Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Πέρασε» από την Ολομέλεια το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 10 Απριλίου 2024 19:25 Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Πέρασε» από την Ολομέλεια το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο

Δεκτό έγινε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει ότι θα επιστρέφονται γρήγορα όσοι μετανάστες δεν δικαιούνται παραμονή, με υποχρεωτική αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών.

«Μετά από σχεδόν μια δεκαετία αδιεξόδου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της υιοθέτησης του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο – την πλήρη αναθεώρηση της νομοθεσίας της ΕΕ για τη μετανάστευση. Η Ευρώπη θα διαχειριστεί τη μετανάστευση με ομαλό τρόπο και με τους δικούς μας όρους» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Από την πλευρά της, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον σημείωσε ότι η σημερινή ψήφος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ένα μεγάλο επίτευγμα. «Θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε καλύτερα τα εξωτερικά μας σύνορα, τους ευάλωτους και τους πρόσφυγες, θα επιστρέφονται γρήγορα όσοι δεν δικαιούνται παραμονή, με υποχρεωτική αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών».

Δραματική έκκληση της Γιόχανσον πριν την ψηφοφορία

Στο μεταξύ, πριν την ψηφοφορία, έκκληση στους ευρωβουλευτές να εγκρίνουν το νομοθετικό πακέτο για το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, απηύθυνε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ και λίγο πριν από μια κρίσιμη ψηφοφορία.

«Αν αποτύχει το σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, θα έχουμε αποτύχει όλοι», ανέφερε η Ιλ. Γιόχανσον, τονίζοντας ότι το Σύμφωνο αυτό έχει γραφεί σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες. Όπως είπε, στην ΕΕ εργάζονται όλοι εδώ και περίπου οχτώ χρόνια για το θέμα αυτό, πολύ πριν, δηλαδή, από τον Σεπτέμβρη του 2020, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε την ολοκληρωμένη πρότασή της.

«Η συμφωνία που έχουμε μπροστά μας στο τραπέζι δείχνει ότι η Ευρώπη μπορεί να παραδώσει αυτά που υποσχέθηκε στους πολίτες», είπε η Γιόχανσον απευθυνόμενη στους ευρωβουλευτές. Συνεχίζοντας, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων εξήγησε ότι τίθεται σε ψηφοφορία μια συνολική ευρωπαϊκή προσέγγιση για τη μετανάστευση και το άσυλο, με κοινές διαδικασίες, με κοινούς ελέγχους στα σύνορα, με πιο γρήγορες επιστροφές σε όσους δεν έχουν δικαίωμα να παραμείνουν, με δηλωμένη την πρόθεση να προστατευθούν οι πιο ευάλωτοι, με ξεκάθαρους κανόνες, με ισχυρή επιτήρηση στα σύνορα και για πρώτη φορά, με υποχρεωτική αλληλεγγύη.

«Η υποστήριξη στα κράτη-μέλη που υφίστανται πίεση, πλέον δεν θα είναι σε εθελοντική βάση», είπε η Γιόχανσον και κατέληξε λέγοντας: «Τώρα είναι η δική σας στιγμή, εσείς είστε οι νομοθέτες, οι πολίτες μας έχουν το βλέμμα στραμμένο σε εσάς». Πρόσθεσε, τέλος: «Αν αποτύχει το σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο θα έχουμε αποτύχει όλοι».
Πηγή: newsit.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση