Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου. Η ιστορική σύμπτωση της 23ης Απριλίου, στους χώρους και τους κύκλους της Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας...

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 23 Απριλίου 2023 19:35 Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου. Η ιστορική σύμπτωση της 23ης Απριλίου, στους χώρους και τους κύκλους της Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας... ΣΑΙΞΠΗΡ_First Folio_1623_Copper engraving_by Martin Droeshout. ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ_Juan Martínez de Jáuregui y Aguilar EL INCA_commons.gc

23 Απριλίου 1564, 459 χρόνια πριν
23 Απριλίου 1616, 407 χρόνια πριν

Γράφει η Λίλη Τσώνη
Μέλος της The Literary London Society,
της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και
του Δ.Σ. του Ομίλου Φθιωτών
Λογοτεχνών & Συγγραφέων

23 Απριλίου 1564. Αγγλία..
Γεννιέται ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ.
Είναι η πιο πιθανή, η επικρατέστερη και καθιερωμένη ημερομηνία γέννησής του, δεδομένου ότι η βάφτισή του έγινε στις 26 Απριλίου 1564 -σύμφωνα με τα μητρώα εκκλησίας του Stratford-Upon-Avon, όπου γεννήθηκε- και την εποχή εκείνη η τελετή της βάφτισης γινόταν τις αμέσως επόμενες ημέρες μετά τη γέννηση.

23 Απριλίου 1616. Ισπανία.
Πεθαίνει ο Μιχαήλ Θερβάντες, ο επαγγελματίας Ισπανός στρατιώτης, που έγινε ο μεγαλύτερος συγγραφέας στην ισπανική γλώσσα, ο κατ' εξοχήν μυθιστοριογράφος παγκοσμίως, με το έργο του να ανήκει στη χρυσή εποχή (περ. 1492-1648) της Ισπανίας.

22 - 23 Απριλίου 1616. Αγγλία.
Πεθαίνει ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ, ο ηθοποιός, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας του Αγγλικού Αναγεννησιακού Θεάτρου.
(Ωστόσο, εκείνη την εποχή, στην Ισπανία ίσχυε το Γρηγοριανό ημερολόγιο, ενώ στην Αγγλία το Ιουλιανό ημερολόγιο και η διαφορά ανάμεσα σε αυτά τα δύο ημερολόγια ήταν 10 ημερολογιακές ημέρες, με το Γρηγοριανό ημερολόγιο των Ισπανών να προηγείται... Έτσι, στην πραγματικότητα, με τη διαφορά των δύο ημερολογίων, ο Σαίξπηρ πέθανε 10 ημέρες μετά το θάνατο του Θερβάντες, δηλαδή στις 3 Μαΐου 1616).

1922. ΙΣΠΑΝΙΑ.
Ο Ισπανός συγγραφέας Vicente Clavel Andrés θέλει να τιμήσει τον -επίσης Ισπανό- συγγραφέα της Χρυσής Εποχής για την Ισπανία, Miguel de Cervantes, τον Μιχαήλ Θερβάντες.
Ψάχνει χωρίς να βιάζεται. Πρέπει να είναι μια ξεχωριστή ιδέα. Και, τελικά, η ιδέα που συλλαμβάνει φαινόταν να είναι αρκετά καλή. Η πιο καλή από όλες. Και τελικά, θα την πραγματοποιήσει τέσσερα χρόνια αργότερα.

1926. Η 7η Οκτωβρίου, ήταν η μέρα των γενεθλίων του Μιχαήλ Θερβάντες. Και η ημερομηνία, που επιλέγεται για να πραγματοποιηθεί η αρχική ιδέα του Βιτσέντε Κλαβέλ Αντρέ προς τιμή του τιμώμενου συγγραφέα, αλλά μόνο για τα επόμενα τρία, συνεχόμενα έτη.

1930. 23 Απριλίου. Ημέρα της επετείου του θανάτου του Μιχαήλ Θερβάντες. Η ημερομηνία τιμής του Μιχαήλ Θερβάντες μεταφέρεται οριστικά και έτσι συνεχίζει να γιορτάζεται μέχρι σήμερα.
Την ίδια μέρα όμως, γιορταζόταν ήδη η δημοφιλής γιορτή της Diada de Sant Jordi. Γιορτή αφιερωμένη στον προστάτη Άγιο της Καταλονίας, τον Άγιο Jordi, τον δικό τους Άγιο Γεώργιο. Στη διάρκεια αυτής της γιορτής αγαπημένα πρόσωπα αντάλλασαν μεταξύ τους δώρα.

1931. Βαρκελώνη. Από την Έκθεση Βιβλίου του 1931, καθιερώνονται ως δώρα της Diada de Sant Jordi, να ανταλλάσσονται ένα βιβλίο και ένα τριαντάφυλλο, και αυτό ακριβώς συνεχίζουν κάνουν οι Ισπανοί. Για εκείνους, είναι η Ημέρα των Βιβλίων και των Τριαντάφυλλων!

1995. Η UNESCO αποφασίζει ότι η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων, θα γιορτάζεται στις 23 Απριλίου.
Μία ημέρα που αντανακλά την αίγλη της Λογοτεχνίας μέσα από ημερομηνίες που αφορούν ανθρώπους, που τα έργα τους άφησαν σπουδαία αποτυπώματα στην Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια Ιστορία του Πολιτισμού, της Τέχνης και του Πνεύματος.

Ο William Shakespeare, ο Miguel de Cervantes, αλλά και ο... Inca Garcilaso de la Vega.

23 Απριλίου κάθε χρόνο, είναι η ημέρα της Παγκόσμιας Γιορτής του Βιβλίου, με όλα όσα συνεπάγεται, αλλά και ένα flashback κάθε 23 του Απρίλη, στον William Shakespeare, τον Miguel de Cervantes, αλλά και τον Περουβιανό Inca Garcilaso de la Vega, τον γνωστό και ως El Inca, σημαντικό χρονικογράφο, συγγραφέα και λογοτέχνη που γεννήθηκε στην Αμερική, έκανε την είσοδό του στη Δύση και αναγνωρίστηκε μέσα από τα χρονικά του της ιστορίας, του πολιτισμού και της κοινωνίας των Ίνκας και απέκτησε ένα πλατύ κοινό στην Ευρώπη.

Ο El Inca -του οποίου ο πατέρας ήταν Ισπανός conquistador, εξερευνητής-στρατώτης, και είχε τιμηθεί με το δικαίωμα του encomendero από τους ιθαγενείς της ισπανικής κυριαρχίας, και η μητέρα του βασιλική απόγονος των Ίνκας- είχε πεθάνει στις 23 Απριλίου του 1616, στην ημερομηνία της ίδιας σύμπτωσης, που έδενε και τους δύο προηγούμενους, αν και, κανένας δεν αμφισβητεί ότι, προφανώς, υπήρξαν και άλλοι εξέχοντες συγγραφείς που γεννήθηκαν ή πέθαναν την ίδια ημερομηνία.-

Λ.Τ

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση