Συνελήφθη στην Βάρκιζα Ιταλός για απάτη 21 δισ δολαρίων -Ηγετικό στέλεχος σε διεθνή εγκληματική οργάνωση

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 30 Μαρτίου 2024 10:55 Συνελήφθη στην Βάρκιζα Ιταλός για απάτη 21 δισ δολαρίων -Ηγετικό στέλεχος σε διεθνή εγκληματική οργάνωση

Στην εισαγγελία πρωτοδικών Αθηνών αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα ο 47χρονος Ιταλός R.E., που συνελήφθη το πρωί της Παρασκευής 29/3, στη περιοχή της Βάρκιζας και συγκεκριμένα στη συμβολή της λεωφόρου Ποσειδώνος με της οδού Λητούς.

Για τον 47χρονο είχε εκδοθεί σχετικό ένταλμα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διεθνικού χαρακτήρα, με έδρα χώρα της Λατινικής Αμερικής, ενώ τη Δευτέρα 1/4 αναμένεται να περάσει το κατώφλι της εισαγγελίας εφετών αφήνω.

Τον αναζητούσαν από τον περασμένο Αύγουστο

Ο 47χρονος αναζητούνταν , από τον περασμένο Αύγουστο, όταν στις 29/8/2023 εκδόθηκε σε βάρος του ερυθρά αγγελία διεθνών αναζητήσεων interpol Βενεζουέλας , προκειμένου να εκδοθεί στις αρχές της Μπολιβοριανής Δημοκρατίας έτσι ώστε να δικαστεί για «παράνομη κυκλοφορία και εμπόριο στρατηγικών πόρων και υλικών», «εγκληματική οργάνωση» και «επί βεβαρυμένο λαθρεμπόριο».

Σύμφωνα με τις αρχές της Βενεζουέλας, ο 47χρονος , εντάχθηκε ως ηγετικό στέλεχος σε εγκληματική οργάνωση διεθνικού χαρακτήρα που δραστηριοποιούνταν στο λαθρεμπόριο πετρελαιοειδών.

Η κομπίνα που είχε στήσει με τα πετρέλαια

Η εγκληματική οργάνωση, έχοντας δεξαμενόπλοια, υπό την κάλυψη νομιμοφανών ναυτιλιακών εταιρειών , προμηθευόταν δορυφορικούς αναμεταδότες και συσκευές αναγνώρισης, από αχρησιμοποίητα πλοία που βρισκόταν σε λιμάνια χωρών της Ασίας και τα τοποθετούσε σε πλοία ιδιοκτησίας της, τα οποία φόρτωναν προϊόντα πετρελαίου σε λιμάνια της Βενεζουέλας.

Στη συνέχεια , τα εν λόγω δεξαμενόπλοια που μετέφεραν προϊόντα πετρελαίου απενεργοποιούσαν τα συστήματα αυτά προκειμένου τα μέλη της οργάνωσης να ιδιοποιηθούν το φορτίο, εξαπατώντας με αυτόν τον τρόπο τους ναυλωτές.

Από την δράση τους τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αποκόμισαν τεράστια έσοδα, προκαλώντας μεγάλη ζημιά τόσο στους ναυλωτές της «νόμιμης» ναυτιλιακής εταιρείας, όσο και στο κράτος της Βενεζουέλας.

Σε δημοσιεύματα ιστοσελίδων του Διαδικτύου , αναφέρεται ότι τα κέρδη της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης υπερβαίνουν τα 21 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ .

Για τη σύλληψη η ΕΛΑΣ εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση :

Από την Υποδιεύθυνση Αναζητήσεων Αρχείου και Ταυτοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, συνελήφθη χθες, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024, κατόπιν ενδελεχών ερευνών, σε περιοχή της Βάρκιζας, αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διεθνικού χαρακτήρα, με έδρα χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εκδοθείσα ερυθρά αγγελία από την INTERPOL και με πληροφορίες από Αρχές του εξωτερικού, ο αλλοδαπός ήταν ηγετικό μέλος της οργάνωσης, η οποία δραστηριοποιούνταν στο λαθρεμπόριο πετρελαιοειδών διεθνώς.

Η εν λόγω οργάνωση, ως ιδιοκτήτρια δεξαμενόπλοιων, υπό την κάλυψη νομιμοφανών ναυτιλιακών εταιριών, φόρτωνε προϊόντα πετρελαίου από λιμάνια της Λατινικής Αμερικής και επετύγχανε την ιδιοποίησή τους κατά τη μεταφορά τους, χρησιμοποιώντας τεχνάσματα.

Ειδικότερα, προμηθεύονταν συσκευές δορυφορικής αναμετάδοσης και αναγνώρισης από ακινητοποιημένα πλοία που βρίσκονταν σε λιμάνια της Ασίας, τις τοποθετούσαν στα δεξαμενόπλοιά τους, και κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τις απενεργοποιούσαν, καταφέρνοντας να εξαπατήσουν τους ναυλωτές.

Το παράνομο οικονομικό όφελος της οργάνωσης εκτιμάται ότι ξεπερνάει τα 21 δισεκατομμύρια δολάρια Η.Π.Α., ζημιώνοντας τόσο τους ναυλωτές όσο και το κράτος τους.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση