«Το χέρι του Θεού»: Η ιστορική φωτογραφία της NASA που αναδεικνύει την ομορφιά του διαστήματος

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 01 Νοεμβρίου 2023 11:55 «Το χέρι του Θεού»: Η ιστορική φωτογραφία της NASA που αναδεικνύει την ομορφιά του διαστήματος

Αυτή η μαγευτική εικόνα δημιουργήθηκε από τη NASA χρησιμοποιώντας το πιο πρόσφατο τηλεσκόπιό της με ακτίνες Χ, το οποίο παρατήρησε το άστρο για περίπου 17 ημέρες.

Στην αχανή έκταση του διαστήματος, ακόμη και τα πιο τρομακτικά σχήματα μπορούν να αναδυθούν, όπως δείχνει μια στοιχειωμένη εικόνα που κυκλοφόρησε πρόσφατα η NASA.

Η μυστηριώδης δομή είναι το αποτέλεσμα ενός πάλσαρ, ενός εξαιρετικά μαγνητισμένου περιστρεφόμενου αστέρα νετρονίων, και του σχετικού νεφελώματος του πάλσαρ ανέμου. Στη βάση της «παλάμης» αυτού του κοσμικού χεριού βρίσκεται το πάλσαρ, γνωστό ως PSR B1509-58, το οποίο έμεινε πίσω από μια έκρηξη υπερκαινοφανούς αστέρα πριν από περίπου 1.600 χρόνια. Καθώς περιστρέφεται, αυτό το άστρο νετρονίων εκπέμπει πίδακες ύλης και αντιύλης από τους πόλους του, μαζί με έναν ισχυρό άνεμο.

Αυτή η μαγευτική εικόνα δημιουργήθηκε από τη NASA χρησιμοποιώντας το πιο πρόσφατο τηλεσκόπιό της με ακτίνες Χ, το οποίο παρατήρησε το άστρο για περίπου 17 ημέρες. Συνδυάζοντας δεδομένα από το τηλεσκόπιο ακτίνων Χ Chandra, η NASA αποκάλυψε αυτή την αξιοσημείωτη εικόνα.

Αυτό που κάνει την εικόνα αυτή ακόμη πιο ενδιαφέρουσα είναι η ικανότητά της να παρέχει πληροφορίες για το μαγνητικό πεδίο του «χεριού». Ο Roger Romani, από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, εξήγησε ότι τα δεδομένα των ακτίνων Χ φαίνεται να αποκαλύπτουν τα «οστά» της δομής.

Πηγή: gazzetta.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση