Λίμνη Κρέιτερ: Η μοναδική λίμνη στον κόσμο που δημιουργήθηκε από έκρηξη ηφαιστείου

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 01 Νοεμβρίου 2023 09:27 Λίμνη Κρέιτερ: Η μοναδική λίμνη στον κόσμο που δημιουργήθηκε από έκρηξη ηφαιστείου

Η βαθύτερη στις ΗΠΑ και 9η βαθύτερη στον κόσμο.

Στα βάθη του Όρεγκον, στις ΗΠΑ, η φύση αποκαλύπτει το δικό της αριστούργημα, τη λίμνη Κρέιτερ. Αυτή η υπέροχη λίμνη, είναι μια από τις πιο συναρπαστικές και μυστηριώδεις τοποθεσίες του πλανήτη.

Σήμερα η λίμνη Κρέιτερ και το Εθνικό Πάρκο Κρέιτερ που την περιβάλλει αποτελούν δημοφιλείς προορισμούς για πεζοπόρους και κατασκηνωτές, αλλά κάποτε ήταν ο τόπος τεράστιων γεωλογικών ανακατατάξεων και μιας από τις μεγαλύτερες ηφαιστειακές εκρήξεις που έχουν δει ποτέ άνθρωποι.

Η λίμνη βάθους 593 μέτρων βρίσκεται μέσα σε μια καλντέρα, ή ηφαιστειακή λεκάνη, και δημιουργήθηκε όταν το όρος Mazama ύψους 3.650 μέτρων κατέρρευσε πριν από 7.700 χρόνια μετά από μια μεγάλη έκρηξη -ίσης με τη δύναμη μιας πολύ μεγάλη βόμβας υδρογόνου.

Τα αποτελέσματα; Ο κρατήρας που δημιουργήθηκε ήταν τόσο μεγάλος που, καθώς γέμισε με 4,6 τρισεκατομμύρια γαλόνια βρόχινου νερού, μετατράπηκε από κρατήρας στη βαθύτερη λίμνη των Ηνωμένων Πολιτειών και στην ένατη βαθύτερη στον κόσμο, τη λίμνη Κρέιτερ. Επειδή η λίμνη θεωρείται ένα από τα πιο χιονισμένα μέρη στις ΗΠΑ και τροφοδοτείται αποκλειστικά από το νερό της βροχής και του χιονιού θεωρείται μία από τις πιο καθαρές λίμνες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το νερό της λίμνης λάμπει με ένα εκθαμβωτικό κυανό χρώμα, που φαίνεται σαν να έχει κλέψει την απαλή αίγλη του ουρανού. Καθώς περιπλανιέται ο επισκέπτης γύρω από τη λίμνη, οι πλαγιές του κρατήρα αναδεικνύονται σαν σκηνικό ενός ονείρου, την ώρα που το πράσινο των δέντρων αγκαλιάζει το γαλάζιο του νερού, δημιουργώντας έναν πίνακα απόλυτης ηρεμίας.

Ο μύθος που ακολουθεί τη λίμνη

Η λίμνη έχει μια ιερή ιστορία, καθώς αρχικά αποτελούσε τη γη της φυλής των ιθαγενών της Klamath. Ο θρύλος τους, λοιπόν, λέει ότι η λίμνη Κρέιτερ σχηματίστηκε όταν το πνεύμα του ουρανού και το πνεύμα του βουνού έδωσαν μια μεγάλη μάχη και το μόνο που απέμεινε ήταν μια μεγάλη τρύπα.

Όποια κι αν είναι η αλήθεια για τη δημιουργία της λίμνης, για τους λάτρεις της φύσης, η Λίμνη Κρέιτερ είναι ένας προορισμός που κλέβει την καρδιά. Με τη μαγευτική της ομορφιά, σε καλεί να αφεθείς στη γοητεία της και να ανακαλύψεις τα μυστικά που κρύβει στο βάθος της.

Πηγή: newsbeast.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση