Ο Γιώργος Καλλιώρας παρουσιάζει το βιβλίο του «Φθιωτική Οιχαλία, η Γη του Βασιλιά Εύρυτου»

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020 12:47 Ο Γιώργος Καλλιώρας παρουσιάζει το βιβλίο του «Φθιωτική Οιχαλία, η Γη του Βασιλιά Εύρυτου»

Στις 7.30 μ.μ, στο προαύλιο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας.

Ο Όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων παρουσιάζει το βιβλίο «Φθιωτική Οιχαλία, η Γη του Βασιλιά Εύρυτου» του Γιώργου Καλλιώρα, την Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 7.30 μ.μ. , στο προαύλιο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

α) Κανέλλος Βασίλειος, εκπαιδευτικός - συγγραφέας
β) Κυριόπουλος Δημήτριος, μαθηματικός – διευθυντής του Γυμνασίου Ομβριακής

Τον συγγραφέα – ερευνητή θα παρουσιάσει :
Χριστοδούλου Αθανάσιος, Μηχανολόγος Μηχανικός - συγγραφέας

Χαιρετισμό θα απευθύνουν :
α) Τσιαλαφούτας Κώστας, πρόεδρος του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων
β) Γιώργος Σταυρόπουλος, εκπαιδευτικός

Την εκδήλωση θα συντονίσει:
Αναγνώστου Γιώργος, δάσκαλος - συγγραφέας

ΥΓ : Αν οι καιρικές συνθήκες είναι άσχημες, η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σχολείου, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας για τον Covid-19.

Περιληπτικό κείμενο του συγγραφέα για το βιβλίο του:

Φθιωτική Όιχαλία. Η γη του βασιλιά Εύρυτου.

Το βιβλίο που μας οδηγεί στα ομιχλώδη μονοπάτια των θρύλων και των μύθων της ελληνικής μυθολογίας αλλά και της τοπικής ιστορικής και γεωγραφικής πραγματικότητας.

Ένα ιστορικό οδοιπορικό που ξεκινά από το Παλιόκαστρο της σημερινής Λυγαριάς Φθιώτιδος και καταλήγει στην θρυλική Τραχίνα, την πρωτεύουσα των Μαλιαίων. Ήρωες του, ο Ηρακλής, ο Εύρυτος , η Ιόλη και πολλοί άλλοι πρωταγωνιστές των ημερών τους, όπως ο αυτοκράτορας Ρώμης Αδριανός , ο ανθύπατος Κόϊντος Γέλιος Σέντιος Αυγουρίνος και πολλοί άλλοι. Οιχαλία, η γη του μυθικού Βασιλιά Εύρυτου, γιού του Μελανέα και της Στρατονίκης, και εγγονός του θεού Απόλλωνα.

Στον κατάλογο των πλοίων ( Ιλιάδα Β 594) ο Εύρυτος αναφέρεται ως «Εύρυτος Οιχαλιεύς» Λόγο έλλειψης ιστορικών στοιχείων για τον Εύρυτο και την πατρίδα του την Οιχαλία τον διεκδίκησαν πολλές περιοχές της Ελλάδος που είχαν ιστορικές αναφορές για πόλεις με το όνομα  Οιχαλία όπως: η Μεσσηνία, η Θεσσαλία, η Εύβοια, η Ευρυτανία και η Φθιώτιδα .

Οι ερευνητές ,ιστορικοί και αρχαιολόγοι ανά τον κόσμο επί χιλιάδες χρόνια ψάχνουν να βρουν σε ποια από τις παραπάνω περιοχές υπήρχε η ιστορική Οιχαλία στην οποία βασίλευε ο Εύρυτος. Το 1855 στο χωριό Μεξιάτες Φθιώτιδος, βρέθηκε ένα ρωμαϊκό διάταγμα γραμμένο επί εποχής αυτοκράτορος Ρώμης Αδριανού. Το διάταγμα ηταν γραμμένο με λατινικούς χαρακτήρες και αναφέρονταν σε μια τοπική έριδα ανάμεσα σε δυο πόλεις κράτη της κοιλάδας του Σπερχειού, την Λαμία πρωτεύουσα των Μαλιέων και την Υπάτη πρωτεύουσα των Αινιάνων.

Το διάταγμα που αναφέρονταν αποκλειστική και μόνο στο θέμα της έριδος ανάμεσα στις δυο πόλεις. Χιλιάδες χρόνια αργότερα έμελλε να μας δώσει σημαντικότατες πληροφορίες για το ιστορικό παρελθόν του τόπου μας, που για αιώνες ήταν κρυμμένες μέσα στην λήθη και στον χρόνο. Μάθαμε ότι η έριδα εκείνης της εποχής ανάμεσα στις δυο πόλεις δεν ήταν ένα ιστορικό γεγονός εκείνης τηςεποχής και μόνο, αλλά έχε ξεκινήσει από την εποχή της Ομηρικής Τραχίνας. Από το διάταγμα μαθαίνουμε ότι την συγκεκριμένη έριδα για τα όρια τους, οι δυο γειτονικές πόλεις την διατήρησαν για πολλούς αιώνες και αφορούσε περισσότερο την δεξιά πλευρά του Σπερχειού ποταμού έως το 427 π.χ όταν η Τραχίνα πρωτεύουσα των Μαλιέων καταλείφθηκε από τους Οιταίους και οι Μαλιείς εκδιώχτηκαν για πάντα από την δεξιά πλευρά του Σπερχειού ποταμού.

Χάρη στο διάταγμα «περί ορίων», μαθαίνουμε ότι οι πολεμικές αναμετρήσεις ανάμεσα στις δυο πόλεις συνεχίζονταν με αμείωτη ένταση, αλλά είχαν μεταφερθεί στην αριστερή πλευρά του Σπερχειού. Η έριδα εκείνης της εποχής ανάμεσα στις δυο πόλεις ήταν τόσο σοβαρή που ο ίδιος ο αυτοκράτορας Ρώμης Αδριανός έστειλε τον ανθύπατο της Μακεδονίας και έλυσε για πάντα το θέμα των ορίων ανάμεσα στις δυο πόλεις. Ο Ρωμαίος ανθύπατος για τις ανάγκες της οριοθέτησης χρησιμοποίησε ιστορικά, θρησκευτικά και γεωγραφικά στοιχεία, που έπειτα από τις αλλεπάλληλες καταστροφές είχαν χαθεί και για αιώνες μας ήταν άγνωστα.

Το διάταγμα , ήταν η αφορμή για να μάθουμε και να κατανοήσουμε πολλές ιστορικές αλήθειες του τόπου μας, χαμένες μέσα στην λήθη όπως π.χ. πού πραγματικά έζησε ο Ομηρικός βασιλιάς Εύρυτος της Οιχαλίας, γιος του Μελανέα και της Στρατονίκης και εγγονός του θεού Απόλλωνα. Μάθαμε που πραγματικά υπήρξε η Ομηρική Οιχαλία, η πόλη πού κατέλαβε ο Ηρακλής για χάρη της Ιόλης .

Επίσης μας έδωσε το δικαίωμα και την δυνατότητα να συνδυάσουμε την δράση του Ηρακλή στην Τραχίνα, την Οιχαλία και την Πυρά στην Οίτη όπου απεβίωσε, για να καταλάβουμε ότι η περιοχή νότια του Σπερχειού ποταμού ήταν η βασικότερη και η αγαπημένη περιοχή δράσης του ημίθεου Ηρακλή στα τελευταία χρόνια της ζωής του. Επίσης από το διάταγμα μάθαμε ποια ήταν η τοπική θρησκεία, άλλα και η γεωγραφική πραγματικότητα εκείνης της εποχής.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι τα γεωγραφικά όρια που καθόρισε ο Ρωμαίος ανθύπατος ανάμεσα στους Λαμιείς και τους Υπαταίους στην κοιλάδα του Σπερχειού είναι ίδια με τα σημερινά γεωγραφικά όρια ανάμεσα στην Λαμία και στην Υπάτη ή έχουν αλλάξει ελάχιστα από τότε.

Γιώργος Καλλιώρας
 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Διαβάστε ακόμα
X

Developed in conjunction with Ext-Joom.com