ΗΠΑ: Στη φυλακή ο πρώην οικονομικός διευθυντής του Οργανισμού Τραμπ – Είπε ψέματα για τα οικονομικά του πρώην προέδρου

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 11 Απριλίου 2024 10:20 ΗΠΑ: Στη φυλακή ο πρώην οικονομικός διευθυντής του Οργανισμού Τραμπ – Είπε ψέματα για τα οικονομικά του πρώην προέδρου

Ο πρώην οικονομικός διευθυντής του Οργανισμού Τραμπ, στις ΗΠΑ, ο Άλεν Ουάισελμπεργκ καταδικάστηκε σήμερα σε ποινή φυλάκισης πέντε μηνών, αφού δήλωσε ένοχος τον περασμένο μήνα για ψευδορκία, επειδή είπε ψέματα στους εισαγγελείς και σε έναν δικαστή αναφορικά με τα οικονομικά του Ντόναλντ Τραμπ.

Η δικαστής Λόρι Πίτερσον ανακοίνωσε την ποινή, σε μια σύντομη ακροαματική διαδικασία στο ποινικό δικαστήριο του Μανχάταν. Είχε προαναγγείλει αυτήν την ποινή στις 4 Μαρτίου, όταν ο Ουάισελμπεργκ δήλωσε ένοχος. Αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία, δικαστικοί υπάλληλοι οδήγησαν τον Ουάισελμπεργκ εκτός της αίθουσας, με χειροπέδες.

Αυτή είναι η δεύτερη ποινή που επιβάλλεται στον επί μακρόν στενό συνεργάτη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ. Το 2023 ο 76χρονος Ουάισελμπεργκ εξέτισε περίπου τρεις μήνες στη φυλακή Ράικερς της Νέας Υόρκης αφού παραδέχτηκε ότι συμμετείχε επί 15 χρόνια σε ένα σχέδιο φορολογικής απάτης στον Οργανισμό Τραμπ. Οι κατηγορίες για ψευδορκία προέκυψαν μετά την κατάθεσή του σε μια αστική δίκη εναντίον του Τραμπ, του ίδιου του Ουάισελμπεργκ και άλλων στελεχών της κτηματομεσιτικής εταιρείας του πρώην προέδρου για παραποίηση της αξίας ακινήτων με στόχο την εξαπάτηση δανειστών και ασφαλιστών. Στις 10 Οκτωβρίου ο Ουάισελμπεργκ κατέθεσε σε αυτήν τη δίκη ότι δεν είχε κάποια ανάμιξη στη λανθασμένη εκτίμηση της πολυτελούς κατοικίας του Τραμπ στο Μανχάταν. Στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του 2015 και του 2016 αναφερόταν ότι η αξία αυτής της μεζονέτας ανερχόταν στα 327 εκατομμύρια δολάρια με βάση το δηλωμένο μέγεθός της που ξεπερνούσε τα 2.800 τετραγωνικά μέτρα – το μέγεθος όμως ήταν τριπλάσιο του πραγματικού.

Το γραφείο του εισαγγελέα Άλβιν Μπραγκ, που άσκησε τη δίωξη στον Ουάσελμπεργκ, υποστήριξε ότι τα e-mail του πρώην οικονομικού διευθυντή έδειχναν ότι στην πραγματικότητα έδινε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό το διαμέρισμα.

Ο Ουάισελμπεργκ παραδέχτηκε επίσης ότι είπε ψέματα για τον ρόλο που έπαιζε στη σύνταξη των οικονομικών δηλώσεων του Τραμπ, σε δύο παλαιότερες καταθέσεις του στους εισαγγελείς. Η έρευνα της εισαγγελέως Λετίσια Τζέιμς οδήγησε τελικά στην επιβολή προστίμου ύψους 454 εκατομμυρίων δολαρίων στον Τραμπ, ο οποίος έχει ασκήσει έφεση. Πρόστιμο ύψους 1,1 εκατ. δολαρίων επιβλήθηκε και στον Ουάισελμπεργκ.

Ο Ουάισελμπεργκ συνεργαζόταν με την οικογένεια του πρώην προέδρου επί μισό αιώνα. Στη γραπτή παραδοχή της ενοχής του δεν αναφέρει εάν σκοπεύει να συνεργαστεί με το γραφείο του εισαγγελέα Μπραγκ.

Την επόμενη Δευτέρα είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει η ποινική δίκη σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ για την απόκρυψη των χρημάτων που κατέβαλε ο πρώην δικηγόρος του, ο Μάικλ Κόεν, στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς προκειμένου να εξασφαλίσει τη σιωπή της πριν από τις εκλογές του 2016 για μια ερωτική σχέση που είχε με τον Ρεπουμπλικάνο μεγιστάνα μια δεκαετία νωρίτερα. Ο Τραμπ έχει δηλώσει αθώος και στις 34 κατηγορίες περί παραποίησης επαγγελματικών εγγράφων και εξακολουθεί να αρνείται ότι υπήρξε κάποια ερωτική επαφή με την Ντάνιελς, το πραγματικό όνομα της οποίας είναι Στέφανι Κλίφορντ.

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ κάθεται στο εδώλιο ποινικού δικαστηρίου.

Πηγή: enikos.gr

 

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση