Κορωνοϊός: Τα πιο συχνά συμπτώματα της υποπαραλλαγής JN.1 που εξαπλώθηκε ραγδαία τον Δεκέμβριο

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 04 Ιανουαρίου 2024 12:41 Κορωνοϊός: Τα πιο συχνά συμπτώματα της υποπαραλλαγής JN.1 που εξαπλώθηκε ραγδαία τον Δεκέμβριο

Προβλήματα ύπνου και άγχος η τελευταία προσθήκη στα συμπτώματα που καταγράφονται

Τα συμπτώματα της παραλλαγής JN.1 του κορωνοϊού που ευθύνεται για την έκρηξη των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφουν σε ανάλυσή τους η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, η βιολόγος Παναγιώτα Ζαχαράκη και ο ιατρός Γιάννης Ντάνασης.

Σύμφωνα με το CDC, στα συμπτώματα της υποπαραλλαγής αυτής περιλαμβάνονται: βήχας, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, μυικοί πόνοι, πυρετός, απώλεια γεύσης και όσφρησης, καταρροή ή ρινικό μπούκωμα, κόπωση, εγκεφαλική θόλωση “brain fog”, δύσπνοια και ελαφρά γαστρεντερικά συμπτώματα (στομαχικές διαταραχές, ελαφρά διάρροια).

Τα τελευταία δεδομένα από τον Δεκέμβριο του 2023 από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Office for National Statistics) υποδηλώνουν ότι τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα μεταξύ των ερωτηθέντων με COVID-19 περιλαμβάνουν:

  • καταρροή (31,1%),
  • βήχας (22,9%),
  • πονοκέφαλος (20,1%),
  • αδυναμία ή κόπωση (19,6%),
  • μυϊκός πόνος (15,8%),
  • πονόλαιμος (13,2%),
  • προβλήματα ύπνου (10,8%),
  • ανησυχία ή άγχος (10,5%).

Οι διεθνείς υγειονομικές αρχές επισημαίνουν πως δεν είναι ακόμα σίγουρο εάν οι λοιμώξεις από την JN.1 προκαλούν διαφορετικά συμπτώματα από άλλες παραλλαγές, με το CDC να σημειώνει ότι «οι τύποι συμπτωμάτων και το πόσο σοβαρά είναι συνήθως εξαρτώνται περισσότερο από την ανοσία και τη γενική υγεία ενός ατόμου παρά από ποια παραλλαγή προκαλεί τη μόλυνση».

Η παραλλαγή JN.1 είχε ταχεία εξάπλωση μέσα στον Δεκέμβριο του 2023 και έχει γίνει πλέον το πιο κοινό στέλεχος του ιού που εξαπλώνεται στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τo Κέντρo Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των νέων κρουσμάτων και σε μικρότερο βαθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Τα κρούσματα JN.1 αυξάνονται επίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, καθώς και στην Κίνα και την Ινδία και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη χώρα μας.

Πολλά από τα συνηθέστερα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της καταρροής και του βήχα, έχουν αναφερθεί σε άτομα με COVID από το 2020, αν και η λίστα περιλαμβάνει ορισμένες νέες προσθήκες, όπως προβλήματα ύπνου και άγχος. Την ίδια ώρα η απώλεια γεύσης και όσφρησης που κάποτε ήταν ενδεικτικό σημάδι του COVID αναφέρεται τώρα μόνο από το 2% έως 3% των μολυσμένων ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με το CDC «η ξαφνική άνοδος της JN.1 υποδηλώνει ότι είναι είτε πιο μεταδοτική είτε καλύτερη στην αποφυγή του ανοσοποιητικού μας συστήματος (ανοσοδιαφυγή). Ωστόσο, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, δεν φαίνεται να είναι πιο επιθετική από άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν».

Όσον αφορά, τέλος, τις συστάσεις για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του COVID-19 οι Έλληνες επιστήμονες σημειώνουν στη σύνοψη των τελευταίων δεδομένων για τον κορωνοϊό ότι «παραμένουν οι ίδιες: μείνετε προσεκτικοί σε εσωτερικούς χώρους και εάν είστε θετικοί, τότε είναι καλύτερο να μείνετε σπίτι, απομονωμένοι από τους άλλους για κάποιες ημέρες».

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στις οδηγίες από το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ: «Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια και οι θεραπείες εξακολουθούν να λειτουργούν καλά και κατά της υποπαραλλαγής JN.1, επομένως αυτή η υποπαραλλαγή δεν επηρεάζει τις συστάσεις του CDC».

 

πηγή: protothema.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση