Κίνα: Γιατί αναμένεται «με αγωνία» η επιστροφή ενός πάντα από τις ΗΠΑ

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 11 Απριλίου 2023 16:48 Κίνα: Γιατί αναμένεται «με αγωνία» η επιστροφή ενός πάντα από τις ΗΠΑ

Η Κίνα χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια τη λεγόμενη «διπλωματία των πάντα» για να βοηθήσει στην προώθηση των σχέσεων με άλλες χώρες.

Εκατομμύρια Κινέζοι παρακολούθησαν τους ανθρώπους ενός ζωολογικού κήπου στις ΗΠΑ να αποχαιρετούν ένα γιγάντιο πάντα πριν από την πολυσυζητημένη επιστροφή του στην πατρίδα του έπειτα από 20 χρόνια.

Η Ya Ya, ένα θηλυκό πάντα, ήταν περιστοιχισμένη από μπαμπού, ενώ της δόθηκε μια παγωμένη τούρτα από σταφύλια, ζαχαροκάλαμο και μπισκότα, σύμφωνα με φωτογραφίες και βίντεο που μοιράστηκαν στο Διαδίκτυο. Περίπου 500 άτομα παρακολούθησαν την εκδήλωση στην πόλη του Τενεσί, η οποία ακολούθησε κινεζικά εθιμοτυπικά.

«Η Ya Ya (έχει) υποφέρει τόσο σκληρά. Γύρνα πίσω στο σπίτι σου – σε περιμένουμε όλοι», έγραψε ένα άτομο στο Weibo, γνωστό ως κινεζικό Twitter. 

Η Ya Ya και ο σύντροφός της Le Le έφτασαν στην πόλη του Τενεσί το 2003. Οπως γράφει το BBC, η Κίνα τα τελευταία 50 χρόνια χρησιμοποιούσε τα πάντα -συγκεκριμένα τα δάνειζε ή τα χάριζε σε ξένες χώρες- προκειμένου να βελτιώσει τις διεθνείς σχέσεις της.

Αλλά, το τελευταίο διάστημα, ο ζωολογικός κήπος του Μέμφις έχει δεχθεί την κριτική των Κινέζων διαδικτυακών χρηστών οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η Ya Ya και ο Le Le είχαν κακομεταχειριστεί κατά τη διάρκεια της παραμονής τους.

Ενα βίντεο που αναρτήθηκε από τις ομάδες προστασίας των ζώων In Defense of Animals και Panda Voices, πέρυσι, έδειχνε τα πάντα να βηματίζουν πολύ αργά σε κύκλους. 

Οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου αντέτειναν τότε ότι ήταν δύο από τα πιο «κακομαθημένα ζώα» στον πλανήτη σύμφωνα με το Associated Press.

Στην ιστοσελίδα του, ο ζωολογικός κήπος αναφέρει: «Η Ya Ya ζει με μια χρόνια πάθηση του δέρματος και της γούνας. Η πάθηση αυτή δεν επηρεάζει την ποιότητα της ζωής της, αλλά περιστασιακά κάνει το τρίχωμά της να φαίνεται αδύναμο. Η κατάσταση παρακολουθείται στενά από την ομάδα φροντίδας των ζώων μας και το κτηνιατρικό προσωπικό».

Με πληροφορίες από BBC

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση