Ένας μαύρος, ηγέτης νεοναζιστικής οργάνωσης – Μια ιστορία σαν… ταινία, με πολλά σκοτεινά σημεία

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2019 13:39 Ένας μαύρος, ηγέτης νεοναζιστικής οργάνωσης – Μια ιστορία σαν… ταινία, με πολλά σκοτεινά σημεία
Φέτος, η ταινία του Σπάικ Λι "BlacKkKlansman" (εκτός από μεγάλη εμπορική επιτυχία) ήταν υποψήφια για έξι Όσκαρ. Το να παρεισφρήσει ένας Αφροαμερικανός στα άδυτα της πιο ρατσιστικής οργάνωσης της Κου Κλουξ Κλαν, φάνταζε… σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Αλλά ήταν αλήθεια. Όπως και η είδηση πως ένας μαύρος έγινε αρχηγός ενός από τα μεγαλύτερα νεοναζιστικά κόμματα των ΗΠΑ.

Το όνομά του είναι Τζέιμς Στερν. Είναι γνωστός ακτιβιστής και εδώ και μερικές μέρες ο νέος ηγέτης ενός από τα μεγαλύτερα νεοναζιστικά κόμματα τις ΗΠΑ, του ΕθνικοΣοσιαλιστικού Κινήματος. Θα σκεφτεί κανείς πως κάτι δεν πάει καλά. Ένας μαύρος επικεφαλής νεοναζιστών; Ναι, γιατί έχει στόχο: να διαλύσει το κόμμα. Το γιατί έχει κι αυτό τη δική του σημασία.

Η ταινία του Σπάικ Λι είναι βασισμένη σε αληθινά γεγονότα. Περιγράφει πως ένας μαύρος αστυνομικός τη δεκαετία του ’70 κατάφερε να διεισδύσει την Κου Κλουξ Κλαν και να φτάσει στον πυρήνα της ηγεσίας της, διαλύοντάς την…

Τα όσα συνέβησαν στο Ντιτρόιτ άφησαν πολλούς με το… στόμα ανοιχτό. Κάποιοι δεν πίστεψαν ότι ένας αφροαμερικανός πήρε τα… κλειδιά ενός νεοναζιστικού κόμματος. Μέχρι που ο ίδιος ο Τζέιμς Στερν επιβεβαίωσε τα πάντα. Και αποκάλυψε τους στόχους του: να διαλύσει την ακροδεξιά οργάνωση.

Φυσικά, ο Στερν δεν εξελέγη στην ηγεσία του ΕθνικοΣοσιαλιστικού Κινήματος στο Ντιτρόιτ. Το «δαχτυλίδι» του το έδωσε ο μέχρι πρότινος νεοναζί ηγέτης του, Τζεφ Σεπ. Ο Στερν είχε φροντίσει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του. Και τον έπεισε να του… μεταβιβάσει την ηγεσία. Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ και την El Pais, από το γραφείο καταθέσεων ονομασιών οργανώσεων και οντοτήτων του Εφετείου του Μίτσιγκαν.

Γιατί έδωσε την ηγεσία ο Σεπ

Η ταινία του Σπάικ Λι «κλείνει» με την επίθεση ενός νεαρού νεοναζί στο Σάρλοτβιλ της Βιρτζίνια, το καλοκαίρι του 2017. Ο νεαρός ρατσιστής γκάζωσε κι έπεσε με το αυτοκίνητό του πάνω σε κόσμο που διαδήλωνε κατά του ρατσισμού. Σκότωσε μια γυναίκα. Το video της επίθεσης είχε προκαλέσει σοκ.

Στα επεισόδια εκείνα εμπλέκεται και το ΕθνικοΣοσιαλιστικού Κινήματος (ΜSN). Μοιραία, το νεοναζιστικό κόμμα βρέθηκε αντιμέτωπο με δικαστική δίωξη. Ο πρώην ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος ανησυχούσε για τις προσωπικές και κομματικές επιπτώσεις που θα είχε. Γιατί δεν ήθελε να βρεθεί αντιμέτωπος με τις πράξεις και τις αποφάσεις του.

«Γνώριζε πως είχε τα πιο ευάλωτα και απρόβλεπτα μέλη που είχε ποτέ στην οργάνωση. Αντιλήφθηκε πως εάν κάποιος διέπραττε ένα έγκλημα θα ήταν εκείνος που θα καθίστατο υπεύθυνος γι’ αυτό», δήλωσε ο Τζέιμς Στερν στην πρώτη του συνέντευξη στην εφημερίδα Washington Post. Ο ίδιος έλυσε και την απορία πολλών: πως ο Σεπ αποφάσισε να δώσε σε εκείνον την εξουσία και πως ένας μαύρος θα πείσει χιλιάδες λευκούς ρατσιστές να τον… ακούσουν.

Ο Στερν αποκάλυψε ότι με τον Σεπ γνωρίζονταν από παλιά. Από τότε που ο πρώτος ήταν φυλακή στο Μισισιπί για απάτη κατά των Ταχυδρομείων και είχε συγκάτοικο στο κελί τον γνωστό ηγέτη της Κου Κλουξ Κλαν, Έντγκαρ Ρέι Κίλεν. Ο Κίλεν είχε φυλακιστεί για τη δολοφονία τριών μελών του κινήματος υπέρ των φυλετικών δικαιωμάτων το 1964. Ο Στερν με τον Κίλεν κατέληξαν να γίνουν φίλοι. Σύμφωνα με τον Στερν, ο ρατσιστής ηγέτης του μεταβίβασε πολλές από τις αρμοδιότητές του στο κόμμα. Πάντως, η οικογένεια του καταδικασμένο αρχηγού της ΚΚΚ αρνείται όσα υποστηρίζει ο Στερν…

Όταν τελικά το 2016 ο Τζέιμς Στερν αποφυλακίστηκε, χρησιμοποίησε τις εξουσίες που του είχε, όπως λέει, δώσει ο Κίλεν για να διαλύσει την οργάνωσή του.

Ο Σεπ είχε επικοινωνήσει μαζί του το 2014 για να τον ρωτήσει για τη σχέση του με τον Κίλεν. Μετά το θάνατο του τελευταίου, Σεπ και Στερν διατήρησαν επαφές, τελικά γνωρίστηκαν και έγιναν φίλοι. Όταν στις αρχές του 2019 ο Σεπ εκμυστηρεύτηκε τους φόβους του για την υπόθεση της Σαρλοτβιλ, ο Στερν προθυμοποιήθηκε να αναλάβει αυτός τη λύση της.

«Μου έπαιξε… παιχνίδι»

Την περασμένη Παρασκευή και αφού είχε μεταβιβάσει την εξουσία του ακροδεξιού κόμματος στον Στερν, ο Σεπ μίλησε στο Associated Press και υποστήριξε ότι ο διάδοχός του τον… εξαπάτησε, πείθοντάς τον πως οι μηνυτές του θα σταματούσαν τις διώξεις εναντίον του, εάν αναλάμβανε εκείνος την ηγεσία του κόμματος. Και καθώς ο ίδιος ήδη σκόπευε να εγκαταλείψει την ηγεσία, είδε σε αυτήν την πρόταση μία μεταβατική λύση. «Έχει μεν αυτό το κομμάτι χαρτί (της μεταβίβασης), αλλά δεν έχει αναγνωρισθεί ποσώς ως ηγέτης του Εθνικοσοσιαλιστικού Κινήματος», υποστήριξε ο Σεπ. Κατά τη δική του εκδοχή, ήταν ο Στερν εκείνος που επεδίωξε να έλθει σε επαφή μαζί του, με δέλεαρ τις συστάσεις του Κίλεν, και όχι το αντίθετο.

Παρόλο που ο Στερν δεν αναγνωρίζεται ως ηγέτης της νεοναζιστικής οργάνωσης στο Ντιτρόιτ, έχει ήδη αρχίσει να… ασκεί καθήκοντα. Την περασμένη Πέμπτη εμφανίστηκε στο δικαστήριο για να καταθέσει για την τραγωδία στο Σάρλοτβιλ. Κατέθεσε έγγραφο σύμφωνα με το οποίο «είναι απόφαση του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος να αναγνωρίσει την ενοχή του για τις δραστηριότητες που του επιρρίπτονται στην αγωγή εναντίον του».

Και μόλις τελειώσει δικαστικά το θέμα, ο Στερν δηλώνει πως σκοπεύει να μετατρέψει την ιστοσελίδα του κόμματος σε μία εκπαιδευτική πλατφόρμα για την ενημέρωση του τι πραγματικά συνέβη στο ναζιστικό Ολοκαύτωμα κατά των Εβραίων.

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση