη χρειάζεται. Άλλωστε, δεν ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποίησε τις γνώσεις της ως διασώστρια. «Έχω πάει σε περιστατικά καρδιακής ανακοπής μαζί με τον πατέρα μου 4-5 φορές και άλλες δύο φορές σε περιστατικά πνιγμονής από ξένο σώμα», εξηγεί.

Παρακολουθήστε το ρεπορτάζ της ΕΡΤ:

","width":136,"height":146}}}

πηγή: newsit.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση