Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Εκτός κλίματος ο Ερντογάν στο παλαιστινιακό, τρομοκρατική οργάνωση η Χαμάς

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2023 16:41 Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Εκτός κλίματος ο Ερντογάν στο παλαιστινιακό, τρομοκρατική οργάνωση η Χαμάς

«Μόνη οριστική λύση, τα δύο κράτη για Ισραήλ και Παλαιστίνη», είπε ο πρωθυπουργός μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής

Για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αλλά και για όλα τα θέματα που απασχόλησαν τους 27 της ΕΕ μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί στις Βρυξέλλες μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

«Το πρόβλημα του Ισραήλ χρειάζεται πολιτική λύση και αυτή είναι των δύο κρατών. Θα επιτρέψει στους πολίτες να ζήσουν ο καθένας στο δικό του τόπο», σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους δημοσιογράφους και συνέχισε:

Την ίδια ώρα σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη Χαμάς, σημείωσε πως «ο Ερντογάν είναι τελείως εκτός κλίματος όταν δεν αναγνωρίζει τι συνιστά η Χαμάς. Αλλά θεωρώ ότι αυτό δεν πρέπει να επηρεάσει το πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Εμείς παραμένουμε εστιασμένοι στη θετική μας ατζέντα». 

Δείτε βίντεο:

Συνέχισε δε λέγοντας πως «στην Σύνοδο Βρέθηκε ένας ικανοποιητικός κοινός τόπος που αναγνωρίζει στο Ισραήλ το δικαίωμα στην αυτοάμυνα εντός ορίων διεθνούς δίκαιου, αλλά εκφράζει και την έντονη ανησυχία για την ανθρωπιστική κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα. Η Σύνοδος στέλνει μήνυμα το Ισραήλ να λάβει σοβαρά υπό την κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα και να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας».

Ο πρωθυπουργός στάθηκε και στο πρόβλημα του μεταναστευτικού τονίζοντας ότι «χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους για μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Πρώτη προτεραιότητα η διαχείριση του φαινομένου».

Ανθρωπιστικούς διαδρόμους και «παύσεις» πυρός στη Γάζα ζητούν οι Ευρωπαίοι

Υπενθυμίζεται ότι με το Μεσανατολικό να παραμένει ένα εξαιρετικά δύσκολο πεδίο πολιτικής και διπλωματικής άσκησης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες χθες κατάφεραν μετά από αρκετές διαβουλεύσεις να ενοποιήσουν τις διαφορετικές τους προσεγγίσεις σε έναν ελάχιστο κοινό παρανομαστή.

Μετά από αρκετές διαβουλεύσεις, οι Ευρωπαίοι έκαναν ένα βήμα προς τα εμπρός, ζητώντας μέσω του Κοινού Ανακοινωθέντος της Συνόδου  Κορυφής ανθρωπιστικούς διαδρόμους και «παύσεις» πυρός, προκειμένου αυτοί οι διάδρομοι να είναι βιώσιμοι. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία της για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και καλεί για συνεχή, ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και βοήθεια για να φτάσει σε όσους έχουν ανάγκη μέσω όλων των απαραίτητων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων ανθρωπιστικών διαδρόμων και παύσεων για ανθρωπιστικές ανάγκες», αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε αργά χθες το βράδυ.

Αυτό δεν σημαίνει, πάντως, ότι και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες συμφωνούν στην ανάγκη κατάπαυσης του πυρός επί του πεδίου, καθώς υπάρχουν αρκετές που υποστηρίζουν ότι δεν είναι νοητό να ζητείται κάτι τέτοιο από το Ισραήλ, όσο η Χαμάς εξαπολύει μπαράζ δολοφονικών επιθέσεων. Σε αυτή τη γραμμή, την οποία εξέφρασαν και οι ΗΠΑ, βρίσκονται χώρες π.χ. όπως η Γερμανία ή η Αυστρία.

Στήριξη και ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Έλληνας πρωθυπουργός τοποθετείται με καθαρό τρόπο στα ανοιχτά ζητήματα, όσο και αν η Ελλάδα επιδιώκει μια ισορροπημένη προσέγγιση που της επιτρέπει να μιλά με όλες τις πλευρές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή υπογράμμισε το δικαίωμα του Ισραήλ στη νόμιμη αυτοάμυνα μετά τις επιθέσεις της Χαμάς, την ίδια ώρα επεσήμανε την ανάγκη για την ύπαρξη ανθρωπιστικών διαδρόμων. Ο Έλληνας πρωθυπουργός προτάσσει την ανάγκη οι άμαχοι να μπορούν να τύχουν υποστήριξης, γι’ αυτό και ήταν από τους ηγέτες που πριν την έναρξη της Συνόδου μίλησαν για την ανάγκη αυτής της ανθρωπιστικής «παύσης πυρός» που εν τέλει συμφωνήθηκε στο κοινό ανακοινωθέν. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη Μέση Ανατολή που κράτησε πέντε ώρες, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε για την επίσκεψη του στο Ισραήλ, ενώ έκανε αναφορά, κατά πληροφορίες, και στο θέμα των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς και για το οποίο ενημερώθηκε λεπτομερώς στην Ιερουσαλήμ.

Το τηλεφώνημα με τον Αμπάς

Ο πρωθυπουργός, παράλληλα, είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, με τον οποίο είχε συμπέσει στη Σύνοδο Ειρήνης στο Κάιρο το Σάββατο. Ο κ. Μητσοτάκης καταδικάζει με τον πιο σαφή τρόπο τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση-σε αντίθεση με τις τοποθετήσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν-, ενώ και στην επικοινωνία του με τον κ. Αμπάς υπογράμμισε ότι η Χαμάς δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό. Με δεδομένους τους ιστορικούς δεσμούς της Ελλάδας και της Παλαιστίνης, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού είναι η Παλαιστινιακή Αρχή, της οποίας προΐσταται ο κ. Αμπάς.

Ευρύτερα, πάντως, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με ανησυχία για την προοπτική μιας ευρύτερης ανάφλεξης που θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή.

Επιστολή του Νότου για τις φυσικές καταστροφές

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης και οι υπόλοιποι ηγέτες του Νότου απέστειλαν επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ζητώντας να γίνει συζήτηση για τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά και για την ανάγκη επιπρόσθετων κοινοτικών πόρων για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Παράλληλα, ζητούν μεγαλύτερη ευελιξία για τις απευθείας αποζημιώσεις θυμάτων φυσικών καταστροφών σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις που εγείρουν κινδύνους για επιβολή προστίμων. Τέλος, ζητούν εντονότερη συζήτηση για την πρόληψη και την προσαρμογή στις νέες συνθήκες, με τις οποίες όλα τα κράτη-μέλη είναι αντιμέτωπα.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση