Δηλητηρίασαν χρυσαετούς στον Έβρο - Είναι απειλούμενο είδος

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 04 Ιανουαρίου 2024 15:54 Δηλητηρίασαν χρυσαετούς στον Έβρο - Είναι απειλούμενο είδος

Νεκρός βρέθηκε ένας τσίφτης και ένα τσακάλι.

Νεκροί από δηλητηρίαση βρέθηκαν δύο χρυσαετοί, στην περιοχή του Αρδανίου Έβρου, λίγα χιλιόμετρα από το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου και την Ζώνη Ειδικής Προστασίας του δικτύου Natura 2000 «Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Έβρου».

Τα δύο νεκρά πουλιά, βρέθηκαν μαζί με ένα τσίφτη και ένα τσακάλι, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), όλα τα ζώα είχαν εμφανείς ενδείξεις δηλητηρίασης. Δίπλα τους μάλιστα εντοπίστηκε ύποπτο τεμάχιο τροφής που πιθανότατα αποτέλεσε το δηλητηριασμένο δόλωμα που έφαγαν.

Τα ζώα βρέθηκαν νεκρά, όταν διαπιστώθηκε ότι ένας από τους δύο χρυσαετούς, ο οποίος έφερε πομπό, παρέμενε ακίνητος στο ίδιο σημείο για αρκετή ώρα. Το περιστατικό διερευνάται από το δασαρχείο  Αλεξανδρούπολης, το οποίο κάνει και την την ποινική προανάκριση, ενώ η αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Έβρου έχει αναλάβει την συλλογή και αποστολή δειγμάτων για τοξικολογικές αναλύσεις.

«Ο χρυσαετός είναι απειλούμενο είδος που προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή και Εθνική νομοθεσία, ενώ ο πληθυσμός του στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ανησυχητική μείωση, με μόλις εννέα ζευγάρια στις προστατευόμενες περιοχές του Έβρου και της Ροδόπης. Ο πομπός που έφερε το νεκρό πουλί είχε τοποθετηθεί στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιεί η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., με χρηματοδότηση του Ε.Π. ΥΜΕΠΕΡΑΑ (ΕΣΠΑ 2014-2020)», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Οργανισμού.

«Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι παράνομη και διώκεται ποινικά, ενώ οι επιπτώσεις της στην άγρια ζωή είναι ανυπολόγιστες. Για την αντιμετώπιση της παράνομης αυτής δραστηριότητας στην ύπαιθρο ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. διαθέτει 7 Ειδικές Μονάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (Ε.Μ.Α.Δ.Δ.), κατανεμημένες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ενώ έχει διοργανώσει σειρά σεμιναρίων κατάρτισης των εμπλεκόμενων φορέων και ημερίδων ενημέρωσης του κοινού», καταλήγει.

Πηγή: Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση