Ισπανία: Θερμοκρασίες ρεκόρ για την εποχή - Καλοκαίρι στην καρδιά του Δεκεμβρίου, χιονοδρομικά χωρίς χιόνι

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2023 10:38 Ισπανία: Θερμοκρασίες ρεκόρ για την εποχή - Καλοκαίρι στην καρδιά του Δεκεμβρίου, χιονοδρομικά χωρίς χιόνι (φωτο: UNSPLASH)

Οι θερμοκρασίες σε ολόκληρη την Ισπανία καταγράφουν επίπεδα-ρεκόρ για μήνα Δεκέμβριο, καθώς μια θερμή αέρια μάζα διαπερνά σήμερα την Ιβηρική Χερσόνησο, ανεβάζοντας τον υδράργυρο κοντά στους 30 βαθμούς Κελσίου.

Ενώ το βόρειο ημισφαίριο προετοιμάζεται για την άφιξη του χειμώνα, οι ελπίδες των Ισπανών για να περάσουν «λευκά» Χριστούγεννα μειώνονται μετά από ένα καλοκαίρι με συνεχείς καύσωνες, στη θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ.

Ισπανία: Θερμοκρασίες-ρεκόρ για την εποχή -Θερμές αέριες μάζες φέρνουν καλοκαίρι μέσα στον Δεκέμβριο

«Είναι μια από τις θερμότερες αέριες μάζες που έχουν διαπεράσει ποτέ την Ισπανία σε τέτοιο επίπεδο τον Δεκέμβριο» δήλωσε ο Ρούμπεν ντελ Κάμπο, εκπρόσωπος της εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας AEMET.

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε πόλεις στις ηλιόλουστες ακτές της Μεσογείου, όπως η Βαλένθια, οι οποίες κατέγραψαν θερμοκρασίες τουλάχιστον 27 βαθμών Κελσίου, δύο βαθμούς υψηλότερες από το προηγούμενο ρεκόρ για τον τελευταίο μήνα του έτους.

Ο Ντελ Κάμπο πρόσθεσε ότι η ασυνήθιστη ζέστη, σε συνδυασμό με προβλέψεις για αραιές βροχοπτώσεις μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, προαναγγέλλει μια «όχι πολύ καλή» εποχή για τα χειμερινά σπορ που εξαρτώνται από το άφθονο χιόνι.

Τα υψηλά επίπεδα θερμοκρασιών είναι πιθανό να υποχωρήσουν μετά την Τετάρτη, με την ΑΕΜΕΤ να προβλέπει ότι ψυχρότερες αέριες μάζες από υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη θα ρίξουν τον υδράργυρο σε πιο κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Στο δημοφιλές χιονοδρομικό κέντρο Ναβασεράντα, έξω από τη Μαδρίτη, οι επισκέπτες είναι απογοητευμένοι από την απουσία χιονιού.

«Είναι ένα τρομακτικό συναίσθημα, γιατί θα έπρεπε πραγματικά να είναι καλυμμένο με χιόνι ή πάγο, αλλά αντ' αυτού είναι καταπράσινο για αυτή την εποχή του χρόνου», είπε στο Reuters η Τάνια, μια 32χρονη υδροβιολόγος που έδωσε μόνο το μικρό της όνομα.

Ο Βιθέντε Σολσόνα, ένας 66χρονος συνταξιούχος καθηγητής πανεπιστημίου από την ανατολική επαρχία Καστελόν, είπε ότι η Ναβασεράντα θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον ένα μέτρο χιόνι αυτή την εποχή.

«Καταστρέφουμε με ηρεμία τα πάντα» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι «το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει επιστροφή».

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση