Ανακαλύφθηκαν επτά νέα είδη εντόμων με «ειδικότητα» στο καμουφλάζ

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 01 Σεπτεμβρίου 2023 15:10 Ανακαλύφθηκαν επτά νέα είδη εντόμων με «ειδικότητα» στο καμουφλάζ

Γνωστά και ως «φύλλα που περπατούν».

Επτά νέα είδη εντόμων που είναι άριστα στο καμουφλάζ και είναι γνωστά ως «φύλλα που περπατούν», ανακαλύφθηκαν σύμφωνα με επιστήμονες.

Τα συγκεκριμένα έντομα, όπως αναφέρει ο Guardian, έχουν τη δυνατότητα του καμουφλάζ σε κλαδιά και φύλλα, κάτι που τους επιτρέπει να αναμειγνύονται στο περιβάλλον χωρίς να γίνονται αντιληπτά.

Ιστορικά, είναι δύσκολη η ταξινόμηση τέτοιου είδους εντόμων καθώς ένα είδος δεν μπορεί να αναγνωριστεί με βάση μόνο την εξωτερική εμφάνιση. Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ZooKeys, χρησιμοποίησε γενετικό υλικό για τον εντοπισμό του είδους. 

Σημειώνεται πως ορισμένα έντομα που είχαν εντοπιστεί στην Ινδία θεωρήθηκε ότι ήταν μέρος μιας μεγαλύτερης ομάδας ειδών της νοτιοανατολικής Ασίας, κάτι που με τη συγκεκριμένη μελέτη διαψεύδεται. «Συχνά άτομα διαφορετικών ειδών υπολογίζονται ότι ανήκουν στην ίδια "οικογένεια" με βάση την εμφάνισή τους. Ήμασταν σε θέση να αναγνωρίσουμε μερικά από τα νέα είδη μόνο από τα γενετικά τους χαρακτηριστικά», εξήγησε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Sarah Bank-Aubin από το πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν στη Γερμανία.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Dr. Sven Bradler, επίσης από το πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν, πρόσθεσε πως «υπάρχουν περίπου 3.500 γνωστά είδη εντόμων που κατοικούν σε κλαδιά και φύλλα αλλά λίγο περισσότερα από 100 είδη που κατοικούν αποκλειστικά σε φύλλα. Αν και αποτελούν μόνο ένα μικρό κλάσμα αυτής της ποικιλόμορφης οικογένειας εντόμων, η εντυπωσιακή και απροσδόκητη εμφάνισή τους τα κάνει μοναδικά».

Τα συγκεκριμένα ευρήματα είναι σημαντικά όχι μόνο για τη μελέτη των εντόμων στα φύλλα αλλά και για την προστασία της ποικιλομορφίας τους. Είναι χαρακτηριστικό πως η απώλεια αυτών των εντόμων από την Ινδία δεν θα μείωνε απλώς τους αριθμούς σε ένα γνωστό είδος, αλλά θα σήμαινε την εξαφάνιση ενός εντελώς ξεχωριστού είδους, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Η Dr. Sarah Bank-Aubin τόνισε τη σημασία της διατήρησης της βιοποικιλότητας λέγοντας πως «το συγκεκριμένο εύρημα είναι σημαντικό για τη διατήρηση των ειδών. Εάν όλα τα έντομα του συγκεκριμένου είδους πεθάνουν στην Ινδία, δεν είναι απλώς μια ομάδα μέσα σε ένα είδος που μειώνεται, όπως πίστευαν προηγουμένως. Στην πραγματικότητα, ένα ολόκληρο ξεχωριστό είδος εξαφανίζεται. Αυτό σημαίνει ότι το ινδικό είδος είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προστατευθεί».

Χρησιμοποιώντας αυτές τις γενετικές τεχνικές, περισσότερα από 20 νέα έντομα με δυνατότητα καμουφλάζ έχουν ανακαλυφθεί σε Βιετνάμ, Βόρνεο, Ιάβα και Φιλιππίνες.

Με πληροφορίες από Guardian

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση