Χάος στις πτήσεις και τις επόμενες ημέρες - Το απόλυτο ντόμινο λόγω Βρετανίας

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 29 Αυγούστου 2023 11:08 Χάος στις πτήσεις και τις επόμενες ημέρες - Το απόλυτο ντόμινο λόγω Βρετανίας

Εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα -όπως φαίνεται- πολυήμερο «ταξιδιωτικό χάος» μετά από τεχνική βλάβη στο σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της Βρετανίας, η οποία άφησε χιλιάδες επιβάτες των αεροπορικών αποκλεισμένους ή να περιμένουν ώρα για την πτήση τους.

Η διακοπή λειτουργίας του συστήματος άφησε τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας να εισάγουν χειροκίνητα τις διαδρομές των πτήσεων, αφού τα ψηφιακά συστήματά τους έπεσαν σε μια «δικτυακή» βλάβη του υπολογιστή.

Βρετανία: Ακυρώθηκαν περίπου 1.200 πτήσεις -Το πρόβλημα μπορεί να διαρκέσει για μέρες

Εκτιμάται ότι 1.200 πτήσεις από και προς τη Βρετανία ακυρώθηκαν, σύμφωνα με τον ταξιδιωτικό εμπειρογνώμονα της Independent, Simon Calder, ενώ χιλιάδες άλλες καθυστέρησαν, δημιουργώντας σύγχυση στους επιβάτες.

Η Εθνική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας (NATS) δήλωσε στις 15:15 το μεσημέρι (τοπική ώρα) ότι «εντόπισε και αποκατέστησε» το τεχνικό πρόβλημα, αλλά αργότερα προειδοποίησε πως η αναστάτωση που ακολούθησε θα μπορούσε να διαρκέσει για μέρες. Η NATS επισήμανε επίσης ότι η βλάβη θα διερευνηθεί «πολύ διεξοδικά».

Περίπου ένα εκατομμύριο επιβάτες επρόκειτο να πετάξουν από και προς τη Βρετανία τη Δευτέρα (28/8), ημέρα αργίας για το «νησί», σύμφωνα με στοιχεία, με πολλούς επιβάτες να αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις έως και 12 ώρες.

Προειδοποιούν τους επιβάτες για «πολύ μεγάλες» καθυστερήσεις

Η ευρωπαϊκή αρχή εναέριας κυκλοφορίας Eurocontrol προειδοποίησε για «πολύ μεγάλες» καθυστερήσεις, και τα αεροδρόμια τόσο εντός όσο και εκτός Βρετανίας ενημέρωσαν τους επιβάτες να αναμένουν αναμονές και ακυρώσεις. Οι επιβάτες που είχαν προγραμματίσει να πετάξουν προς τη Βρετανία από ευρωπαϊκά αεροδρόμια δήλωσαν ότι τους είπαν να αναμένουν καθυστερήσεις αρκετών ωρών ή και περισσότερο.

Δεκάδες πτήσεις ακυρώθηκαν στο Χίθροου -τον πιο πολυσύχναστο αεροπορικό κόμβο της Ευρώπης-, το οποίο προέτρεψε τους επιβάτες «να ταξιδέψουν στο αεροδρόμιο μόνο εάν επιβεβαιωθεί ότι η πτήση τους εξακολουθεί να εκτελείται».

«Οι εργαζόμενοι στο Χίθροου εργάζονται όσο πιο σκληρά μπορούν για να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις και να βοηθήσουν εκείνους των οποίων τα ταξίδια έχουν επηρεαστεί», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

«Τα προβλήματα προκλήθηκαν λόγω τεχνικού προβλήματος, θα διαρκέσουν ημέρες»

Ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Μαρκ Χάπερ δήλωσε ότι θα χρειαστούν ημέρες για την επίλυση της σοβαρής αναστάτωσης που προκλήθηκε στις εισερχόμενες και εξερχόμενες από την χώρα πτήσεις μετά το τεχνικό πρόβλημα που παρουσιάστηκε στα συστήματα ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας, το οποίο έπληξε τη δυνατότητα αυτόματης επεξεργασίας των σχεδίων πτήσεων.

Ο Χάρπερ διευκρίνισε ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης δεν θεωρούν πως το τεχνικό πρόβλημα είναι αποτέλεσμα κυβερνοεπίθεσης. "Θα υπάρξουν έμμεσες επιπτώσεις ως ένα βαθμό σήμερα και υποψιάζομαι και για μερικές ακόμη ημέρες καθώς οι αεροπορικές εταιρείες και οι πτήσεις επιστρέφουν στην κανονικότητα", δήλωσε σήμερα ο Χάρπερ στο BBC.

Δείτε εικόνες από το χάος που επικρατεί στα αεροδρόμια της Βρετανίας:

Φωτογραφίες: AP Photo
Πηγή: iefimerida.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση