Μάζης: Το Ιράν είναι αναγκασμένο να χτυπήσει το Ισραήλ για να σώσει το κύρος του

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 13 Απριλίου 2024 18:02 Μάζης: Το Ιράν είναι αναγκασμένο να χτυπήσει το Ισραήλ για να σώσει το κύρος του

«Το Ιράν αυτή τη στιγμή είναι απομονωμένο και βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση»

«Το Ιράν είναι αναγκασμένο να χτυπήσει με οποιονδήποτε τρόπο το Ισραήλ διαφορετικά κινδυνεύει να χάσει το κύρος του και στο εσωτερικό του αλλά και προς στις στρατιωτικές οργανώσεις που υποστηρίζει, όπως μεταξύ άλλων η Χεζμπολάχ και η Χαμάς», αναφέρει σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της «Ζούγκλας» ο ομότιμος καθηγητής Γεωπολιτικής Θεωρίας του ΕΚΠΑ και πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωπολιτικών Αναλύσεων, Ιωάννης Μάζης και προσθέτει:

«Το χτύπημα αυτό βέβαια μπορεί να  γίνει και με τρόπο συμ φωνημένο, ελεγχόμενο και προσχεδιασμένο για να περισώσει τα προσχήματα και η υπόθεση να λήξει εδώ. Εάν όμως γίνει χτύπημα κανονικό με πυραύλους από το έδαφος του Ιράν τότε πάμε σε πυρηνικό πόλεμο».

Σύμφωνα με το καθηγητή, «το Ιράν αυτή τη στιγμή είναι στριμωγμένο στρατιωτικά και εάν οι Ισραηλινοί βρίσκονται όντως πίσω από το χτύπημα στο Ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό πριν από λίγες ημέρες, τότε έχουν καταφέρει να κάνουν κίνηση ματ στο Ιράν». Κι αυτό γιατί, όπως εξηγεί: «Οι εξελίξεις δείχνουν πως κατάφεραν να συστρατεύσουν υπέρ τους του Αμερικανούς αλλά και άλλες δυνάμεις εναντίον του Ιράν. Η στρατιωτική ισχύς των ΗΠΑ και του Ισραήλ είναι τεράστια σε σχέση με αυτή του Ιράν».

«Εύχομαι πως θα επικρατήσει κάπως η λογική και θα γίνουν συνομιλίες και επαφές προκειμένου να ηρεμήσει η κατάσταση και ίσως με κάποιο τρόπο να “ξεχαστεί”», λέει σε άλλο σημείο της συζήτησης.

Ερωτηθείς για την στάση που αναμένεται να κρατήσουν άλλες χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα απέναντι στο Ιράν εφόσον επιτεθεί στο Ισραήλ ο καθηγητής είναι ξεκάθαρος και υποστηρίζει πως η Ρωσία δεν πρόκειται να ασχοληθεί αλλά ούτε και η Κίνα, εξηγώντας αναλυτικά τους λόγους. «Το Ιράν αυτή τη στιγμή είναι απομονωμένο και βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση» καταλήγει.

Συνέντευξη: Χρήστος Μαζάνης

Δείτε όλα όσα είπε ο καθηγητής:

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση