Οι Ιταλοί μας πήραν το Πανευρωπαϊκό ρεκόρ θερμοκρασίας!

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2023 17:28 Οι Ιταλοί μας πήραν το Πανευρωπαϊκό ρεκόρ θερμοκρασίας!

Μετά από 46 χρόνια…

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός σε τακτά χρονικά διαστήματα εξετάζει τυχόν νέα ρεκόρ θερμοκρασίας και οι  εθνικές μετεωρολογικές και υδρολογικές υπηρεσίες έχουν αναφέρει μια σειρά ημερήσιων και σταθμών καταγραφής θερμοκρασίας.

Ευρωπαϊκό ρεκόρ θερμοκρασίας-Οι Ιταλοί μας πήραν το Πανευρωπαικό !

Ο WMO αποδέχθηκε στις 17 Ιουλίου 2023 το νέο ρεκόρ θερμοκρασίας για την ηπειρωτική Ευρώπη 48,8 °C (119,8 °F) που μετρήθηκε στη Σικελία στις 11 Αυγούστου 2021. Μια επιτροπή ειδικών επαλήθευσε την ακρίβεια της μέτρησης της θερμοκρασίας, αλλά δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη την πλήρη έκθεση. Είναι πιθανό αυτό το ρεκόρ να σπάσει τις επόμενες μέρες καθώς ο καύσωνας εντείνεται.

Το προηγούμενο επαληθευμένο ρεκόρ της υψηλότερης μέγιστης θερμοκρασίας για την ηπειρωτική Ευρώπη ήταν οι 48,0°C (118,4°F) και σημειώθηκε στην Αθήνα στις 10 Ιουλίου 1977.

Ο WMO είναι η αναγνωρισμένη αρχή για την επαλήθευση των αρχείων ακραίων καιρικών φαινομένων. Διατηρεί επίσημο Αρχείο Ακραίων Καιρικών Συμβάντων και Κλίματος . Αυτό το αρχείο  περιλαμβάνει αρχεία θερμοκρασιών (σε παγκόσμιο επίπεδο και ανά ημισφαίριο), βροχοπτώσεων , ξηρασίας, κεραυνών και θνησιμότητα που σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες. «Εάν υπάρξουν νέα ρεκόρ ακραίων θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων καύσωνα, θα εκδώσουμε μια γρήγορη προκαταρκτική αξιολόγηση και στη συνέχεια θα ξεκινήσουμε λεπτομερείς αξιολογήσεις ως μέρος της επίπονης διαδικασίας επαλήθευσης», δήλωσε ο καθηγητής Randall Cerveny, Εισηγητής WMO Weather and Climate Extremes.

Ο WMO επαληθεύει επί του παρόντος δύο μετρήσεις θερμοκρασίας 54,4°C (130°F), που καταγράφηκαν στην Κοιλάδα του Θανάτου της Καλιφόρνια, στις 16 Αυγούστου 2020 και ξανά στις 9 Ιουλίου 2021. Εάν επικυρωθεί, αυτή θα είναι η υψηλότερη θερμοκρασία στη Γη από το 1931 και η τρίτη η πιο υψηλή θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη. Οι έρευνες είναι σχολαστικές και άρα απαιτούν χρόνο. Τα ευρήματα δημοσιεύονται σε περιοδικά με κριτικές . «Τόσο οι αισθητήρες το 2020 όσο και το 2021 στην Κοιλάδα του Θανάτου πρέπει να αποσυναρμολογηθούν και να αποσταλούν σε ένα ανεξάρτητο εργαστήριο βαθμονόμησης δοκιμών. Μία από τις δοκιμές έχει ολοκληρωθεί και περιμένουμε τη δεύτερη», λέει ο καθηγητής Cerveny. Μια αρχική εκτίμηση έδειξε ότι οι παρατηρήσεις ήταν σψστές . Ο εξοπλισμός στον μετεωρολογικό σταθμό Furnace Creek συντηρείται τακτικά από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία στο Λας Βέγκας. Τα προκαταρκτικά ευρήματα δείχνουν ότι ήταν σε καλή λειτουργική κατάσταση τη στιγμή των παρατηρήσεων. Ο καθηγητής Cerveny είναι Πρόεδρος Καθηγητής Γεωγραφικών Επιστημών, Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, Tempe, Αριζόνα, ΗΠΑ.

ΑΛΛΑ ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΑ ΡΕΚΟΡ

Η δεύτερη υψηλότερη θερμοκρασία σημειώθηκε τον Ιούλιο του 1931 στο Kebili της Τυνησίας στους 55,0°C. Άλλα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών περιλαμβάνουν 54,0 °C στο Mitribah του Κουβέιτ, στις 21 Ιουλίου 2016 και ένα δεύτερο στο Turbat του Πακιστάν, στις 28 Μαΐου 2017.

«Μερικοί ιστορικοί του καιρού αμφισβήτησαν την ακρίβεια των παλιών καταγραφών θερμοκρασίας. Το Αρχείο WMO για ακραίες καιρικές συνθήκες και κλίμα είναι πάντα πρόθυμο να διερευνήσει τυχόν ακραία ρεκόρ του παρελθόντος όταν παρουσιάζονται νέα αξιόπιστα στοιχεία. Ωστόσο, τόσο η Εθνική Επιτροπή Άκρων των ΗΠΑ όσο και το Αρχείο του WMO για ακραίες καιρικές και κλιματικές συνθήκες αποδέχονται την παρατήρηση της θερμοκρασίας του 1913», λέει ο καθηγητής Cerveny.

Πηγή: kolydas.eu

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση