Στις βροχές ελπίζουν οι Καναδοί για να σβήσουν οι καταστροφικές φωτιές που μαίνονται εδώ και εβδομάδες

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 23 Μαΐου 2023 11:59 Στις βροχές ελπίζουν οι Καναδοί για να σβήσουν οι καταστροφικές φωτιές που μαίνονται εδώ και εβδομάδες

Από τις αρχές Μαΐου έχουν καταστραφεί περισσότερα από 9.450.000 στρέμματα.

Η πολυαναμενόμενη βροχή έφτασε στον δυτικό Καναδά, όπου εδώ και εβδομάδες συνεχίζουν να μαίνονται οι καταστροφικές φωτιές, επιτρέποντας στις αρχές να ελπίζουν «σε πραγματική πρόοδο», ακόμη και σε «ένα σημείο καμπής» σε αυτή την κρίση.

«Η βροχή έπεσε σχεδόν σε όλες τις πυρκαγιές που μαίνονται στην επαρχία, με εξαίρεση αυτές που βρίσκονται πολύ βόρεια» επεσήμανε η Κρίστι Τάκερ από την υπηρεσία αντιμετώπισης πυρκαγιών της Αλμπέρτα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Αυτό ενδέχεται να αποτελέσει σημείο καμπής για τους πυροσβέστες που βρίσκονται στο σημείο δίνοντας μάχη με τις πυρκαγιές», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι οι βροχές αυτές «θα τους δώσουν τη δυνατότητα να σημειώσουν πραγματικές προόδους στον έλεγχο των πυρκαγιών».

Από τις αρχές Μαΐου δασικές πυρκαγιές έχουν καταστρέψει περισσότερα από 9.450.000 στρέμματα στην επαρχία Αλμπέρτα του δυτικού Καναδά και έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Η βροχή άρχισε να πέφτει την Κυριακή και αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις.

«Δεν είναι η καταρρακτώδης βροχή που έχουμε απελπιστικά ανάγκη», σχολίασε ωστόσο η Μπρι Χάτσινσον, επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της επαρχίας.

Oι βροχοπτώσεις έχουν ήδη βοηθήσει να μειωθεί ο αριθμός των ενεργών εστιών

Όμως οι βροχοπτώσεις έχουν ήδη βοηθήσει να μειωθεί ο αριθμός των ενεργών εστιών, από 94 την Παρασκευή σε 77 στην αρχή της εβδομάδας. Επίσης αναμένεται να κάνουν τα δάση και τις κοιλάδες της περιοχές «πιο ανθεκτικά» στις πυρκαγιές, υπογράμμισε η Τάκερ.

Τα τελευταία χρόνια ο δυτικός Καναδάς έχει πληγεί από ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα, η συχνότητα και η ένταση των οποίων συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

Ο Απρίλιος ήταν ιδιαίτερα ξηρός στην περιοχή, πριν τις θερμοκρασίες ρεκόρ και ισχυρούς ανέμους του Μαΐου, ένας συνδυασμός φαινομένων που προκάλεσαν «πρωτοφανή» κρίση, σύμφωνα με την πρωθυπουργό της Αλμπέρτα Ντανιέλ Σμιθ.

Η επαρχία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πριν δύο εβδομάδες.

Σχεδόν 11.000 άνθρωποι έχουν εντολή να μείνουν μακριά από τις εστίες τους.

Οι αρχές διευκρίνισαν ότι η βελτίωση της κατάστασης ενδέχεται να επιτρέψει σε κάποιους κατοίκους να επιστρέψουν σύντομα σπίτια τους.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση