Πρωτοφανής κλιμάκωση: Γκριζάρει και τις Κυκλάδες η Τουρκία – Σκληρή απάντηση από το υπουργείο Εξωτερικών

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 10 Απριλίου 2024 17:16 Πρωτοφανής κλιμάκωση: Γκριζάρει και τις Κυκλάδες η Τουρκία – Σκληρή απάντηση από το υπουργείο Εξωτερικών

Νέο ζήτημα γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο θέτει η Τουρκία και μάλιστα στις Κυκλάδες, ενώ επίκειται η οριστικοποίηση της ημερομηνίας συνάντησης του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Χακάν Φιντάν, που στην ουσία θα οριοθετήσει το πλαίσιο του διαλόγου της επικείμενης επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα στα μέσα Μαΐου.

Τορπίλη στα θεμέλια του ελληνο-τουρκικού διαλόγου βάζει η Τουρκία θέτοντας νέο ζήτημα επεκτατικών βλέψεων στο Αιγαίο, αυτή τη φορά γκριζάροντας τις Κυκλάδες. Η νέα τουρκική πρόκληση έρχεται ενώ επίκειται η οριστικοποίηση της ημερομηνίας συνάντησης του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Χακάν Φιντάν, που στην ουσία θα οριοθετήσει το πλαίσιο του διαλόγου της επικείμενης επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα στα μέσα Μαΐου.

Αφορμή στάθηκε η Διεθνής Διάσκεψη για την Διάσωση των Ωκεανών, που θα φιλοξενήσει η Αθήνα στις 16 και 17 Απριλίου. H Τουρκία αμφισβητεί ευθέως το καθεστώς ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και κατηγορεί την Ελλάδα ότι δημιουργεί ντε φάκτο καταστάσεις.

Με ανακοίνωσή του χθες αργά το βράδυ, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει με: «Δεν θα δεχθούμε τις ντε φάκτο καταστάσεις που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς των οποίων το καθεστώς αμφισβητείται».

Το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών ερεθίστηκε από  την ανακήρυξη δύο θαλάσσιων πάρκων, το ένα στο Αιγαίο – ανοιχτά της Μύλου και το άλλο στο Ιόνιο Πέλαγος, αναφέροντας: «με σημερινή ανακοίνωσή του, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα κηρύξει δύο νέα Θαλάσσια Πάρκα, το ένα στο Αιγαίο και το άλλο στο Ιόνιο Πέλαγος, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης ‘Οι Ωκεανοί μας’ που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 16-17 Απριλίου 2024».

«Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα εδώ και καιρό προσπαθεί να επωφεληθεί σχεδόν από κάθε πλατφόρμα στο πλαίσιο των προβλημάτων του Αιγαίου. Παρά την πρόσφατη άμβλυνση των σχέσεών μας, φαίνεται ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται περιβαλλοντικά ζητήματα αυτή τη φορά.

Συνιστούμε στην Ελλάδα να μην χρησιμοποιήσει τα προβλήματα του Αιγαίου και ζητήματα που σχετίζονται με το καθεστώς ορισμένων νησιών, νησίδων και βράχων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες στο πλαίσιο της δικής της ατζέντας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ προσθέτει: «Θα θέλαμε επίσης να προειδοποιήσουμε τους τρίτους, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, να μην γίνουν εργαλείο για τις πολιτικές κινήσεις της Ελλάδας σχετικά με τα περιβαλλοντικά της προγράμματα. Από την άλλη, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι το διεθνές ναυτικό δίκαιο ενθαρρύνει τη συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικών θεμάτων, μεταξύ παράκτιων κρατών σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες και στο πλαίσιο αυτό, η χώρα μας είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα στο Αιγαίο.

Με την ευκαιρία αυτή, θα θέλαμε να επισημάνουμε ξανά ότι δεν θα δεχθούμε τις ντε φάκτο καταστάσεις που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς των οποίων το καθεστώς αμφισβητείται». «Επαναλαμβάνουμε ότι τα εν λόγω Θαλάσσια Πάρκα δεν θα έχουν καμία νομική συνέπεια στο πλαίσιο των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών στο Αιγαίο», καταλήγει η ανακοίνωση.
Είχε προηγηθεί την Κυριακή δήλωση βουλευτή του ρεπουμπλικανικού κόμματος (CHP) της αντιπολίτευσης που έκανε λόγο για επιχείρηση της Αθήνας επέκτασης της κυριαρχίας στο Αιγαίο.
 

Η αντίδραση της Ελλάδας
Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για υβριδικά μέσα που χρησιμοποιεί η τουρκική πολιτική, που δεν προσιδιάζουν στην ελληνική εξωτερική πολιτική. Επισημαίνει ότι η Τουρκία πολιτικοποιεί ένα αμιγώς περιβαλλοντικό ζήτημα, τονίζοντας ότι η οικουμενική πρόκληση της προστασίας του περιβάλλοντος θα έπρεπε να ευαισθητοποιεί τις κυβερνήσεις και όχι να χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «Η ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει απαρέγκλιτα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής αρχών. Με έρεισμα στο διεθνές δίκαιο και, ιδίως, στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, της οποίας η Ελλάδα αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος. Η πρακτική της συναλλακτικής διπλωματίας και της χρήσης υβριδικών μέσων για γεωπολιτικά οφέλη δεν προσιδιάζουν στην ελληνική εξωτερική πολιτική».

Η νέα τουρκική πρόκληση έρχεται μόλις 24 ώρες μετά τις εκτιμήσεις διπλωματικών πηγών από την Αθήνα για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. «Επιθυμία της Ελλάδας είναι μία στάση που κατατείνει στην ειρήνη κι ευημερία.
Έχει να κάνει με την στάση αρχής στην οποία λειτουργεί η ελληνική διπλωματία σε ένα διεθνές κανονιστικό περιβάλλον. Εκείνο που απαιτείται είναι να υπάρχει διαβουλευτικό πνεύμα. Η δική μας επιθυμία είναι να αφήσουμε στο παρελθόν τις κρίσεις στις σχέσεις μας. Θα πρέπει να μπορέσουμε να έχουμε μία ήσυχη γειτονία και να αποδίδουμε έμφαση στα μείζονα» έλεγαν χαρακτηριστικά.

Είναι γεγονός, πάντως, ότι η νέα πρόκληση έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά διεκδικήσεων και αναθεωρητικών πράξεων της Τουρκίας, η οποία ξεκίνησε με το Casus Belli, συνέχισε με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, μετά με την «Γαλάζια Πατρίδα» και την ευθεία αμφισβήτηση κυριαρχίας 18 νησιών, για να φτάσουμε πριν από λίγους μήνες στην Ουράνια Πατρίδα.
Πηγή: enikos.gr
 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση