Πώς το πόκερ επηρεάζει τον κινηματογράφο και την ποπ κουλτούρα

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2022 10:31 Πώς το πόκερ επηρεάζει τον κινηματογράφο και την ποπ κουλτούρα

Το πόκερ αποτελεί ένα αγαπημένο παιχνίδι για πολύ κόσμο, το οποίο το βλέπουμε συνεχώς γύρω μας, όχι μόνο όταν καθόμαστε να το απολαύσουμε σε κάποιο τραπέζι μαζί με φίλους. Αποτελεί ένα από τα πολλά θέματα με τα οποία ασχολείται ο κινηματογράφος και γενικότερα η κοινωνία και η κουλτούρα μας. Ας δούμε όμως πώς μπορούν και καταφέρνουν τελικά να συνδέονται όλα αυτά μεταξύ τους. 

Μουσική, τηλεόραση και κινηματογράφος

Πολλοί παίκτες του πόκερ, κυρίως οι επαγγελματίες έχουν διαπιστώσει ότι η μουσική μπορεί να έχει θετική επίδραση στο παιχνίδι τους. Γι’ αυτό πολλοί προτιμούν να ακούν συγκεκριμένα κομμάτια και είδη μουσικής την ώρα ακριβώς που παίζουν. Αυτό μάλιστα είναι κάτι το οποίο δεν απαγορεύεται, ακόμη και σε μεγάλα τουρνουά, φτάνει βέβαια ο παίκτης να έχει τα ακουστικά του και να μην ενοχλεί τους γύρω του. Το τι μουσική θα ακούσει κανείς είναι βέβαια και θέμα προτίμησης του κάθε παίκτη, όμως γενικά έχει παρατηρηθεί πως ένας αργός έως μέσος ρυθμός φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικός όσον αφορά τις αποφάσεις του παίκτη. 

Από την άλλη πλευρά έχουμε αντίστοιχα την επίδραση του πόκερ στη μουσική. Διαχρονικά έχουν δημιουργηθεί πάρα πολλά μουσικά κομμάτια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με βασικό θέμα ή με αναφορές στο αγαπημένο αυτό παιχνίδι. Κλασικά παραδείγματα είναι ενδεικτικά το “Viva Las Vegas” του Elvis Presley, “Ace of Spades” των Motorhead, το “Poker Face” της Lady Gaga, το “She’s got the Jack” των AC/DC. Στο ελληνικό ρεπερτόριο θα δούμε περισσότερο την πόκα στους στίχους των τραγουδιών, η οποία βέβαια αποτελεί ουσιαστικά μια μορφή παιχνιδιού πόκερ. Γνωστά τραγούδια είναι το ρεμπέτικο «Ζάρια, ραμί και πόκα» του Μητσάρα και «παίζω πόκα, παίζω πινόκλι» του Γιώργου Κατσαρού.

Στη τηλεόραση, το πόκερ κάνει την εμφάνισή του σε πάρα πολλές σκηνές και σε πλήθος από διαφορετικά σήριαλ, από τα Φιλαράκια έως και σειρές σαν το TILT, που ασχολούνται συγκεκριμένα με το πόκερ. Στον κινηματογράφο οι ταινίες με θέμα το πόκερ είναι πολυάριθμες. Ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς από αυτές είναι οι: Rounders, Maverick, The Cincinati Kid, Casino Royale, Shade, Deal, Lucky you, High Roller και πάρα πολλές άλλες που κυκλοφόρησαν και συνεχίζουν να κυκλοφορούν εδώ και δεκαετίες. 

Παίζοντας πόκερ στο διαδίκτυο

Είναι δύσκολο στις μέρες μας να βρεθούν αρκετές ευκαιρίες προκειμένου κάνεις να συναντηθεί με φίλους και να παίξει πόκερ. Ευτυχώς, υπάρχουν περισσότεροι από ένας τρόποι για να παίξει κανείς πόκερ στη σύγχρονη εποχή. Είναι πιο εύκολο να μαζευτούν οι φίλοι και να παίξουν online πόκερ σε κάποια αξιόπιστη πλατφόρμα όπως η PokerStars από απόσταση, από το να βρεθούν όλοι σε κάποιο φυσικό μέρος. Σίγουρα το να παίζει κανείς πρόσωπο με πρόσωπο με κάποιον είναι ευχάριστο, αφού εκτός από το παιχνίδι υπάρχει και η φυσική επαφή με ανθρώπους που θέλουμε να βρισκόμασδτε μαζί τους. Όμως είναι δύσκολο κάνεις να το προγραμματίσει, λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής των περισσότερων από εμάς.

Παρόλα αυτά το να παίζει κανείς online είναι πιο πρακτικό και εξακολουθεί να παραμένει συναρπαστικό. Ακόμα και όταν κάποιος δεν μπορεί να είναι διαθέσιμος για οποιονδήποτε λόγο, η θέση του μπορεί να καλυφθεί και από κάποιον άλλον παίκτη online, πέρα από τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα που μπορεί να εντοπίσει κάνεις. Επιπλέον το παιχνίδι στο διαδίκτυο είναι ασφαλές και σίγουρα πιο γρήγορο, ενώ οι νέες τεχνολογίες προσφέρουν κι άλλα οφέλη, όπως είναι για παράδειγμα το να παίζει κάνει σε πολλαπλά τραπέζια ή να παρακολουθεί τα στατιστικά της προόδου του κλπ. 

Η παγκοσμιοποίηση της κουλτούρας και το πόκερ

Η σχέση του πόκερ με τον κινηματογράφο και την ποπ κουλτούρα εντάσσεται στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης του πολιτισμού μας. Έτσι το παιχνίδι μεταφέρεται ουσιαστικά στις νέες γενιές και κερδίζει καινούργιους παίκτες που υπό άλλες συνθήκες πιθανότατα να μην είχαν μάθει ποτέ για αυτό και να μην είχαν ενδεχομένως ασχοληθεί ακόμη και καθόλου μαζί του.

Παρόλα αυτά, φαίνεται πως το πόκερ δεν θα πρέπει να ταυτίζεται μόνο με ένα τραπέζι παιχνιδιού και ότι είναι κάτι παραπάνω, γεγονός το οποίο φαίνεται ξεκάθαρα στο πόσο δημοφιλές είναι γενικότερα γύρω μας ακόμα και από όσους δεν ασχολούνται ενεργά με αυτό.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση