Εκατοντάδες τρακτέρ έξω από τη ΔΕΘ - Μέτρα για τους αγρότες ανακοινώνει ο Μητσοτάκης

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 02 Φεβρουαρίου 2024 09:54 Εκατοντάδες τρακτέρ έξω από τη ΔΕΘ - Μέτρα για τους αγρότες ανακοινώνει ο Μητσοτάκης

«Θα ανακοινωθούν κάποια μέτρα που θα αφορούν σε βραχυπρόθεσμη και μεσομακροπρόθεσμη στήριξη των αγροτικών τιμολογίων ενέργειας».

Εκατοντάδες τρακτέρ είναι παρατεταγμένα έξω από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου διοργανώνεται η 30ή Διεθνής Έκθεση «Αgrotica», ενώ το μεγάλο συλλαλητήριο των αγροτών έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί το Σάββατο. 

Οι αγρότες διαμαρτύρονται για το αυξημένο κόστος παραγωγής, καθώς και για την ακρίβεια στην ηλεκτρική ενέργεια και το αγροτικό πετρέλαιο. Σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει από τη Βουλή μέτρα στήριξης για τον πρωτογενή τομέα.

Χθες περισσότερα από 300 τρακτέρ διέσχισαν την παραλιακή οδό για να καταλήξουν στη νότια πύλη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου διεξάγεται η 30η Έκθεση Agrotica. Κεντρικό ζήτημα, το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής.

Σήμερα, από το βήμα της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών, όπως προανήγγειλε χθες από τις Βρυξέλλες. 

Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ερωτηθείς αν στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού θα είναι και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, υπενθύμισε αρχικώς ότι δόθηκε τα δύο προηγούμενα χρόνια, είχε κόστος 160 εκατ. ευρώ και επωφελήθηκαν από αυτό περίπου 230.000 αγρότες.

«Δεν μπορούμε σε αυτή τη φάση να προχωρήσουμε σε μια εξαγγελία σε αυτό», ξεκαθάρισε μιλώντας στην ΕΡΤ και τούτο γιατί «και τα δύο προηγούμενα χρόνια το μέτρο αυτό ανακοινώθηκε το φθινόπωρο, βλέποντας και την πορεία του προϋπολογισμού. Ο πρωθυπουργός έχει δώσει το μήνυμα ότι εφόσον πάει καλά ο προϋπολογισμός - όπως έχει πάει τα προηγούμενα χρόνια και καλύτερα από τις εκτιμήσεις μας - εμείς είμαστε εδώ για να στηρίξουμε το αγροτικό εισόδημα». 

Ειδικότερα, «θα ανακοινωθούν κάποια μέτρα που θα αφορούν σε βραχυπρόθεσμη και μεσομακροπρόθεσμη στήριξη των αγροτικών τιμολογίων ενέργειας, ώστε να μπορέσουν να συμβαδίσουν με την ενεργειακή μετάβαση που κάνει συνολικά η ελληνική οικονομία. Να επωφεληθούν δηλαδή και οι αγρότες μας από φθηνότερες τιμές ενέργειες με την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τέλος για τους αγρότες της περιοχής της λίμνης Κάρλα διαβεβαίωσε πως «θα υπάρξει στήριξη μέχρι να υπάρξει αποστράγγιση».

Αύριο, Σάββατο (3/2) οι αγρότες αναμένεται να πραγματοποιήσουν πανελλαδικό συλλαλητήριο, ενώ σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει το πακέτο μέτρων στη Βουλή.

Βασικά προβλήματα των αγροτών είναι η ενέργεια, το πετρέλαιο και οι επιδοτήσεις. Ένα μεγάλο πρόβλημα που θέτουν οι αγρότες πανευρωπαϊκά είναι η λεγόμενη «αγρανάπαυση». Δηλαδή, ότι θα πρέπει στο πλαίσιο της πράσινης πολιτικής που θα εφαρμοστεί στην ΕΕ κάποιες εκατοντάδες στέμματα γης στην Ευρώπη να μην καλλιεργηθούν.

Πολλοί από τους αγρότες που έφτασαν στη Θεσσαλονίκη κρατούσαν μαύρες σημαίες και είχαν μαζί τους φέρετρα.

Πρόγραμμα «Απόλλων»: Πράσινο δωρεάν ρεύμα για αγρότες και ευάλωτους

Το ενεργειακό κόστος είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, καθώς πληρώνουν το ρεύμα όσο οι οικιακοί καταναλωτές. Σήμερα, από την Agrotica ο υπουργός Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, θα ανακοινώσει το πρόγραμμα «Απόλλων», που θα παρέχει δωρεάν πράσινο ρεύμα σε αγρότες.

Τι προβλέπει

Ενεργειακές κοινότητες που θα παρέχουν δωρεάν καθαρή ενέργεια στους δικαιούχους με το σύστημα του ενεργειακού εικονικού συμψηφισμού. Η ενέργεια που θα παράγεται από απομακρυσμένα φωτοβολταϊκά πάρκα θα συμψηφίζεται σε πραγματικό χρόνο με την ενέργεια που θα καταναλώνουν οι δικαιούχοι, όπου κι αν βρίσκονται και με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί σημαντικά το ενεργειακό κόστος.

Ποιοι συμμετέχουν

Στο πρόγραμμα «Απόλλων» θα συμμετέχουν ιδιώτες επενδυτές, δηλαδή ενεργειακές εταιρείες και πάροχοι ενέργειας, με την προϋπόθεση να χρησιμοποιηθούν φωτοβολταϊκά πάρκα που βρίσκονται σε ώριμη φάση αδειοδότησης και έχουν πάρει όρους σύνδεσης στο δίκτυο αλλά δεν έχουν ακόμη εγκατασταθεί.

Το κράτος θα διασφαλίσει για τους ιδιώτες παραγωγούς ενέργειας εγγυημένη τιμή πώλησης έπειτα από διαγωνισμό και τιμή χαμηλότερη από την χονδρεμπορική τιμή ρέυματος, λόγω της χαμηλής τιμής παραγωγής από φωτοβολταικά.

Ποιοι είναι δικαιούχοι

Δικαιούχοι του προγράμματος «Απόλλων» είναι:

  • Ευάλωτα νοικοκυριά
  • Αγρότες
  • ΤΟΕΒ: Τοπικοί οργανισμοί εγγείων βελτιώσεων
  • Οργανισμοί ύδρευσης

Το ΥΠΕΝ θα προκηρύξει διαγωνισμό για να προκύψουν τα έργα ανά περιφέρεια, ισχύος 1,1 GW. Επιλέξιμες θα είναι οι προσφορές με χαμηλότερη τιμή ρεύματος. Σύναψη συμβάσεων λειτουργικής ενίσχυσης με τον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και μετά από 8-10 χρόνια, η ιδιοκτησία των φωτοβολταϊκών πάρκων θα περάσει στους δήμους.

Δείτε ΒΙΝΤΕΟ:

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση