Νύχτα πολέμου: Επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με drones και πυραύλους

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 14 Απριλίου 2024 09:02 Νύχτα πολέμου: Επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με drones και πυραύλους

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με το Ιράν για πρώτη φορά από το 1979 να εξαπολύει επίθεση με πάνω από 300 drones και πυραύλους από το έδαφος του προς το Ισραήλ - Τελ Αβίβ: Τα αναχαιτίσαμε, ετοιμάζουμε απάντηση.

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει μετά την επίθεση με 300 drones και πυραύλους που εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ, ενώ πλέον όλος ο πλανήτης περιμένει με κομμένη την ανάσα την ισραηλινή απάντηση.

Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ολοκληρώθηκε σε τρία «κύματα»: Με drones, με βαλλιστικούς πυραύλους αλλά και πυραύλους κρουζ. Η επιχείρηση ονομάστηκε από τους Φρουρούς της Επανάστασης «Έντιμη υπόσχεση».

Η αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ δήλωσε ότι η επίθεση κατά του Ισραήλ «μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένη», προειδοποιώντας το να μην κάνει «άλλο ένα λάθος, ενώ το Ισραήλ σχεδιάζει «σημαντική απάντηση», όπως αναφέρουν ισραηλινά μέσα. «Όποιος μας βλάψει, θα τον βλάψουμε. Θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας από κάθε απειλή», τόνισε στο διάγγελμά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο ισραηλινός στρατός σημείωσε πως το 99% των drones και των πυραύλων καταρρίφθηκαν, προσθέτοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις παραμένουν πλήρως λειτουργικές και συζητούν επιλογές για τη συνέχεια.

Πρόκειται για μία ιρανική επίθεση εκδίκησης, η οποία κλιμάκωσε το ενδεχόμενο πυροδότησης μιας ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης.

Σε τηλεοπτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι χαρακτήρισε «πολύ σοβαρές» τις ενέργειες του Ιράν και δήλωσε ότι «ωθούν την περιοχή προς την κλιμάκωση».

«Αναχαιτίσαμε, αποκρούσαμε, μαζί θα νικήσουμε», έγραψε ο Νετανιάχου σε σύντομη ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Στο πλευρό του Ισραήλ οι ΗΠΑ

Τζο Μπάιντεν και Μπενιαμίν Νετανιάχου είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να δηλώνει ότι η κυβέρνησή του θα εναντιωθεί σε οποιαδήποτε αντεπίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, μετά την άνευ προηγουμένου ιρανική επίθεση με drones και πυραύλους εναντίον της ισραηλινής επικράτειας το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή, αναφέρει ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios επικαλούμενος πηγή του στον Λευκό Οίκο ενήμερη για όσα ειπώθηκαν μεταξύ του αμερικανού προέδρου και του ισραηλινού πρωθυπουργού.

Εξάλλου τα drones από το Ιράν καταρρίφθηκαν με τη βοήθεια των ΗΠΑ. Πέρα από τις καταρρίψεις ιρανικών drones οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν δεκάδες ιρανικούς πυραύλους που κατευθύνονταν κατά στόχων στο Ισραήλ, στο πλαίσιο της παροχής βοήθειας στην άμυνα του στενού συμμάχου τους στην Μέση Ανατολή κατά της ιρανικής επίθεσης, όπως δήλωσαν τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι, αργά το Σάββατο.

Δύο από τους αξιωματούχους, που μίλησαν ανώνυμα, δήλωσαν ότι μερικοί από τους πυραύλους καταρρίφθηκαν από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.

Ο Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε πως οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις συνέβαλαν στην κατάρριψη «σχεδόν όλων» των drones και των πυραύλων που εξαπολύθηκαν το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, προσθέτοντας πως επαναβεβαίωσε την «ακλόνητη» υποστήριξη των ΗΠΑ στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους νωρίτερα, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο.

Ο αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ακόμη πως θα συγκαλέσει σήμερα σύνοδο των ηγετών της G7, προκειμένου να υπάρξει «ενιαία διπλωματική αντίδραση» στην «αναίσχυντη» επίθεση του Ιράν.

«Καταδικάζουμε τις επιθέσεις αυτές από το Ιράν και τα ενεργούμενά του» και «καλούμε το Ιράν να σταματήσει αμέσως οποιεσδήποτε περαιτέρω επιθέσεις», ανέφερε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στο Πεντάγωνο.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αξίωσε το Ιράν να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση, προσθέτοντας πως «δεν επιδιώκουμε πόλεμο με το Ιράν, αλλά δεν θα διστάσουμε να δράσουμε για να προστατεύσουμε τις δυνάμεις μας και να υποστηρίξουμε την άμυνα του Ισραήλ».

Λήξη συναγερμού στο Ισραήλ

Οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας τερμάτισαν τις πρώτες πρωινές ώρες τον συναγερμό που κήρυξαν εξαιτίας της επίθεσης του Ιράν με drones και πυραύλους.

Η λήξη του σημαίνει πως πλέον οι κάτοικοι δεν είναι απαραίτητο να παραμείνουν εντός ή πλησίον καταφυγίων.

Κατά ισραηλινές πηγές, ως τώρα έχουν αναφερθεί μόνο υλικές ζημιές σε στρατιωτική βάση και ο τραυματισμός κοριτσιού στο νότιο Ισραήλ.

Η επίθεση του Ιράν

Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 11 το βράδυ ώρα Ελλάδος όταν οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα του στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, ανακοίνωσαν πως εξαπέλυσαν «εκτενή» επίθεση, με «drones και πυραύλους» εναντίον του Ισραήλ. Λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι η επίθεση από τους Ιρανούς ολοκληρώθηκε.

Δείτε ΕΔΩ όλα όσα έγιναν κατά την επίθεση των Ιρανών στο live blogging του newsit.gr.

Περίπου μια ώρα μετά την ανακοίνωση για τη διεξαγωγή αυτής της επιχείρησης, που βαφτίστηκε «Έντιμη Υπόσχεση», το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε ότι εκτοξεύθηκε «πρώτο κύμα βαλλιστικών πυραύλων», με στόχους «βαθιά στο εσωτερικό των κατεχόμενων εδαφών» (σ.σ. του Ισραήλ).

Η επιχείρηση διεξάγεται «σε ανταπόδοση των πολυάριθμων εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από το σιωνιστικό καθεστώς, ειδικά την επίθεση εναντίον του προξενικού τμήματος της πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στη Δαμασκό κατά την οποία έγιναν μάρτυρες τα μέλη ομάδας αξιωματικών και στρατιωτικών συμβούλων της χώρας μας στη Συρία», σημείωσε η κρατική τηλεόραση.

Πηγή: newsit.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση