Ο φόρος στα σουτιέν είναι διάκριση εις βάρος των γυναικών

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024 12:13 Ο φόρος στα σουτιέν είναι διάκριση εις βάρος των γυναικών (φωτο: UNSPLASH)

Στη Βρετανία καταργήθηκε ο ΦΠΑ στα εσώρουχα περιόδου και ο φόρος σε προϊόντα όπως οι σερβιέτες και τα ταμπόν.

Τα σουτιέν αποτελούν βασική ανάγκη και δεν θα έπρεπε να υπόκεινται σε ΦΠΑ, καθώς θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως διάκριση, βάσει του νόμου περί ισότητας.

Αυτό είναι ένα συμπέρασμα με το οποίο θα έρθουν «αντιμέτωποι» και πρόκειται να ακούσουν κατά τη διάρκεια του τριήμερου συνεδρίου τους στο Λιντς την Τρίτη, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Ακτινογράφων. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από τις ακτινογραφίες, τις μαγνητικές τομογραφίες και τις αξονικές τομογραφίες τις οποίες πραγματοποιούν οι ακτινολόγοι, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό των μυοσκελετικών προβλημάτων που προκαλούνται από μη καλής ποιότητας σουτιέν.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου οι αντιπρόσωποι θα υποστηρίξουν πως «η επιβολή ΦΠΑ στα σουτιέν επηρεάζει δυσανάλογα τις γυναίκες», ενώ θα μπορούσε και να θεωρηθεί διάκριση σύμφωνα με τον νόμο περί ισότητας του 2010. «Ενώ μπορεί να μην υπάρχουν παθήσεις υγείας που σχετίζονται με τη χρήση σουτιέν, θα μπορούσαν να υπάρχουν κάποιες μυοσκελετικές, ιδίως αν φοράτε μεγαλύτερο μέγεθος. Όσες φορούν σουτιέν μεγέθους D ή μεγαλύτερο συχνά έχουν πόνους στην πλάτη, πόνους στους ώμους και στον αυχένα, λόγω του βάρους του στήθους τους.

»Η χρήση ενός καλής ποιότητας και καλά προσαρμοσμένου σουτιέν, θα μπορούσε να ανακουφίσει ορισμένα από αυτά τα προβλήματα και να μειώσει τον χρόνο απουσίας από την εργασία λόγω μυοσκελετικών προβλημάτων», αναμένεται να υποστηρίξουν.

Σημειώνεται πως τον Ιανουάριο στη Βρετανία, ο ΦΠΑ στα εσώρουχα περιόδου καταργήθηκε μετά από μια διετή εκστρατεία από λιανοπωλητές, γυναικείες ομάδες αλλά και περιβαλλοντολόγους, όταν ο λεγόμενος «φόρος ταμπόν» καταργήθηκε από άλλα προϊόντα περιόδου, όπως σερβιέτες και ταμπόν. Ωστόσο ο φόρος του 20% στα παντελόνια περιόδου, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να φοριούνται ως εναλλακτική λύση στη χρήση ταμπόν και σερβιέτας, είχε παραμείνει επειδή ταξινομούνται ως ενδύματα.

Σημειώνεται ωστόσο πως οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του μαστού, είτε πρόκειται για μαστεκτομή, είτε για μερική μαστεκτομή, απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ όταν αγοράζουν ορισμένα σουτιέν.

Με πληροφορίες από Telegraph

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση