Βρετανία: Στα πρόθυρα κατάρρευσης η κυβέρνηση της Λιζ Τρας - Βουλευτές ζητούν την παραίτησή της

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2022 15:08 Βρετανία: Στα πρόθυρα κατάρρευσης η κυβέρνηση της Λιζ Τρας - Βουλευτές ζητούν την παραίτησή της

Με τη λέξη «χάος» περιγράφουν πολλά βρετανικά ΜΜΕ την πολιτική κατάσταση της χώρας.

Η επιβίωση της Λιζ Τρας στη θέση της πρωθυπουργού της Βρετανίας φαίνεται τις τελευταίες ώρες πως κρέμεται από μία κλωστή, μόλις έξι βδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. 

«Χάος» είναι η λέξη που καταλαμβάνει τα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων σήμερα για να απεικονίσει τη χθεσινή ημέρα στο Γουέστμίνστερ. Για τη Sun, η Λιζ Τρας έχει συντριβεί. Το κύρος της έχει καταρρακωθεί έπειτα από την χθεσινή χαώδη ημέρα, γράφει το βρετανικό ταμπλόιντ προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση καταρρέει μπροστά στα μάτια μας».

«Η πραγματικότητα της εξουσίας της Λιζ Τρας ήταν εύθραυστη [...] αλλά πλέον είναι καταδικασμένη», γράφει ο συντάκτης του κύριου άρθρου των Times, σύμφωνα με το ΑΠΕ. 

Νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το BBC, συνολικά 13 βουλευτές των Τόρις ζητούσαν δημόσια την παραίτησή της από τη θέση του πρωθυπουργού. 

Έπειτα από 12 χρόνια στην εξουσία, το κόμμα της εμφανίζεται ανίκανο να συμφωνήσει σε έναν διάδοχο και αρνείται να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.

«Η Λιζ Τρας πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατόν», έγραψε ο πρώην υπουργός και μέχρι πρόσφατα ένθερμος υποστηρικτής της Ντέιβιντ Φροστ σε άρθρο του στην Daily Telegraph.

Ο βουλευτής Κρίσπιν Μπλαντ δήλωσε το πρωί στο BBC ότι «χρειάζεται σήμερα κιόλας μία αλλαγή για να σταματήσει αυτή η κακοφωνία και για να δοθεί στη χώρα μας η κυβέρνηση που χρειάζεται». Παράλληλα, άλλη μία βουλευτής των Τόρις, η Σέριλ Μάρεϊ, ανακοίνωσε σήμερα ότι υπέβαλε στην Επιτροπή 1922 επιστολή έκφρασης δυσπιστίας προς τη Λιζ Τρας.

Για τους συντηρητικούς, το διακύβευμα είναι τώρα να βρουν έναν διάδοχο ικανό να συσπειρώσει το κόμμα και να εμπνεύσει εμπιστοσύνη σε μία χώρα η οποία, πέρα από το πολιτικό χάος, υφίσταται μία σημαντική οικονομική και κοινωνική κρίση με έναν πληθωρισμό που έφθασε το 10,1%, για πρώτη φορά σε 40 χρόνια.

Η έξοδος από το πολιτικό αδιέξοδο εξαρτάται ακριβώς από την ικανότητα επιλογής διαδόχου, αλλά οι διαφορετικές τάσεις στις τάξεις του κόμματος δεν έχουν συμφωνήσει, την ώρα που πολλά ονόματα κυκλοφορούν, όπως του Ρίσι Σουνάκ, του Τζέρεμι Χαντ, της Πένι Μόρντοντ, αλλά ακόμη και του Μπόρις Τζόνσον.

Εν αναμονή, το Εργατικό Κόμμα συνεχίζει να «καλπάζει» στις δημοσκοπήσεις και ο ηγέτης του, ο Κιρ Στάρμερ, θα μιλήσει σήμερα ενώπιον της Συνομοσπονδίας των Συνδικάτων τη στιγμή που επικρατεί μεγάλη κοινωνική αναταραχή εξαιτίας της κρίσης του κόστους διαβίωσης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση