Σύνοδος G7: Οι ηγέτες θα ζητήσουν από τον ΠΟΥ νέα έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2021 18:35 Σύνοδος G7: Οι ηγέτες θα ζητήσουν από τον ΠΟΥ νέα έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού
Οι συζητήσεις για την προέλευση του κορωνοϊού πυροδοτήθηκαν εκ νέου μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι εξετάζουν το σενάριο εξαγωγής του από εργαστήριο στην Ουχάν – Τι αναφέρει το προσχέδιο που επικαλείται ο Guardian

Νέα έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού αναμένεται να ζητήσουν οι ηγέτες της Συνόδου των G7 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σύμφωνα με προσχέδιο που διέρρευσε στον Guardian.

Οι ηγέτες της G7 που έχουν προγραμματίσει συνεδρίαση στην Κορνουάλη της Μεγάλης Βρετανίας, φέρεται ότι θα ζητήσουν να υπάρξει διαφάνεια στην έρευνα, μετά και την ανακοίνωση της αμερικανικής πλευράς, που έχει ανακοινώσει ότι εξετάζει μέσω μυστικών υπηρεσιών το σενάριο της εξαγωγής του κορωνοϊού από εργαστήριο της Ουχάν. Η πρωτοβουλία αποδίδεται αρχικά στον Τζο Μπάιντεν.

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η επικρατέστερη θεωρία που συγκεντρώνει και τη στήριξη των επιστημόνων, θέλει τον κορωνοϊό να μεταδίδεται από κάποιο ζώο στον άνθρωπο με φυσικό τρόπο. Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ επισκέφθηκαν την Ουχάν και κατέληξαν ότι είναι «εξαιρετικά απίθανο» η πανδημία να ξεκίνησε από εργαστήριο.

Δέσμευση για 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων στις υπόλοιπες χώρες

Το προσχέδιο θέλει τους αρχηγούς των μελών των ισχυρότερων επτά χωρών του πλανήτη να δεσμεύονται για τη διάθεση 1 δισεκατομμύριου επιπλέον δόσεων εμβολίων κατά του κορωνοϊού το 2022, για να επιταχύνουν τις προσπάθειες για την προστασία του πληθσμού.

Αν και πολλοί θεωρούν την πρωτοβουλία ως μη αρκετή, οι ηγέτες της G7 θα υποστηρίξουν ότι με τον τρόπο αυτό θα συμβάλλουν για να αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων στον κόσμο που θα έχει πρόσβαση στο εμβόλιο. Ήδη, πριν την άφιξή του στη Βρετανία, ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα αγοράσουν 500 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Pfizer, προκειμένου να τις προσφέρουν σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Η τελική ανακοίνωση αναμένεται να επικαιροποιηθεί και να ανακοινωθεί την Κυριακή. Ωστόσο, το 2020, οπότε και είχε συνεδριάσει για τελευταία φορά η G7, δεν ανακοινώθηκε λίστα δεσμεύσεων, λόγω της άρνησης του τότε Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να υπογράψει την κοινή ανακοίνωση.

Τι αναφέρουν οι ηγέτες της G7

Ο Guardian, επικαλούμενος και πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, σημειώνει ότι οι ηγέτες αναμένεται ότι θα καταδικάσουν την καταναγκαστική εργασία στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, αναφερόμενοι και σε αυτή που έχει διαπιστωθεί στην ηλιακή ενέργεια και τα ενδύματα. Επίσης, θα αφήσουν αιχμές κατά της Κίνας για την καταναγκαστική εργασία μειονοτήτων.

Επιπλέον, οι ηγέτες της G7 αναμένεται να ζητήσουν να σταματήσουν οι αχρείαστοι εμπορικοί περιορισμοί στις εξαγωγές εμβολίων, θα ανανεώσουν την πρόθεσή τους για την οχήματα με μηδενικές εκπομπές ρύπων και για χρηματοδότηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή.

Επίσης, θα ζητήσουν από τη Ρωσία να ελέγξει ομάδες που δρουν εντός της επικράτειάς της και που εξαπολύουν ηλεκτρονικές επιθέσεις, χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και άλλα κυβερνοεγκλήματα.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση