Η μοναδική χώρα της ΕΕ που δεν διαθέτει ούτε μία γυναίκα υπουργό

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 02 Αυγούστου 2023 10:05 Η μοναδική χώρα της ΕΕ που δεν διαθέτει ούτε μία γυναίκα υπουργό (φωτο intime)

Ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση γίνονται σημαντικές προσπάθειες για την εξάλειψη των έμφυλων ανισοτήτων, υπάρχει μια χώρα που πλέον δεν διαθέτει ούτε μια γυναίκα υπουργό.

Η Ουγγαρία έγινε η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς γυναίκα υπουργό, μετά την παραίτηση της Judit Varga το βράδυ της Δευτέρας.

Η Judit Varga η οποία ανακοίνωσε την παραίτησή της στα τέλη Ιουνίου για να ηγηθεί της εκστρατείας του κυβερνώντος κόμματος Fidesz για τις κοινοβουλευτικές εκλογές της ΕΕ του Ιουνίου 2024, υπηρετεί ως υπουργός Δικαιοσύνης από το 2019.

Θα αντικατασταθεί από τον Bence Tuzson, πράγμα που σημαίνει ότι οι 14 υπουργικές θέσεις της Ουγγαρίας καταλαμβάνονται πλέον από άνδρες.

 

 

Το Euronews εξέτασε τη σύνθεση των 27 κυβερνήσεων της ΕΕ από την 1η Αυγούστου και διαπίστωσε ότι λίγο πάνω από το 33% των υπουργικών θέσεων σε ολόκληρη την ένωση κατέχουν γυναίκες.

Εξαιρώντας τους πρωθυπουργούς (εκτός αν δεν είναι αρχηγοί του κράτους), οι υφυπουργοί και οι υφυπουργοί, η Φινλανδία έχει τον υψηλότερο απολογισμό με τα δύο τρίτα του νέου δεξιού υπουργικού συμβουλίου γυναικών.

Πέντε ακόμη κράτη μέλη έχουν 50% ή περισσότερες γυναίκες στο τιμόνι των υπουργείων. Πρόκειται για την Ολλανδία, την Ισπανία, το Βέλγιο, την Πορτογαλία και την Αυστρία.

Ωστόσο, η σύνθεση της ολλανδικής και της ισπανικής κυβέρνησης αναμένεται σύντομα να αλλάξει. Πρόωρες εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν στην Ολλανδία τον Νοέμβριο μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε τον περασμένο μήνα.

Εν τω μεταξύ, οι ατελέσφορες εκλογές στην Ισπανία στα τέλη Ιουλίου αναμένεται να οδηγήσουν σε εβδομάδες πολιτικού αδιεξόδου καθώς τόσο το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) όσο και το κατεστημένο Σοσιαλιστικό Κόμμα προσπαθούν να βρουν εταίρους συνασπισμού.

Οι χώρες κοντά στην ισοτιμία περιλαμβάνουν τη Σουηδία, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Στο μεταξύ, η Μάλτα, η Τσεχία και η Πολωνία έχουν λιγότερο από το 15% των γυναικών υπουργών και ως εκ τούτου βρίσκονται στην τελευταία θέση της κατάταξης με την Ουγγαρία.

Πηγή: Euronews

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση