Ποιο είναι το ιστορικό Φρούριο της Φυλής που έχει περικυκλωθεί από τις φλόγες στην Πάρνηθα

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2023 16:07 Ποιο είναι το ιστορικό Φρούριο της Φυλής που έχει περικυκλωθεί από τις φλόγες στην Πάρνηθα

Το ενεργό μέτωπο της πυρκαγιάς στην περιοχή της Φυλής στην Πάρνηθα καίει πλέον το δάσος που βρίσκεται στην περιοχή του ιστορικού Φρουρίου της Φυλής, πλησίον των δημοφιλών πηγών της περιοχής που αποτελούσαν δημοφιλή προορισμό για τους επισκέπτες του Λεκανοπεδίου.

Το Φρούριο της Φυλής έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία, η οποία είναι πέραν των 2.500 ετών. Το αρχαίο οχυρό εντοπίζεται στη βορειοδυτική πλαγιά της Πάρνηθας, σε υψόμετρο 850 μέτρων, γύρω στα 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του σύγχρονου οικισμού της Φυλής.

Πρόκειται για το οχυρό που, σύμφωνα με τον Ξενοφώντα, κατέλαβε ο Θρασύβουλος το 404 π.Χ.. Ήταν τη χρονιά που, μετά την ήττα των Αθηναίων από τους Σπαρτιάτες στη Θήβα, η Αθήνα βρέθηκε υπό τον έλεγχο των Τριάκοντα Τυράννων. Ο Θρασύβουλος, ηγούμενος μικρής ομάδας πολεμιστών, έσπευσε στην πόλη με στόχο την κατάλυση του νέου καθεστώτος και την απομάκρυνση της σπαρτιατικής φρουράς που το προάσπιζε. Κινήθηκε, λοιπόν, από τη Θήβα προς την Αθήνα, χρησιμοποιώντας τον ορεινό δρόμο της Πάρνηθας.

Πρόκειται για ένα από τα πολυάριθμα παραμεθόρια φρούρια που είχαν κατασκευάσει οι Αθηναίοι, προκειμένου να ελέγχουν τους δρόμους που οδηγούσαν στην αττική ενδοχώρα.

Το ακανόνιστου σχήματος τείχος αγκαλιάζει την ανατολική πλευρά του υψώματος. Το τείχος έχει πλάτος 2,5 μέτρα κατά μέσο όρο και επιστέφεται από επάλξεις. Είναι κατασκευασμένο από καλοδουλεμένους ορθογώνιους ογκόλιθους από ντόπιο γκρίζο ασβεστόλιθο. Διαθέτει τέσσερις πύργους, τρεις ορθογώνιας κάτοψης και έναν κυκλικής. Ο κυκλικός πύργος, με διάμετρο περί τα 6 μέτρα, είναι ο ισχυρότερος. Βρίσκεται στη βορειοανατολική γωνία, η οποία είναι και η πλέον ευπρόσβλητη, καθώς εκεί το έδαφος είναι πολύ πιο ομαλό. Στην ανατολική πλευρά του τείχους, κοντά στον κυκλικό πύργο, υπάρχει η κύρια πύλη του κάστρου. Μια δεύτερη πύλη βρίσκεται στη νότια πλευρά.

 

 

 

Η δυτική πλευρά του υψώματος είναι τόσο απόκρημνη, ώστε δεν χρειάστηκε να περιβληθεί με τείχος.

Δυστυχώς 2.500 μετά την ανέγερσή του το ιστορικό οχυρό βρέθηκε ξανά να πολιορκείται από τις φλόγες.

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση