New York Times: Η Ρωσία κατέστρεψε το φράγμα Καχόβκα στη Χερσώνα της Ουκρανίας

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 18 Ιουνίου 2023 11:13 New York Times: Η Ρωσία κατέστρεψε το φράγμα Καχόβκα στη Χερσώνα της Ουκρανίας Φωτογραφία Reuters

Η Ρωσία προκάλεσε την έκρηξη στο τεράστιο φράγμα Καχόβκα στη Χερσώνα της Ουκρανίας, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα New York Times, παραθέτοντας και στοιχεία για την καταστροφή στη δομή που τελεί υπό τον έλεγχο της Μόσχας.

Επικαλούμενοι μηχανικούς και ειδικούς στα εκρηκτικά, οι New York Times αναφέρουν πως η έρευνά τους βρήκε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το φράγμα στη Χερσώνα καταστράφηκε όταν πυροδοτήθηκε εκρηκτικό φορτίο από τη Ρωσία σε έναν διάδρομο στη βάση του από σκυρόδεμα.

«Τα στοιχεία δείχνουν σαφώς πως το φράγμα καταστράφηκε από έκρηξη που πυροδοτήθηκε από την πλευρά που το ελέγχει: τη Ρωσία», ανέφερε η εφημερίδα για την καταστροφή που σημειώθηκε στις 6 Ιουνίου και έχει προκαλέσει μια σειρά προβλημάτων στις γύρω περιοχές.

Ομάδα διεθνών νομικών ειδικών που συνδράμουν τους εισαγγελείς της Ουκρανίας στην έρευνά τους ανέφεραν σε προκαταρκτικά ευρήματα προχθές Παρασκευή ότι είναι «πολύ πιθανό» η κατάρρευση του φράγματος στην περιοχή Χερσώνα της Ουκρανίας να προκλήθηκε από εκρηκτικά που τοποθέτησαν οι Ρώσοι.

Αλληλοκατηγορούνται Ρωσία και Ουκρανία

Το Κρεμλίνο κατηγορεί το Κίεβο ότι προκάλεσε σαμποτάζ στο υδροηλεκτρικό φράγμα προκειμένου να αποκόψει την κύρια πηγή παροχής νερού στην Κριμαία την οποία έχει προσαρτήσει από την Ουκρανία η Ρωσία και να αποσπάσει την προσοχή από την ουκρανική αντεπίθεση εναντίον των ρωσικών δυνάμεων η οποία παραπαίει, όπως υποστηρίζει.

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι ανατίναξε το σοβιετικής κατασκευής φράγμα που τελεί υπό ρωσικό έλεγχο από τις πρώτες μέρες της εισβολής της το 2022, με αποτέλεσμα χείμαρροι νερού να πλημμυρίσουν μεγάλο τμήμα του πεδίου της μάχης, καταστρέφοντας αγροτική γη και αποκόπτοντας την παροχή νερού στους πολίτες.

Το Reuters δεν μπορεί να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή τους ισχυρισμούς για τις αιτίες της έκρηξης.

Επικαλούμενη μηχανικούς, η εφημερίδα λέει πως η πλήρης εξέταση του φράγματος όταν αποστραγγιστεί το νερό μπορεί να δώσει στοιχεία για την αλληλουχία των γεγονότων που οδήγησαν στην καταστροφή.

«Η διάβρωση από το νερό που πέφτει από τις πύλες εξόδου θα μπορούσε να έχει οδηγήσει σε βλάβη αν το φράγμα ήταν κακά σχεδιασμένο ή αν το σκυρόδεμα ήταν κατώτερης ποιότητας, όμως οι μηχανικοί χαρακτήρισαν απίθανο κάτι τέτοιο», ανέφερε η εφημερίδα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση