Εργαζόμενοι σε δύο εργοδότες: Τι ισχύει και τι ανατροπές φέρνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 07 Αυγούστου 2023 14:57 Εργαζόμενοι σε δύο εργοδότες: Τι ισχύει και τι ανατροπές φέρνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας

Όσα αποσαφηνίζει η οδηγία.

Aλλαγές στα εργασιακά φέρνει το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας το οποίο αναμένεται να τεθεί σήμερα, Δευτέρα (7/8) σε δημόσια διαβούλευση. Βασικός άξονάς του είναι η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για τα επικαιροποιημένα δικαιώματα των εργαζομένων.

Τι προβλέπεται όμως για τις ώρες απασχόλησης σε άλλο εργοδότη δηλαδή για τους εργαζόμενους σε δύο εργοδότες; Σύμφωνα με την οδηγία δεν απαγορεύεται πλέον σε έναν εργαζόμενο να αναλάβει εργασία σε άλλους εργοδότες, εκτός του ωραρίου εργασίας που καθορίζεται με τον εν λόγω εργοδότη ή να επιφυλάξει δυσμενή μεταχείριση σε εργαζόμενο για τον λόγο αυτόν.

Ωστόσο, υπάρχει περιορισμός στις συνολικές ώρες απασχόλησης. Αυτό σημαίνει ότι πλέον θα μπορεί ένας εργαζόμενος να εργάζεται με πλήρη απασχόληση σε έναν εργοδότη, για ένα 8ωρο, και με μερική απασχόληση για άλλες το πολύ, 5 ώρες σε άλλον. Συνολικά, όμως δεν θα επιτρέπεται να απασχολείται πέραν των 13 ωρών την ημέρα ώστε να ξεκουράζονται συνεχόμενα 11 ώρες, όπως προβλέπει κοινοτική οδηγία που έχει κυρωθεί στη χώρα μας με το προεδρικό διάταγμα 88 του 1999.

«Η οδηγία αποσαφηνίζει ότι ο εργοδότης δεν πρόκειται να απαγορεύσει σε εργαζόμενο να αναλάβει εργασία σε άλλους εργοδότες»

Μιλώντας στην εκπομπή του Alpha «Alpha Τώρα» με τη Βίκυ Χαντζή και τον Σταύρο Μονεμβασιώτη ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος ξεκάρισε: «Η οδηγία αποσαφηνίζει ότι ο εργοδότης δεν πρόκειται να απαγορεύσει σε εργαζόμενο να αναλάβει εργασία σε άλλους εργοδότες, εκτός του ωραρίου εργασίας που καθορίζεται με τον εν λόγω εργοδότη ή να επιφυλάξει δυσμενή μεταχείριση σε εργαζόμενο για τον λόγο αυτόν».

«Η κοινοτική οδηγία είναι πολύ προστατευτική και ξεκαθαρίζει πως δεν μπορεί να τεθεί κανένας φραγμός, κανένα εμπόδιο στον εργαζόμενο που θέλει ο ίδιος να εργαστεί σε δεύτερο εργοδότη παρά μόνο εάν υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι ή είναι ανταγωνιστής ο δεύτερος εργοδότης» συμπλήρωσε.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση