Ρωσία: Η Wagner καταθέτει τον οπλισμό της και αποσύρεται η δίωξη

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 27 Ιουνίου 2023 12:33 Ρωσία: Η Wagner καταθέτει τον οπλισμό της και αποσύρεται η δίωξη

Οριστικό τέλος στην εξέγερση

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο βαρύς οπλισμός που ανήκει στη μισθοφορική ομάδα Wagner θα παραδοθεί στον ρωσικό στρατό και έτσι η υπόθεση της εξέγερσής της κλείνει -κατά τα φαινόμενα-οριστικά. 

Η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας ανακοίνωσε ακόμη πως αποσύρει την δίωξη κατά της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner με την κατηγορία της εξέγερσης, μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Όπως σημειώνεται οι συμμετέχοντες στην εξέγερση σταμάτησαν ενέργειες που στόχευαν άμεσα στη διάπραξη εγκλήματος.  «Λαμβάνοντας υπόψη αυτό και άλλες συνθήκες που σχετίζονται με την έρευνα, στις 27 Ιουνίου, η ανακριτική αρχή εξέδωσε απόφαση για το κλείσιμο της ποινικής υπόθεσης», αναφέρει η έκθεση της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας.

Νωρίτερα είχε αναφερθεί πως ο Πριγκόζιν επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον Πούτιν, αλλά ο Ρώσος πρόεδρος αρνήθηκε. 

Στο μεταξύ αεριωθούμενο Embraer Legacy 600, που έχει καταχωρισθεί στη Ρωσία και συνδέεται με τον επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν σε σχετικά με τις κυρώσεις έγγραφα των ΗΠΑ, ταξίδεψε σήμερα στην Λευκορωσία από τη Ρωσία. Ο ιστότοπος Flightradar24 δείχνει ότι το επιχειρηματικό τζετ ταξίδεψε στην Λευκορωσία νωρίς σήμερα το πρωί.

Η συμφωνία για την Wagner 

Η συμφωνία με την οποία επιλύθηκε η κρίση το Σάββατο περιλαμβάνει δέσμευση του Κρεμλίνου ότι οι μαχητές της Wagner που έλαβαν μέρος στην στάση δεν θα διωχθούν και θα τους επιτραπεί να επιστρέψουν στις βάσεις τους.

Στο μεταξύ ο επικεφαλής της μισθοφορικής ομάδας Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν θα μετακομίσει στην Λευκορωσία, όπως αναφέρθηκε. Σύμφωνα ωστόσο με το CNN o Γεβγκένι Πριγκόζιν μπορεί να σκοτωθεί στη Λευκορωσία.  Την άποψη αυτή εξέφρασε η πρώην επικεφαλής του γραφείου του CNN στη Μόσχα και ειδική στα ρωσικά θέματα, Τζιλ Ντόχερτι. «Ο Πούτιν δεν συγχωρεί τους προδότες. Ακόμα κι αν ο Πούτιν λέει: "Πριγκόζιν, πήγαινε στη Λευκορωσία", εξακολουθεί να είναι προδότης και νομίζω ότι ο Πούτιν δεν θα το συγχωρήσει ποτέ αυτό», είπε η ειδικός του CNN.

Τέλος με αφορμή τα τελευταία γεγονότα η ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, κατά τη διάρκεια ομιλίας στο Παλάτι της Ανεξαρτησίας στο Μινσκ, είπε ότι με φόντο τα γεγονότα της 24ης Ιουνίου, διέταξε να τεθεί ο στρατός της χώρας σε πλήρη ετοιμότητα μάχης.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση