Η Ιαπωνία δεν είναι πια η 3η μεγαλύτερη οικονομία: Η χώρα που την ξεπέρασε

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2024 10:33 Η Ιαπωνία δεν είναι πια η 3η μεγαλύτερη οικονομία: Η χώρα που την ξεπέρασε (φωτο Reuters)

Αναλυτές προειδοποιούν για νέα συρρίκνωση αυτό το τρίμηνο.

Η Ιαπωνία διολίσθησε απροσδόκητα σε ύφεση στα τέλη του 2023, με συνέπεια να χάσει τον «τίτλο» της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, θέση στην οποία βρίσκεται πλέον η Γερμανία. 

Κάποιοι αναλυτές προειδοποιούν για νέα συρρίκνωση στο τρέχον τρίμηνο, καθώς η ασθενής ζήτηση στην Κίνα, η υποτονική κατανάλωση και οι διακοπές της παραγωγής σε μονάδα της Toyota δείχνουν ότι θα είναι δύσκολη η πορεία της Ιαπωνίας προς την οικονομική ανάκαμψη. 

Παρότι αυξήθηκε κατά 1,9%, το ονομαστικό ΑΕΠ της Ιαπωνίας το 2023 ήταν 4,2 τρισεκατομμύρια δολάρια- σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία- έναντι 4,5 τρισ. δολαρίων της Γερμανίας, με βάση τα δεδομένα που ανακοινώθηκαν τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,3% την προηγούμενη χρονιά. 

Το τέταρτο τρίμηνο του 2023, το ιαπωνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε εκ νέου (-0,1% σε πραγματικές τιμές), για δεύτερη συνεχόμενη φορά, έπειτα από την πολύ πιο αισθητή πτώση του το τρίτο (-0,8%, κατά το αναθεωρημένο προς τα κάτω μέγεθος που δημοσιοποιήθηκε σήμερα).

Στην Ιαπωνία, τα ΜΜΕ σχολίασαν εκτενώς την απώλεια του «τίτλου» της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο. «Αφού παραχώρησε στην Κίνα τη δεύτερη θέση πίσω από τις ΗΠΑ το 2010, τώρα η Ιαπωνία παραδίδει επίσης την τρίτη θέση», ανέφερε η οικονομική εφημερίδα Nikkei.

«Η Ιαπωνία δεν έχει σημειώσει πρόοδο ως προς την αύξηση του αναπτυξιακού δυναμικού της. Αυτή η κατάσταση θα όφειλε να αποτελεί σήμα συναγερμού για να επιταχυνθούν οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν παραμεληθεί», ανέφερε το ίδιο δημοσίευμα.

Η Ιαπωνία- όπως και η Γερμανία- είναι μεγάλη βιομηχανική και εξαγωγική δύναμη, όμως χάνει ορμή εδώ και καιρό, ενώ ο πληθωρισμός και η υποτίμηση του γεν υπονομεύουν την εσωτερική κατανάλωση.

Πηγή: εφημερίδα Nikkei

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση