Ενοχος για το σκάνδαλο παιδεραστίας Αυστραλός αρχιεπίσκοπος

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 23 Μαΐου 2018 11:00 Ενοχος για το σκάνδαλο παιδεραστίας Αυστραλός αρχιεπίσκοπος

Ο καθολικός αρχιεπίσκοπος Φίλιπ Ουίλσον ανακοίνωσε ότι παύει να ασκεί τα καθήκοντά του, μετά την καταδίκη του για συγκάλυψη εγκλημάτων παιδεραστή ιερέα. Η κακοποίηση εις βάρος παιδιών συνέβη τη δεκαετία του 1970.

Ο αρχιεπίσκοπος της Αδελαΐδας είναι ένα από τα πλέον υψηλά ιστάμενα στελέχη της ρωμαιοκαθολικής ιεραρχίας στον κόσμο που διώχθηκε από τη δικαιοσύνη και καταδικάστηκε για τέτοια υπόθεση.

Κατηγορείτο πως συγκάλυψε τις σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών που διέπραξε ο Τζιμ Φλέτσερ, διαβόητος παιδεραστής ιερωμένος, στην περιοχή Χάντερ, στη Νέα Νότια Ουαλία, αποφεύγοντας να αναφέρει στις αρχές τις καταγγελίες που του έγιναν.

Δικαστήριο της πόλης Νιουκάσλ, βόρεια του Σίδνεϊ, τον έκρινε ένοχο την Τρίτη για τη συγκάλυψη σοβαρού εγκλήματος που διέπραξε τρίτος.

Ο αρχιεπίσκοπος, 67 ετών, ο οποίος αρνείται πάντα τις κατηγορίες, αλλά κινδυνεύει να καταδικαστεί να εκτίσει διετή φυλάκιση, ανακοίνωσε σήμερα ότι παύει να ασκεί τα καθήκοντά του για να μελετήσει το σκεπτικό της ετυμηγορίας.

«Ακόμη μελετώ» την απόφαση «μαζί τους συμβούλους μου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του και πρόσθεσε πως όσο το πράττει, «δεν θα ασκώ τα καθήκοντα» του αρχιεπισκόπου. «Εάν, κάποια ορισμένη στιγμή, καταστεί αναγκαίο ή προσήκον για εμένα να λάβω πιο επίσημα μέτρα, όπως το να υποβάλω την παραίτησή μου από τον θώκο του αρχιεπισκόπου, θα το πράξω», συμπλήρωσε.

Η υπεράσπιση του αρχιεπίσκοπου προσπάθησε τέσσερις φορές να μπει η υπόθεση στο αρχείο, επιχειρηματολογώντας ότι επειδή έχει διαγνωστεί με Αλτσχάιμερ, δεν ήταν ικανός να προσαχθεί σε δίκη--μολονότι συνέχιζε να ασκεί κανονικά τα ιερατικά καθήκοντά του.

Το γεγονός ότι ο Φλέτσερ είχε κακοποιήσει ένα παπαδάκι, τον Πίτερ Κρέι, δεν αμφισβητήθηκε από την υπεράσπιση.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτό: Reuters

Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Διαβάστε ακόμα
X

Developed in conjunction with Ext-Joom.com