Τατουάζ: Τα πάνω κάτω φέρνει νέα ευρωπαϊκή οδηγία που απαγορεύει κωδικούς μελανιών - Τι λένε tattoo artists

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 05 Ιανουαρίου 2022 11:51 Τατουάζ: Τα πάνω κάτω φέρνει νέα ευρωπαϊκή οδηγία που απαγορεύει κωδικούς μελανιών - Τι λένε tattoo artists

Μεγάλη αναστάτωση στον χώρο των καλλιτεχνών τατουάζ φέρνει η νέα ευρωπαϊκή οδηγία.

Οι αυστηροί περιορισμοί που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις χρωστικές ουσίες που χρησιμοποούνται για τα τατουάζ έχουν προκαλέσει έντονες ανησυχίες στον κλάδο που τα τελευταία χρόνια γνωρίζε τεράστια ανάπτυξη.

"Ο κορωνοϊός, με τους μήνες του κλεισίματος, μας ταρακούνησε άσχημα. Τώρα έρχεται κι αυτό από πάνω", δήλωσε ο καλλιτέχνης τατουάζ από το Αμβούργο Σεμπάστιαν Μακόφσκι. Όπως είπε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων οι αλλαγές ισοδυναμούν με μερική απαγόρευση της επιχείρησής του.

Τατουάζ: Τα πάνω κάτω φέρνει νέα ευρωπαϊκή οδηγία που απαγορεύει κωδικούς μελανιών - Τι λένε tattoo artists

Η ΕΕ εκτιμά ότι έως και 12% των Ευρωπαίων έχουν τατουάζ και πως το θα μπορούσε να είναι διπλάσιο από αυτό μεταξύ των νεαρών ενηλίκων.

Οι καλλιτέχνες τατουάζ λένε ότι η νέα πανευρωπαϊκή απαγόρευση χιλιάδων χημικών που χρησιμοποιούνται σε μελάνια χρωματισμού θα μπορούσε να βλάψει πολύ σοβαρά τον κλάδο τους.

Οι περιορισμοί, που τέθηκαν σε ισχύ από την Τρίτη, ισχύουν για καρκινοιγόνες ουσίες ή που θεωρούνται επικίνδυνες για την πρόκληση άλλων προβλημάτων και επηρεάζουν κυρίως το έγχρωμο μελάνι.

Η ΕΕ υποστηρίζει ότι οι νέοι κανόνες θα μειώσουν τον αριθμό των ανεπιθύμητων ενεργειών. Αλλά οι tattoo artists παραπονιούνται ότι τα μελάνια αντικατάστασης δεν είναι εύκολα διαθέσιμα και μπορεί να μην έχουν τη ζωντάνια που θέλουν οι πελάτες. Μετά από δύο χρόνια μεγάλων δυσκολιών που προκλήθηκε από την πανδημία, πολλές επιχειρήσεις υποστηρίζουν ότι δεν είχαν αρκετό χρόνο για να προσαρμοστούν.

Μόνο στη Γερμανία υπολογίζεται ότι ένας στους πέντε ανθρώπους έχει τατουάζ, ενώ στο Βέλγιο η κυβέρνηση πιστεύει ότι "χτυπιούνται" 500.000 νέα τατουάζ κάθε χρόνο.

Τι προβλέπεται από τους νέους κανόνες της ΕΕ

Η απαγόρευση της ΕΕ για το μελάνι για τατουάζ και το μόνιμο μακιγιάζ που περιέχει χημικές ουσίες που φοβούνται ότι προκαλούν καρκίνο ή άλλους κινδύνους για την υγεία τέθηκε σε ισχύ την Τρίτη.

Η απαγόρευση καλύπτει επικίνδυνες ουσίες όπως ορισμένες αζωχρωστικές, καρκινογόνες αρωματικές αμίνες, πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAH), μέταλλα και μεθανόλη.

Οι επικαιροποιημένοι κανονισμοί της ΕΕ για τα χημικά, γνωστοί ως Reach, συμφωνήθηκαν από όλα τα κράτη μέλη το 2020. Η απαγόρευση καλύπτει 4.000 χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένης της ισοπροπανόλης αλκοόλης, ενός κοινού συστατικού στα μελάνια για τατουάζ, αν και αξιωματούχοι λένε ότι υπάρχουν ήδη διαθέσιμα υποκατάστατα.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA), ο οποίος βοήθησε στη σύνταξη της νέας νομοθεσίας, λέει ότι τα μελάνια μπορεί να είναι επικίνδυνα, προκαλώντας "δερματικές αλλεργίες και άλλες πιο σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, όπως γενετικές μεταλλάξεις και καρκίνο". Επιμένει ότι οι νέοι κανόνες δεν έχουν σκοπό να απαγορεύσουν τα τατουάζ και το μόνιμο μακιγιάζ, αλλά απλώς να τα καταστήσουν πιο ασφαλή.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση