Το άσπρο μαύρο από την Τουρκία για τα επεισόδια στην Κύπρο - «Φταίνε ο ΟΗΕ και οι Ελληνοκύπριοι»

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 19 Αυγούστου 2023 21:21 Το άσπρο μαύρο από την Τουρκία για τα επεισόδια στην Κύπρο - «Φταίνε ο ΟΗΕ και οι Ελληνοκύπριοι»

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί τον ΟΗΕ ότι «έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κλιμάκωση της έντασης» και ότι «έκλεινε τα μάτια στα τετελεσμένα των Ελληνοκυπρίων»

Ευθύνες στον ΟΗΕ και την ελληνοκυπριακή πλευρά επιρρίπτει προκλητικότατα η Τουρκία για τα επεισόδια της Παρασκευής στα κατεχόμενα κατά τα οποία τραυματίστηκαν άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.

Η Άγκυρα, με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, επιμένει ότι το έργο κατασκευής του δρόμου έχει «ανθρωπιστικό σκοπό» και ότι γίνεται για τη διευκόλυνση των κατοίκων. Χαρακτηρίζει μάλιστα «απαράδεκτη» την επέμβαση των δυνάμεων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και την καταδικάζει.

Φτάνει ακόμη να κατηγορήσει τη δύναμη του ΟΗΕ ότι «έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κλιμάκωση της έντασης» ενώ, ταυτόχρονα, «παρουσιάστηκε ως θύμα». Τα Ηνωμένα Έθνη, συνεχίζει η Άγκυρα, «έκλειναν τα μάτια στα τετελεσμένα της "Ελληνοκυπριακής Διοίκησης" στη νεκρή ζώνη» (όπως παγίως αποκαλεί την κυπριακή κυβέρνηση) και ότι δεν τηρούσαν αμερόληπτη στάση.

Η Τουρκία ζητά, τέλος, από τον ΟΗΕ και ΟΥΝΦΙΚΥΠ, «να καταβάλουν συντονισμένες προσπάθειες το επόμενο διάστημα για να διασφαλίσουν ότι δεν θα χάσουν εντελώς την εμπιστοσύνη των αρχών και του λαού της ΤΔΒΚ [δηλ. του ψευδοκράτους]».

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου:

«Θεωρούμε απαράδεκτη και καταδικάζουμε έντονα τη χθεσινή (18 Αυγούστου) επέμβαση των στρατιωτών της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) στο κυρίαρχο έδαφος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) με σκοπό την παρεμπόδιση της κατασκευής του δρόμου Pile-Yiğitler. Υποστηρίζουμε πλήρως τη σχετική ανακοίνωση του “Υπουργείου Εξωτερικών” της “ΤΔΒΚ” και τη δικαιολογημένη αντίδραση των αρχών της “ΤΔΒΚ”.

Η στάση του ΟΗΕ για τον δρόμο Pile-Yiğitler, ο οποίος αποτελεί ένα ανθρωπιστικό έργο που αποσκοπεί στη διευκόλυνση της άμεσης πρόσβασης των πολιτών της “ΤΔΒΚ” στο χωριό Pile στην πατρίδα τους, καθώς και οι επακόλουθες δηλώσεις του ΟΗΕ, δεν συνάδουν με την αμερόληπτη στάση που οφείλει να επιδεικνύει η Ειρηνευτική Δύναμη στο νησί.

Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ενώ από τη μια πλευρά έπαιζε σημαντικό ρόλο στην κλιμάκωση της έντασης στο πλαίσιο του έργου κατασκευής του δρόμου που ξεκίνησε ειρηνικά, από την άλλη παρουσιάστηκε ως θύμα στα γεγονότα επί του εδάφους. Αυτό που πράγματι αναμένεται από την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ είναι να συμβάλει στην επίλυση των ανθρωπιστικών αναγκών στο νησί. Είναι ανεξήγητο το ότι παρά ταύτα, τα Ηνωμένα Έθνη για χρόνια έκλειναν τα μάτια στα τετελεσμένα της “Ελληνοκυπριακής Διοίκησης” στη Πράσινη Ζώνη, ενώ εμπόδιζαν τους Τουρκοκύπριους να ικανοποιήσουν τις δικαιολογημένες ανθρωπιστικές τους ανάγκες. Η κατάσταση αυτή καταδεικνύει ξεκάθαρα ότι ο ΟΗΕ δεν εκπληρώνει τα βασικά του καθήκοντα και λειτουργίες, όπως η ισότιμη προσέγγιση των δύο πλευρών στο νησί και η εξεύρεση λύσεων στις διαφορές.

Μετά τα χθεσινά γεγονότα, τα Ηνωμένα Έθνη και η ΟΥΝΦΙΚΥΠ πρέπει να καταβάλουν συντονισμένες προσπάθειες το επόμενο διάστημα για να διασφαλίσουν ότι δεν θα χάσουν εντελώς την εμπιστοσύνη των αρχών και του λαού της “ΤΔΒΚ”. Ως εγγυήτρια χώρα, καλούμε την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ να απέχει από ενέργειες και ρητορική που θα επισκιάσουν την αποστολή που εκτελεί στην Κύπρο εδώ και σχεδόν 60 χρόνια, να παρέχει ίση μεταχείριση στις δύο πλευρές στην Κύπρο και να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της "ΤΔΒΚ"».

πηγή: protothema.gr

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση