Βουλή: Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας στο ν/σ για τα ομόφυλα

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2024 14:53 Βουλή: Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας στο ν/σ για τα ομόφυλα (φωτο intime)

Στην απόρριψη της ένστασης αντισυνταγματικότητας επί του νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών προχώρησε πριν από λίγο η Βουλή.

Την ένσταση κατέθεσαν Ελληνικής Λύσης, Σπαρτιάτες και Νίκη, εγείροντας ενστάσεις για τη προστασία του θεσμού της οικογένειας αλλά και της αντίδρασης της εκκλησίας. Ειδικά στο τελευταίο ζήτημα μάλιστα, που έθεσε ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης, Κώστας Χήτας, προκάλεσε τη θυμηδία και τα φαρμακερά σχόλια του εκπροσώπου της Νίκης, Γιώργου Αποστολάκη, αναδεικνύοντας έτσι τις σοβαρές μικροκομματικές συγκρούσεις και ανταγωνισμούς των σχηματισμών στα δεξιά της ΝΔ.

«Το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση είναι αντισυνταγματικό. Έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές της χριστιανικής πίστης της ανατολικής ορθόδοξης εκκλησίας. Προσβάλει την πίστη και το δόγμα μας και από εκεί ξεκινάμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χήτας με τον κ. Αποστολάκη από τη Νίκη ν’ απαντά λίγο αργότερα: «Κάποιος πρέπει να πει στην Ελληνική Λύση ότι η αναφορά του Συντάγματος στην επικρατούσα θρησκεία δεν υποχρεώνει την πολιτεία να θεσπίζει νόμους σύμφωνα με τα δόγματα της εκκλησίας. Λαϊκισμός και στο Σύνταγμα συνάδελφε;».

Ο κ. Αποστολάκης δεν σταμάτησε εκεί αλλά πήγε και ένα βήμα παραπέρα λέγοντας: «Για το χριστιανόμετρο της Ελληνικής Λύσης, δεν είμαστε τόσο κοντά στο Χριστό όσο εσείς και γι’ αυτό δεν καταφέραμε να εξασφαλίσουμε τις επιστολές του».

«Είναι ευπρόσδεκτη η ένσταση αντισυνταγματικότητας όπως η αίτηση για ονομαστική. Προσπαθούν να προκαλέσουν ρήγματα στη συνοχή της ΝΔ. Δεν θα το πετύχουν καθώς η συνοχή της είναι αρραγής», απάντησε με νόημα ο υπουργός επικρατείας, Άκης Σκέρτσος και πρόσθεσε: «να απολογηθούν αυτοί που θέλουν να ξεστρατίσει η Ελλάδα από την Ευρώπη και τολμώ να πω ότι τα κόμματα αυτά είναι σε αυτή τη κατηγορία. Είναι αποκαλυπτικό γιατί η Νίκη σύρεται και δίνει κάλυψη σε ένα κόμμα που ελέγχεται ότι αποτελεί βιτρίνα ενός εγκληματία. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να εργαλειοποιείτε τη θρησκεία όταν μάλιστα ο αρχηγός της Ελληνικής Λύσης έχει εμπορευτεί επιστολές Ιησού».

Τσιάρας: Αν μείνει κανείς στο γράμμα του Συντάγματος και δεν λάβει υπόψη τη δυναμική αλλαγή της κοινωνίας θα αναφέρεται σε άλλη εποχή

«Έχετε αναρωτηθεί κ. συνάδελφοι αν το Σύνταγμα έπρεπε να ερμηνεύται με τέτοιο τρόπο θα προστατεύονταν η μονογονεϊκή οικογένεια; Αν μείνει κανείς στο γράμμα του Συντάγματος και δεν λάβει υπόψη τη δυναμική αλλαγή της κοινωνίας θα αναφέρεται σε άλλη εποχή», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Τσιάρας ο οποίος επικαλέστηκε την έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής για να επισημάνει: «Με απολύτως σαφή τρόπο η έκθεση αποφαίνεται ότι το είναι εντός του Συνταγματικού πλαισίου, συμφωνεί με πάγια νομολογία του ΣτΕ και είναι εντός Ευρωπαϊκής σύμβασης δικαιώματα ανθρώπου. Όποια συζήτηση δεν έχει απολύτως καμία σημασία».

«Στην ένσταση της Ελληνικής Λύσης παρατηρώ μια ανέντιμη προσπάθεια μέσα από το πρίσμα της εκκλησίας να θεμελιωθεί αντισυνταγματικότητα των διατάξεων. Είναι βαθιά συντηρητική και αντιδραστική η προσέγγιση των ενστάσεων. Οι Σπαρτιάτες μιλούν για αποσπασματικές αναφορές της συντακτικής συνέλευσης του 75’. Ο νομοθέτης δεν προσδιόρισε τη μορφή του γάμου και να θέτουμε ερμηνείες του Συντάγματος για τη μορφή της οικογένειας είναι πολιτικό ατόπημα», είπε ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι θέσεις της Ελληνικής Λύσης και των Σπαρτιατών δεν συνιστούν καν συνταγματικά επιχειρήματα. Η μία που έχει επιχείρημα, η Νίκη, θέτει τον ορισμό της οικογένειας που δεν υπάρχουν πουθενά στο Σύνταγμα. Είναι ορισμός με βάση τη δική τους ιδεολογική θέση», είπε ο Παναγιώτης Δουδωνής από το ΠΑΣΟΚ και επιτέθηκε στην Ελληνική Λύση λέγοντας: «δεν ήρθαμε να φέρουμε τον Αρειανισμό εδώ. Τον πολιτικό γάμο φέραμε να ψηφίσουμε. Δεν βλέπω που προκύπτει η αντίθεση με το δόγμα. Δίνει κανονιστική ισχύ στην Αγία γραφή. Είναι συμβατή με τη τριαδική πίστη η ύπαρξη επιστολών του Ιησού;».

« Το νομοσχέδιο εκπληρώνει την επιταγή να αναγνωριστεί ότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι , όλοι και όλες έχουμε ίσα δικαιώματα, οι διακρίσεις σε βάρος οποιασδήποτε ανθρώπινης ύπαρξης για λόγους φύλου, φυλής, εθνότητας, καταγωγής κτλ είναι αντισυνταγματικές και η εξάλειψη των διακρίσεων εκπληρώνει τον όρκο που όλοι δώσαμε να φυλάσσουμε το Σύνταγμα να το τηρούμε και εκπληρώνουμε τη δημοκρατική επιταγή της ισότητας και ελευθερίας για όλους τους ανθρώπους», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου της Πλεύσης Ελευθερίας με την Έφη Αχτσιόγλου της Νέας Αριστεράς να επισημαίνει: «ακούστηκε ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό γιατί αντιβαίνει στο ορθόδοξο δόγμα. Είναι αλυσιτελές το επιχείρημα γιατί πουθενά δεν λέει το Σύνταγμα ότι οι νόμοι του κράτους είναι οι νόμοι της πολιτείας. Οι κανόνες του δόγματος δεν σημαίνει ότι είναι νόμοι του κράτους».

Σημειώνεται ότι ο Θανάσης Παφίλης, ανακοίνωσε πως το ΚΚΕ έχει εκφράσει αναλυτικά τις θέσεις του και ότι δεν θα λάβει μέρος ούτε στη συζήτηση ούτε στη ψηφοφορία.

Πηγή: iefimerida.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση