Καύσωνας εν μέσω χειμώνα σε Χιλή και Αργεντινή

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 03 Αυγούστου 2023 10:04 Καύσωνας εν μέσω χειμώνα σε Χιλή και Αργεντινή

Ενώ η Χιλή και η Αργεντινή έχουν χειμώνα, το θερμόμετρο φτάνει σε θερμοκρασίες που θυμίζουν περισσότερο καλοκαίρι.

Ρεκόρ ζέστης εν μέσω χειμώνα κατέγραψαν η Χιλή και η Αργεντινή, εξαιτίας του φαινομένου El Niño και της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, σε άλλα κράτη της Λατινικής Αμερικής το θερμόμετρο φτάνει σε πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες από το κανονικό για την εποχή.

Στην Βικούνια της Χιλής, ορεινή πόλη στην κεντρική επαρχία Κοκίμπο, την Τρίτη (1/8), η θερμοκρασία έφτασε τους 37 βαθμούς Κελσίου, η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ στην περιοχή από το 1951.

"Δεν έχουμε καταγράψει τέτοια θερμοκρασία εδώ και περισσότερα από 70 χρόνια", ανέφερε ο Κριστομπάλ Τόρες της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Χιλής.

Στην πρωτεύουσα της χώρας, το Σαντιάγο, το θερμόμετρο έφτασε τους 24 βαθμούς Κελσίου την Τετάρτη (2/8), ενώ αναμένεται την Πέμπτη (3/8) και την Παρασκευή (4/8) να σημειώσει έως και 25 βαθμούς. Οι θερμοκρασίες αυτές είναι αρκετά ασυνήθιστες για την εποχή.

Από την άλλη, στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 30 βαθμούς Κελσίου την Τρίτη (1/8). Αποτέλεσε την πιο θερμή 1η Αυγούστου που έχει καταγραφεί ποτέ, από την στιγμή που οι υπηρεσίες ξεκίνησαν να φτιάχνουν αρχείο με καταγραφή θερμοκρασιών.

Το προηγούμενο ρεκόρ ζέστης για την 1/8 σημειώθηκε το 1942 με 24,6 βαθμούς Κελσίου. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το θερμόμετρο τον Αύγουστο κυμαίνεται μεταξύ 9 και 18 βαθμών.

Στην Ουρουγουάη, η θερμοκρασία σε πολλές πόλεις άγγιξε πάνω από τους 30 βαθμούς, την Τετάρτη (2/8).

"Αυτό που βιώνουμε είναι ο συνδυασμός δύο φαινομένων: της παγκόσμιας τάσης της υπερθέρμανσης λόγω της κλιματικής αλλαγής και του φαινομένου El Niño", εξήγησε η υπουργός Περιβάλλοντος της Χιλής, Μάισα Ρόχας.

Στο Σαντιάγο, το Μπουένος Άιρες και το Μοντεβιδέο η θερμοκρασία αναμένεται να επιστρέψει στα κανονικά επίπεδα τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Αλλά "είναι πολύ πιθανό το ρεκόρ ζέστης (στο Σαντιάγο) να καταρριφθεί φέτος, κάτι που είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστο. Πριν δέκα χρόνια καταγράφαμε δύο κύματα καύσωνα ετησίως και τώρα μιλάμε ήδη για εννέα", τόνισε ο Ραούλ Κορντέρο, περιβαλλοντολόγος στο πανεπιστήμιο του Σαντιάγο.

Μια από τις σοβαρότερες επιπτώσεις της ανόδου της θερμοκρασίας είναι ότι λιώνουν οι πάγοι στα χιλιανά όρη, που είναι ζωτικής σημασίας για τον ανεφοδιασμό του Σαντιάγο με νερό.

Τι είναι το φαίνομενο El Niño

Το El Niño χαρακτηρίζεται από την άνοδο της θερμοκρασίας των υδάτων κατά 1,5 με 6 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό. Αυτό προκαλεί ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα: καταρρακτώδεις βροχές, πλημμύρες, χιονοστιβάδες, αλλά και κύματα καύσωνα.

"Ωστόσο ακόμη και όταν το El Niño τελειώσει, η παγκόσμια μετεωρολογική κατάσταση αναμένεται να παραμείνει εξίσου ακραία", προειδοποίησε η Ρόχας, η οποίοα είναι και μετεωρολόγος.

πηγή: news247.gr

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση