Αυτή είναι η πόλη που έχει έναν και μόνο δρόμο - Πού βρίσκεται

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 05 Οκτωβρίου 2023 12:41 Αυτή είναι η πόλη που έχει έναν και μόνο δρόμο - Πού βρίσκεται

Με μία και μοναδική οδό να εξυπηρετεί τους χιλιάδες κατοίκους, της αυτή η πόλη μοιάζει σαν να έχει βγει από παραμύθι.

Χωριά και πόλεις που έχουν δημιουργηθεί γύρω από έναν κεντρικό δρόμο είναι ένα γεγονός κοινό που απαντάται σχεδόν σε όλα τα μέρη του κόσμου, φυσικά και στην Ευρώπη.

Ωστόσο, εν έτει 2023 το να βρει κανείς μια ολόκληρη ευρωπαϊκή κωμόπολη με τα σπίτια των κατοίκων να συγκεντρώνονται γύρω από έναν και μοναδικό δρόμο, χωρίς δευτερεύουσες οδούς είναι κάτι πραγματικά σπάνιο.

Μια τέτοια πόλη υπάρχει στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Πολωνία και ονομάζεται Suloszowa. Μοναδική οδός της Suloszowa είναι η Olkuska, η οποία έχει μήκος εννέα (9) χιλιόμετρα και εξυπηρετεί και τους περίπου 6.000 κάτοικους της πολωνικής κωμόπολης.

Η Olkuska αποτελεί μέρος του επαρχιακού δρόμου 773 της Πολωνίας και είναι μια από τις μακρύτερες οδούς στη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης. Η γραφική Suloszowa βρίσκεται στη μέση καταπράσινων λιβαδιών έχει στην άκρη της ένα κάστρο από τον 14ο αιώνα.

Ο επαρχιακός δρόμος 773 είναι επίσης μέρος της ιστορικής Οδού Via Regia που φτάνει μέχρι την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο. Η συγκεκριμένη οδός δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα ως μέρος ενός δικτύου μεγάλων δρόμων που είχε σαν στόχο να ενώνει σημαντικές ευρωπαϊκές πόλεις όπως είναι η Μαδρίτη.

Παρά το περίεργο σχήμα της η Suloszowa είναι μια κανονική πόλη έχοντας μεταξύ άλλων δημόσιων κτιρίων το δικό της σχολείο και νοσοκομείο. Σύμφωνα και με το National Geographic η πολωνική πόλη αποτελεί το ιδανικό παράδειγμα «γραμμικής πόλης» που σχεδίασε ο Ισπανός αρχιτέκτονας Arturo Soria στο τέλος του 19ου αιώνα.

Ένας τύπος πόλης που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα τον 21ο αιώνα αφού ένα μποτιλιάρισμα στη μοναδική οδό που διαθέτει η Suloszowa θα μπορούσε να «παγιδεύσει» όλους τους κατοίκους της που δεν θα έχουν άλλον δρόμο για να το παρακάμψουν με το αυτοκίνητό τους.

Πηγή: carandmotor.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση