Διάδοχος Μέρκελ: «Εκανα λάθος που ζητούσα Grexit» -Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα της κρίσης δεν υπάρχει πια»

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2023 19:50 Διάδοχος Μέρκελ: «Εκανα λάθος που ζητούσα Grexit» -Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα της κρίσης δεν υπάρχει πια»

Συζήτηση στο Ίδρυμα Adenauer με θέμα «Ελλάδα και Ευρώπη – Ένα νέο κεφάλαιο με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη» πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συζήτηση με τον Φρίντριχ Μερτς επικεφαλής του CDU (Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Γερμανίας), ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Φρίντριχ Μερτς, αποκάλυψε κατά την διάρκεια της συζήτησης στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως στο παρελθόν ήταν υπέρμαχος του Grexit, κάτι που, όπως παραδέχτηκε, θα ήταν λάθος. Σημείωσε την μεγάλη πρόοδο της Ελλάδας και τόνισε ότι πλέον η χώρα μας είναι «ενδιαφέρουσα για επενδυτές»

«Η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε να έχει πολύ καλά αποτελέσματα στις δεύτερες εκλογές και αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία για εσάς και το κόμμα. Πρέπει να ομολογήσω ότι είχα αμφιβολίες κατά το πόσο η ΕΕ κι εμείς ως Γερμανία λάβαμε τις σωστές αποφάσεις πριν 10 χρόνια. Είχατε έναν πρωθυπουργό που έκανε δύσκολο για μας το έργο να επιστρέψουμε την Ελλάδα σε μια σωστή οικονομία. Εγινε και πλέον είναι μια ενδιαφέρουσα χώρα για τους επενδυτές και παίζει σημαντικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι ένας ισχυρός πυλώνας και για τις μελλοντικές οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις στην ΕΕ. Εξαρτόμαστε από ισχυρά κράτη γιατί αντιμετωπίζουμε μεγάλες προκλήσεις. Ελεγα κάποτε ότι θα ήταν καλύτερα να βγει η Ελλάδα από την ΕΕ και να επιστρέψει μετά, όμως κοιτώντας τώρα στο παρελθόν, θα ήταν μία κακή απόφαση. Επραξε σωστά η Μέρκελ κι ας έκρυβε μία αβεβαιότητα η απόφασή της».

Για το ελληνικό και ευρωπαϊκό χρέος, ο Φρετς είπε: «Η Παγκόσμια τράπεζα τα κατάφερε λίγο καλύτερα από την Ευρωπαϊκή και ίσως γι’ αυτό τα επιτόκια παρέμειναν σε αυτά τα επίπεδα στην Ευρώπη. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην επιβαρύνουμε το δημόσιο χρέος. Αυτό κρύβει κινδύνους. Κάθε χώρα αντιμετωπίζει μια διαφορετική κατάσταση στην ΕΕ, τα ποσά χρέους είναι υψηλά και οι αριθμοί μπορεί να δημιουργήσουν μία νέα κρίση που θα σημαίνει το τέλος του κράτους πρόνοιας».

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα της κρίσης δεν υπάρχει πλέον»

Aπό την πλευρά του ο πρωθυπουργός, σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας είπε: «Έχουμε μειώσει την ανεργία προσελκύουμε επενδύσεις και καταφέραμε να πάρουμε πίσω την επενδυτική βαθμίδα. Αυτό σηματοδοτεί το τέλος μιας επώδυνης δεκαετίας. Τώρα το θέμα είναι να συγκλίνει η Ελλάδα με την Ευρώπη. Μην ξεχνάμε ότι χάσαμε το 25% του ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα που θυμάστε κατά τη διάρκεια της κρίσης δεν υπάρχει πλέον.

Επίσης, σχολίασε αναφορικά με τα τελευταία μέτρα κατά της φοροδιαφυγής:

«Εστιάσαμε σαν χώρα στην φοροδιαφυγή. Αν καταφέρουμε να την μειώσουμε, θα μειώσουμε και τον ΦΠΑ και θα αυξήσουμε τα έσοδα των πολιτών. Αν καταφέρουμε να ανταποκριθούμε, θα δούμε πιο αισιόδοξα το μέλλον. Πρέπει να προχωρήσουμε και να γίνουμε πιο αποδοτικοί στην Ευρώπη. Πρέπει να προχωρήσουμε όλοι μαζί και να επιτύχουμε. Εστιάζουμε στην καλύτερη χρήση των πόρων που μας δίνονται από την ΕΕ».

«Δέσμευσή μας ήταν να μην ξαναζήσουμε ότι βιώσαμε το 2010. Η δημοσιονομική πειθαρχία είναι μία δύσκολη κατάσταση, αλλά απαραίτητο να ληφθεί υπόψιν, ώστε να προαχθεί η ανάπτυξη. Υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και ίσως οι Γερμανοί επιχειρηματίες να ψάχνουν να επενδύσουν, αλλά να αναρωτιούνται αν υπάρχουν κίνδυνοι σε αυτό. Ως Ευρώπη έχουμε ένα ζήτημα ανταγωνιστικότητας. Οι ΗΠΑ είναι πιο προστατευτικές, ενώ υπάρχει και η Κίνα και η Ευρώπη που θέλει και να πρέπει να επενδύσει» είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.

πηγή: iefimerida.gr

 

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση