Ιράκ: «Ψήνεται» η χώρα, άγγιξε τους 51 βαθμούς ο υδράργυρος - «Μαρτύριο» οι δουλειές σε εξωτερικούς χώρους

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 14 Αυγούστου 2023 16:32 Ιράκ: «Ψήνεται» η χώρα, άγγιξε τους 51 βαθμούς ο υδράργυρος - «Μαρτύριο» οι δουλειές σε εξωτερικούς χώρους

Πολλοί είναι οι Ιρακινοί που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εγκαταστήσουν κλιματιστικό - Το Ιράκ βιώνει την τέταρτη συνεχή χρονιά ξηρασίας

Το Ιράκ, μια χώρα που είναι ιδιαιτέρως εκτεθειμένη σε συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, υποφέρει σήμερα για δεύτερη συνεχή ημέρα από κύμα καύσωνα με τις θερμοκρασίες να σκαρφαλώνουν έως τους 51 βαθμούς Κελσίου, συνθήκες που είναι δύσκολες για πολλούς Ιρακινούς που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους.

Το θερμόμετρο έφθασε τους 50 βαθμούς στην πρωτεύουσα Βαγδάτη χθες και σήμερα αναμένεται να ξεπεράσει το όριο αυτό, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άμερ αλ-Τζάμπρι, εκπρόσωπος της ιρακινής μετεωρολογικής υπηρεσίας, κάνοντας λόγο για «κύμα καύσωνα».

«Οι πιο υψηλές θερμοκρασίες θα παρατηρηθούν (σήμερα) στο νότο με 51 βαθμούς να προβλέπονται για τις περιοχές Σαμάουα, Νασιρίγια, Ντιουανίγια και Νατζάφ», σημείωσε ο ίδιος.

Σε ορισμένες επαρχίες, όπως σε αυτή του Ντι Καρ (νότος), οι αρχές μείωσαν τις ώρες εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι θερμοκρασίες αναμένεται να υποχωρήσουν λίγο τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον Τζάμπρι, αλλά η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει «αυξημένες θερμοκρασίες έως τα τέλη Σεπτεμβρίου».

Πολλοί είναι οι Ιρακινοί που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εγκαταστήσουν κλιματιστικό στα σπίτια τους. Στη χώρα, παρόλο που είναι πλούσια σε πετρέλαιο, το δίκτυο ηλεκτροδότησης δεν λειτουργεί επαρκώς και το ηλεκτρικό ρεύμα είναι διαθέσιμο κάθε ημέρα για λίγες μόνο ώρες λόγω έλλειψης συντήρησης και δυναμικότητας.

Και αυτοί οι Ιρακινοί που πρέπει να εργαστούν σε εξωτερικούς χώρους κάνουν λόγο για μαρτύριο. Όπως ο Φαλέχ Χασάν, 41 ετών που παραδίδει ηλεκτρικές συσκευές και έπιπλα τα οποία κουβαλά στην πλάτη του. «Η ζέστη είναι απερίγραπτη, αλλά αναγκαζόμαστε να εργαστούμε. Δεν έχουμε άλλη δουλειά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χασάν, πατέρας έξι παιδιών.

Σε μια διασταύρωση στη Βαγδάτη, ένας τροχονόμος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε ότι κάνει «τρία, τέσσερα και κάποιες φορές πέντε ντους στη σειρά» όταν επιστρέφει σπίτι του. «Αλλά συνεχίζω να έχω την εντύπωση ότι είμαι στη ζέστη», δήλωσε.

Το Ιράκ βιώνει αυτή τη στιγμή την τέταρτη συνεχή χρονιά ξηρασίας που έχει ως αποτέλεσμα πολύ υψηλές θερμοκρασίες και απουσία βροχοπτώσεων.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, το Ιράκ είναι μία από τις πέντε χώρες με τη μεγαλύτερη έκθεση σε κάποιες από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

«Οι θερμοκρασίες αυξάνονται, η ξηρασία και η απώλεια της βιοποικιλότητας είναι πραγματικότητα. Είναι προειδοποίηση προς το Ιράκ και ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Φόλκερ Τουρκ, ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του ανθρώπου, κατά την επίσκεψή του στο Ιράκ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση