400 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την στήριξη ευάλωτων οικογενειών

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2024 18:21 400 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την στήριξη ευάλωτων οικογενειών

Η δημιουργία νέων θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα προγράμματα προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία σε κάθε επίπεδο, με πολιτικές συμπερίληψης, στεγαστικά προγράμματα, αλλά και η κάρτα αναπηρίας ήταν τα βασικά ζητήματα στα οποία αναφέρθηκε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη,

 Η Υπουργός επισήμανε τη σύνδεσή τους με τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, σε πάνελ με θέμα «Οι επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την τόνωση μιας ψηφιακής και ανθεκτικής οικονομίας και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής», στο πλαίσιο εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν η Νέα Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στη Θεσσαλονίκη, με τίτλο «Ο Δρόμος προς την Ανάκαμψη».

«Αν θα έπρεπε σήμερα να μιλήσω για τη σύνδεση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, θα ξεχώριζα σίγουρα τα χρήματα που είναι για δημιουργία νέων θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Πάνω από 70 εκατομμύρια θα διατεθούν για τη δημιουργία 20.000 θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς» σημείωσε η κ. Ζαχαράκη. «Πάρα πολλά χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, συγκεκριμένα 138 εκατ. θα πάνε στα ζητήματα αναπηρίας. Δεν μπορούμε να εκλαμβάνουμε ένα κράτος που είναι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι λειτουργεί ισότιμα όταν υπάρχουν ζητήματα προσβασιμότητας».

Στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε έργα τα οποία συνδέονται άμεσα με τον άνθρωπο, εκεί που συχνά νομίζουμε ότι τα ευρωπαϊκά προγράμματα είναι λίγο απρόσωπα, είπε η υπουργός. «Πολύ σημαντικό θέμα η στεγαστική πολιτική: εδώ, στη Θεσσαλονίκη, έχουμε ήδη συμπράξει με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ήδη έχουν βρεθεί 24 ακίνητα, που μόλις "συμβασιοποιηθεί" το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα μπορούν να διατεθούν, αφού ανακαινιστούν με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, σε άτομα που μπορεί να είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, γυναίκες οι οποίες έχουν υπάρξει σε ξενώνα, σε νέους ανθρώπους που θέλουν στο ξεκίνημα της ζωής τους τη βοήθειά μας». Όπως είπε η κ. Ζαχαράκη, 53.000 συμπολίτες μας έχουν πάρει κάρτα αναπηρίας και σύντομα θα είναι και σε φυσική μορφή. Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι από το Ταμείο Ανάκαμψης θα αξιοποιηθεί για τον εκσυγχρονισμό του ΟΠΕΚΑ, ανέφερε, τονίζοντας: Διαύγεια, διαφάνεια, δικαιοσύνη και μια συνεχής προσπάθεια ώστε οι πόροι να εξαντλούνται, να καίμε όλη τη βενζίνη που έχουμε, ώστε να ξοδέψουμε τα χρήματα εκεί που χρειάζονται, ιδίως των συμπολιτών μας με αναπηρία που αισθάνονται πολλές φορές ότι είναι ξεχασμένες και ξεχασμένοι. Το 2024 θα πρέπει να είναι η χρονιά που θα αυξήσουμε και τη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην εργασία, διεκδικώντας το δικαίωμα στην αυτόνομη διαβίωση.

Δ. Παπαστεργίου: Για μια νέα ψηφιακή, πιο γρήγορη, πιο αποτελεσματική Ελλάδα

«Είναι αυτονόητο, όταν μιλάμε για ψηφιοποίηση μιλάμε για το όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για μια νέα ψηφιακή, πιο γρήγορη, πιο αποτελεσματική Ελλάδα. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε δείξει εξαιρετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και έχουμε στην ουσία τη δυνατότητα να προωθήσουμε πόρους, διότι ακριβώς η ψηφιακή μετάβαση αυτή περνά σε πολύ μεγάλο βαθμό μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, που συμμετείχε στο ίδιο πάνελ.

«Δεν υπάρχει τομέας της ψηφιοποίησης της χώρας ο οποίος σήμερα δεν βοηθιέται και δεν "τρέχει" μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Υποδομές, χρήση διαδικτύου, ψηφιοποίηση του κτηματολογίου -μιλάμε για δισεκατομμύρια χαρτών συμβολαίων τα οποία ψηφιοποιούνται- και μας επιτρέπουν να αναπτύξουμε ταχύτητες και να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη δύναμη στην ανάπτυξη. Στη δικαιοσύνη "τρέχουμε" ψηφιοποοίηση αποφάσεων, νομοθεσία, διασύνδεση των δικαστικών μεγάρων, τη δυνατότητα απομακρυσμένων εξετάσεων μαρτύρων, για να μην αναβάλλονται δίκες. Όλα αυτά είναι έργα της Ευρώπης και του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ελλάδα», συμπλήρωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ανέφερε επίσης σχετικά με το θέμα της Τεχνητής Νοημοσύνης, ότι «μετά από εξαντλητικό διάλογο, η Ευρώπη είπε τι θέλει και τι δεν θέλει, πώς τοποθετεί τον άνθρωπο και την τεχνολογία» συμπληρώνοντας ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη και βάζει πλαίσιο.

Ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης η Ελλάδα «έχει βγάλει διαγωνισμούς για έξυπνα συστήματα στην Πολιτική Προστασία, με τεχνητή νοημοσύνη για να διαγνώσουμε νωρίς τον κίνδυνο (πυρκαγιές κά). Επισήμανε την αλλαγή και προσαρμογή στις ανάγκες της χώρας του προγράμματος δορυφόρου.

«Μικρο-δορυφόροι οι οποίοι θα περνούν πολλές φορές πάνω από τη χώρα και θα μας δίνουν τη δυνατότητα να βλέπουμε έγκαιρα και με πολλαπλές φωτογραφίες».

Την Πέμπτη έγινε νόμος του κράτους ο νέος φορέας, η Εθνική Αρχή για την κυβερνοασφάλεια, τον Οκτώβριο έρχεται η νέα ευρωπαϊκή οδηγία, κανονισμός για το τι πρέπει να κάνουμε, με μηχανισμούς που θα ενεργοποιούνται κατά των fake news, παραπληροφόρησης, κακής πληροφόρησης είπε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι η τεχνολογία πρέπει να είναι συμπεριληπτική και να μην αφήνει κανέναν πίσω.

«Το μεγάλο κίνητρο που έχει αναπτύξει και ο πρωθυπουργός πολλές φόρες, είναι να γυρίσουν λαμπρά μυαλά πίσω στην Ελλάδα. Η Θεσσαλονίκη είναι μια τέτοια εξαιρετική περίπτωση» είπε ο υπουργός μεταξύ άλλων.

Jan Olbrycht: Στην Ευρώπη είμαστε διαφορετικοί αλλά έχουμε κοινές προκλήσεις

Με τους συναδέλφους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πολλές φορές ρωτάμε ο ένας τον άλλον από που είμαστε, από ποιο μέρος είμαστε. Ανακαλύπτουμε ότι είμαστε διαφορετικοί σε παράδοση, ιστορία, διαφορετικό τρόπο σκέψης, αλλά έχουμε κοινές προκλήσεις», επισήμανε μεταξύ άλλων ο Jan Olbrycht, ευρωβουλευτής, αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, στην εισαγωγική του τοποθέτηση στην εκδήλωση. «Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και τις προκλήσεις» , αναρωτήθηκε. «Πρέπει να συμφωνήσουμε σε κάποιους κανόνες, αλλιώς δεν έχει κανένα νόημα. Το Ταμείο Ανάπτυξης είναι πολύ σημαντικό εργαλείο. Ο μηχανισμός είναι βραχύς, θα τερματιστεί σε δύο χρόνια από τώρα. Οι κανόνες είναι κοινοί για τις χώρες, αλλά οι λύσεις διαφορετικές. Πηγαίνουμε στην Ευρώπη και ψάχνουμε τα καλύτερα παραδείγματα. Ο κόσμος στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι περήφανος ότι γίνονται όλα σωστά. Θα μεταφέρουμε το δικό σας παράδειγμα, πόσο αποτελεσματικοί και αποδοτικοί είστε, τόνισε μεταξύ άλλων ο Jan Olbrycht.

Στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που «είναι μια πάρα πολύ καλή αρχή», αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Μύρων Φλουρής. «Έχει μεγάλη σημασία ότι τα δύο μεγάλα θέματα που προσπαθεί να λύσει το Ταμείο Ανάκαμψης είναι η βιωσιμότητα και το πάντρεμα με την τεχνολογία. Είναι πράγματα που μένουν στις κοινωνίες. Το κομμάτι της βιωσιμότητας στον τουρισμό. Ενώ αυξάνεται ο τουρισμός θέλουμε κι έναν τουρισμό που να είναι ποιοτικός και σε κοινωνική και οικονομική αρμονία με τις τοπικές κοινωνίες. Πείτε το αειφορία, φέρουσα ικανότητα. Αυτό είναι μια μεγάλη πρόκληση...στο κομμάτι της βιωσιμότητας όντως βοηθάει, είναι όλα στοχευμένα προς τα εκεί. Επίσης, με νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, όπως τα παρατηρητήρια, το συμβούλιο περιφερειών κά, δεν διασφαλίσαμε μόνο ότι θα έχουμε τα έργα, αλλά και όλο το νομικό και θεσμικό πλαίσιο, την διακυβέρνηση για να μπορέσουν αυτά να υλοποιηθούν και στην πράξη» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Φλουρής.

Συντονιστής στο πάνελ ήταν ο Τάσος Χατζηβασιλείου, βουλευτής, γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. της Νέας Δημοκρατίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση