Δήμαρχος στη Γαλλία απαγορεύει την έξοδο των παιδιών κάτω των 13 ετών τα βράδια

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024 15:56 Δήμαρχος στη Γαλλία απαγορεύει την έξοδο των παιδιών κάτω των 13 ετών τα βράδια

Οι αντιδράσεις και η αιτιολογία πίσω από την παράξενη απόφαση.

Ο Γάλλος δήμαρχος της πόλης Μπεζιέ αποφάσισε νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας για παιδιά κάτω των 13 ετών. Η αιτιολογία πίσω από αυτή την απόφαση είναι η αυξανόμενη βία.

Ο Ρομπέρ Μενάρ, ο ανεξάρτητος ακροδεξιός δήμαρχος της νότιας πόλης Μπεζιέ, διέταξε τη Δευτέρα, 22 Απριλίου, την απομάκρυνση όλων των παιδιών κάτω των 13 ετών από τους δρόμους σε τρεις συνοικίες από τις 23:00 έως τις 06:00 το πρωί, εκτός αν συνοδεύονται από ενήλικα, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Η εντολή ανέφερε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας ήταν η απάντηση σε έναν αυξανόμενο αριθμό νεαρών ανηλίκων που αφήνονται μόνοι τους τη νύχτα» και σε μια αύξηση της «αστικής βίας», αλλά ο Μενάρ δεν έδωσε στο AFP στατιστικά στοιχεία ή περισσότερες λεπτομέρειες για να υποστηρίξει αυτούς τους ισχυρισμούς.

Σύμφωνα με την πρώτη καταγραφή της εγκληματικότητας και έλλειψης ασφάλειας το 2023, που δημοσιεύτηκε στις αρχές του 2024 από το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, οι κάτω των 13 ετών αντιπροσωπεύουν το 2% των υπόπτων στις επιθέσεις εναντίον προσώπων (έναντι 36% για τους 30 έως 44 ετών) και 1% για τους υπόπτους για βίαιες κλοπές (έναντι 44% για τους 18 έως 29 ετών).

Ο Menard, για να εδραιώσει τη θεση του, ισχυρίστηκε ότι οι κάτω των 13 ετών «δεν προσάγονται ενώπιον δικαστών και δεν καταδικάζονται» στη Γαλλία – ενώ στην πραγματικότητα οι ανήλικοι αυτοί μπορούν να διωχθούν ποινικά, αν και τα δικαστήρια ανηλίκων λαμβάνουν υπόψη την ηλικία και τη μειωμένη κρίση τους.

Το 2018, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας ακύρωσε μια παρόμοια εντολή που είχε εκδοθεί από τον Menard τέσσερα χρόνια νωρίτερα, επειδή απέτυχε να παράσχει «στοιχεία που να υποστηρίζουν την ύπαρξη ιδιαίτερων κινδύνων που αφορούν ανηλίκους κάτω των 13 ετών».

Με το κόμμα του Emmanuel Macron να αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό από τον Εθνικό Συναγερμό της Marine Le pen ενόψει των ευρωεκλογών, η κυβέρνησή του έχει μιλήσει σκληρά για τη βία των νέων τις τελευταίες εβδομάδες.

Η θετική στάση της κυβέρνησης Macron

Παρόμοια πολιτική ακολουθήθηκε και σε ένα υπερπόντιο έδαφος της Γαλλίας, όπου και εκεί ο δήμαρχος απαγόρευσε την κυκλοφορία ανηλίκων κάτω τνων 13 ετών τα βράδια. Μάλιστα, την απόφαση χαιρέτισε και ο Υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Gerald Darmanin.

Σύμφωνα με τη νομαρχία, στη Γουαδελούπη σημειώνονται έξι φορές περισσότερες ανθρωποκτονίες, εννέα φορές περισσότερες απόπειρες δολοφονίας και 20 φορές περισσότερες ένοπλες ληστείες σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο στη Γαλλία.

Μεγάλο μέρος της βίας έχει αποδοθεί στους νέους.

«Παλαιότερα οι ανήλικοι αποτελούσαν το 12% εκείνων που διέπρατταν εγκλήματα. Τώρα είναι 38%», δήλωσε ο δήμαρχος του Pointe-à-Pitre, Harry Durimel, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και εβδομάδες.

Σε διήμερη επίσκεψη στη Γουαδελούπη την περασμένη εβδομάδα μαζί με την υπουργό Εξωτερικών Marie Guévenoux, ο Υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε ότι του έκανε μεγάλη εντύπωση ο μεγάλος αριθμός ανηλίκων που εμπλέκονται σε μικροεγκλήματα στη Γουαδελούπη γενικά και στην Pointe-à-Pitre ειδικότερα.

«Το κράτος δεν θα αγνοήσει τα εγκλήματα που διαπράττονται όλο και περισσότερο από νεαρούς, οπλισμένους ανθρώπους», δήλωσε στους δημοσιογράφους καθώς περπατούσε στους δρόμους της πόλης.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε παιδιά 12, 13 και 14 ετών, με όπλα, να κυκλοφορούν στους δρόμους στις 10 το βράδυ, επιτιθέμενα σε αστυνομικούς, τουρίστες και περαστικούς».

Τον περασμένο μήνα τουρίστες κρουαζιερόπλοιων τραυματίστηκαν από μια γυναίκα που έπασχε από ψυχολογικά προβλήματα, ενώ ένας ιδιοκτήτης καταστήματος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ληστείας.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας τέθηκε σε ισχύ από το βράδυ της Δευτέρας, 22 Απριλίου και θα ισχύει για όλους τους 18 ετών και νεότερους.

«Αν τα παιδιά είναι με τους γονείς τους τη νύχτα, δεν θα κάψουν 70 κάδους απορριμμάτων, όπως έκαναν στο Pointe-à-Pitre την περασμένη εβδομάδα», δήλωσε ο δήμαρχος.

Η βία που διαπράττεται από ανηλίκους έχει γίνει μείζον θέμα ανησυχίας για τη γαλλική κυβέρνηση μετά από αρκετά περιστατικά σε όλη τη χώρα τους τελευταίους μήνες, με τον πρόεδρο Emmanuel Macron να ζητά διαβούλευση για το θέμα.

Πηγή: marieclaire.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση